به گزارش خبرنگار ایرنا، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دور جدیدی از سفرهای خود به هفت کشور اروپایی و خاورمیانه برای رایزنی با مقامات کشورهای مختلف در مورد گسترش آزادیهای مذهبی، مقابله با تروریسم و آنچه آمریکا ادعا میکند یعنی رفتار بی ثبات کننده ایران راآغاز کرده است.
بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، پمپئو قرار است از ۲۳ آبان تا ۳ آذر به فرانسه، ترکیه، گرجستان، سرزمینهای اشغالی، امارات، قطر و عربستان سفر کند. پمپئو در آستانه پایان عمر دولت کنونی این کشور، از روز شنبه سفر خود را موسوم به «تور هفت ملت» از پاریس آغاز کرد. اگر چه به اعتقاد رسانههای غربی این سفر «تور خداحافظی» پمپئو در مقام وزیر خارجه خواهد بود.
دولت ترامپ در طول چهار سال گذشته در دشمنی با ملت ایران چیزی کم نگذاشته است و پمپئو یکی از اصلیترین کارگزاران سیاست فشار حداکثری علیه ملت ایران بوده است. حالا و در شرایطی که ترامپ دو ماه دیگر مهلت حضور در کاخ سفید را دارد بازهم تلاش می کند از این فرصت برای آسیب زدن به ملت ایران استفاده کند.
ساکن کاخ سفید در طول چهار سال گذشته به طور جدی پروژه «ایرانهراسی» را پیگیری میکرد و محور فعالیتهای مخرب خود درباره ایران را از بین بردن توافق هستهای عنوان کرده بود. با این ادعا که این توافق بدترین توافق تاریخ آمریکاست و او میتواند توافق بهتری با ایران به دست بیاورد. ترامپ با اعمال سیاست فشار حداکثری بی سابقه ترین تحریمها را علیه ملت ایران اجرا کرد.با این حال و با وجود تشدید این تلاشها در ماههای پایانی عملا نتوانست دستاوردی کسب کند. هرچند ایران در این مدت خسارتهای بی سابقه ای را متحمل شد با این حال شرایط آن طور که ترامپ و اطرافیان ضد ایرانی وی تصور میکردند، پیش نرفت و ایران با اتخاذ سیاست مقاومت حداکثری و دیپلماسی پویای خود آمریکا را در موضع انزوا قرار داد. حالا پمپئو در آخرین سفرهای اخیر خود آخرین تیر ترکشهای دولت ترامپ را پرتاب میکند.
نخستین مقصد پمپئو در تور خداحافظیاش پاریس بود. ظاهرا در این سفر موضوع برجام و ایران مهمترین محور گفت و گوهای پمپئو با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه بود. کیل براون، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه دوشنبه ۲۶ آبان و با صدور بیانیهای گفت: «وزیر خارجه پمپئو و رئیس جمهوری فرانسه در مورد تهدیدهای شاخص به امنیت جهانی از جمله تلاشها برای مقابله با افراطگرایی خشونتآمیز، رفتار بیثباتکننده ایران و نفوذ بدخواهانه حزبالله در لبنان گفتوگو کردند.»
این دیدارها در حالی انجام شده که مکرون مانند بقیه رهبران جهان پیروزی جوبایدن رقیب ترامپ را تبریک گفته است. دفتر ریاست جمهوری فرانسه هم در بیانیه ای اعلام کرده است که نشستهای وزیر امور خارجه آمریکا در فرانسه با شفافیت کامل به تیم بایدن گزارش میشود. همین امر موفقیت پمپئو در این سفر را در هالهای از ابهام فرو برده است.
تبریک مکرون و بقیه رهبران اروپایی به جو بایدن به دلیل پیروزی در انتخابات پیشتر باعث خشم ترامپ شده بود. پمپئو با انتقاد از رهبران خارجی که با رئیس جمهور منتخب آمریکا تماس گرفته اند؛ گفت: یک انتقال قدرت آرام به دولت دوم ترامپ وجود خواهد داشت.
در حالی که ایران و برجام از محورهای رایزنی های پمپئودر پاریس عنوان شده است،روزنامه فرانسوی فیگارو در گزارشی نوشته است: اروپایی ها در تلاش هستند که این توافق (برجام) را حداقل تا به منصب رسیدن جو بایدن نجات دهند؛ کسی که وعده داده به دیپلماسی (با ایران) بازخواهد گشت.
در این بین و بر اساس گزارشها آنچه بیش از همه برای اروپا نگران کننده است، رفتار دولت ترامپ در دو ماه آینده است. به گزارش روزنامه فرانسوی لوموند ممکن است دولت ترامپ این چند هفته باقی مانده از عمر خود را آخرین فرصت برای به دام انداختن ایران تلقی کند و تلاش کند این کشور را با تشدید مجازاتهای اقتصادی و یا حملات سایبری و یا ضبط نفتکشها و یا قتل مقامات سپاه پاسداران به واکنش و درگیری وادارد.
آن طور که انتظار می رفت سفر پمپئو به ترکیه هم از همان ابتدا با واکنش منفی مقامات این کشور روبرو شد، رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ترکیه حتی حاضر به دیدار با وزیر امور خارجه آمریکا نشدند. پمپئو به ترکیه سفر کرد تا با «بارتولومیو» یکم سراسقف استانبول دیدار کند او درخواست دیدار با اردوغان در همان شهر را داده بود که اردوغان آن را رد کرد. پس از آن پمپئو از مولود چاووش اوغلو خواست که در استانبول باهم دیدار کنند، اما اوغلو گفت که او باید به آنکارا بیاید که وزیر خارجه آمریکا این موضوع را نپذیرفته است.
براساس گزارش رسانه های ترکیهای پمپئو اعلام کرده است: اگر اردوغان در استانبول حضور خواهد یافت، میشود با وی دیدار کرد، اما ریاست جمهوری ترکیه درخواست وزیر امورخارجه ترامپ را برای برگزاری نشست به خاطر آن که آن را مخالف با عرف دیپلماتیک دانسته، رد کرده است. البته اردوغان گاهی با برخی از سران کشورها در شهر استانبول دیدار میکند، اما به نظر میرسد که مشکل دیدار رییس جمهوری ترکیه، خود پمپئو و نه محل دیدار وی باشد.
اکنون می توان سفر پمپئو این دو کشور را در همین میانه راه سفری شکست خورده عنوان کرد و بعید است دیگر کشورها هم استقبالی از وی داشته باشند. دولت ترامپ از بدترین و غیرمنطقیترین روشها در تعامل با جامعه بین الملل استفاده کرد و اساسا با منطق زور اهداف خود را پیگیری میکرد و ابایی از تحقیر دیگران نداشت. همین رویه باعث شده که بعد از پیروزی بایدن اغلب کشورها پیروزی وی را تبریک گفته و مشروعیت وی را به عنوان رییس جمهور آمریکا به رسمیت بشناسند. با این اوصاف بهتر است پمپئو دست از سفر بی حاصل به کشورهای منطقه بردارد و به فکر استراحت و بازنشستگی خود باشد.