به گزارش روز دوشنبه ایرنا، رؤسای دولتهای عضو بریکس همچنین در این نشست خواستار افزایش همکاری در زمینه مبارزه با بیماری همهگیر کووید-۱۹ شده و افزودند که نباید به یکجانبهگرایی اجازه رشد داد.
گروه بریکس که به دلیل شیوع کرونا نتوانست نشست قبلی خود را در سن پترزبورگ در ماه جولای برگزار کند، این بار با تمرکز بر راهبرد مبارزه با تروریسم به عنوان نخستین سند رسمی خود و همچنین مهار کرونا به شکل مجازی و به میزبانی روسها برگزار شد و رهبران پنج کشور عضو آن بر تقویت همکاریهای جهانی برای پیشبرد رشد اقتصادی، مقابله با یکجانبهگرایی، مخالفت با استانداردهای دوگانه و همکاری برای مقابله با چالشهای بین المللی تأکید ورزیدند.
«شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین در سخنرانی خود در این همایش خواستار همکاری فزاینده جهانی برای غلبه بر چالشهایی نظیر کرونا و رکود اقتصادی جهانی شد.
وی، چندین پیشنهاد از جمله حمایت از چندجانبهگرایی و حفاظت از صلح و ثبات جهان، تعمیق همبستگی و همکاری برای مهار کرونا و مقابله با یکجانبهگرایی مطرح کرد.
او گفت که چشمپوشی از قوانین و حاکمیت قانون، اقدام به یکجانبهگرایی و قلدری، خروج از پیمانهای چندجانبه و استعانت از توافقنامهها برای تأمین منافع یک یا چند کشور معدود، برخلاف خواست مردم در سراسر جهان است.
به گفته وی، هر کشوری که از همه گیری برای یکجانبهگرایی و مقابله با جهانی شدن بهره بگیرد، فقط به منافع خود و سایر کشورها آسیب میرساند. تلاش برای ایجاد اقتصاد باز جهانی باید ادامه یافته و منافع و امنیت ملی کشورها محترم شمرده شود.
اجلاس مجازی امروز دوازدهمین اجلاس بریکس، شامل پنج اقتصاد بزرگ نوظهور -برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی- است که با تمرکز بر بهبود اقتصادی و همکاری، مبارزه با تروریسم و مهار کرونا و مقابله با چالشهای بهداشتی عمومی برگزار شد.
در این اجلاس اعضای این بلوک در مورد سرعت بخشیدن به ساخت مرکز تحقیق و توسعه واکسن کووید ۱۹ برای کمک به اعضای گروه بریکس در مقابله با همه گیری رایزنی کردند.
به گفته رییس جمهوری چین، شرکتهای چینی در حال انجام آزمایشهای بالینی مرحله سوم واکسن کووید ۱۹ با شرکای روسی و برزیلی هستند و چین مایل است همکاریهای مشابه با آفریقای جنوبی و هند داشته باشد.
در همین حال «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، از کشورهای عضو خواست سرعت تولید واکسن کرونا را افزایش داده و مراکز تحقیق و توسعه ایجاد کنند.
پوتین متذکر شد که چین ثابت کرده است میتوان بر ویروس کرونا غلبه کرد و کشورهای دیگر باید از تجربه پکن بیاموزند.
«چن فی نینگ» محقق موسسه روابط بین الملل معاصر چین میگوید: چین و روسیه در مبارزه با ویروس نسبتاً موفق بودهاند، بنابراین میتوانند نقش اصلی را در همکاری در این زمینه داشته باشند و تجربیات خود را با سایر اعضا به اشتراک بگذارند.
به گفته کارشناسان مساله ساخت مراکز تحقیق و توسعه واکسن از جمله مباحث مهم در مبارزه با همه گیری است و کشورهای بریکس بخصوص چین و روسیه و برزیل به دنبال تقویت همکاری در این زمینه هستند.
اگرچه بازارهای هدف واکسنهای تولید شده در چین و روسیه یکسان نیستند، اما فضای همکاری زیادی بین دو کشور وجود دارد ضمن آنکه چین میتواند به روسیه در تولید واکسنهای آن کشور کمک کند.
شرکت چینی سینوواک بیوتک و موسسه بوتانتان (Butantan) برزیل نیز از نزدیک در زمینه تولید واکسن کرونا همکاری میکنند.
به گفته «چن» پس از تولید موفقیت آمیز، چین احتمالاً واکسن را در وهله اول با اعضای بریکس به اشتراک میگذارد تا به مثابه یک کالای عمومی در اختیار این بلوک باشد.
همزمان «وانگ یویوی» مدیر انستیتوی امور بین الملل در دانشگاه مردم در پکن گفت که نوآوری نه تنها نقش اساسی در توسعه آینده جهان دارد، بلکه اعضای بریکس را نیز تقویت میکند.
وی افزوده است: اعضای این گروه به دنبال آن هستند که خود را از حالت سرمایه محور ایالات متحده متمایز کنند به این معنا که فقط در اندیشه تامین منافع خود نباشند و اجازه دهند همه کشورهای در حال رشد در موفقیتها سهیم باشند.
برآوردهای صندوق بین المللی پول نشان میدهد که چین تنها عضو بریکس است که پیش بینی میشود امسال رشد اقتصادی مثبت در حدود ۱/۹ درصد داشته باشد. رشد اقتصادی برای آفریقای جنوبی منفی ۸ و برای برزیل منفی ۵/۸ و برای روسیه منفی ۴/۲ درصد برآورد شده است.
بریکس که شامل پنج اقتصاد نوظهور است، در میان چالشهای بی سابقه جهانی به نمادی از یک جهان به طور فزاینده چند قطبی تبدیل شده است آن هم در شرایطی که چند جانبه گرایی بیش از هر زمانی مورد پشتیبانی کشورها است. این گروه ۲۳ درصد رشد تولید ناخالص داخلی و ۴۳ درصد جمعیت دنیا را در بر میگیرد.