مهاباد- ایرنا- رییس بازرسی شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌غربی گفت: به دلیل کاهش ماهیان جبلک‌خوار، آب دریاچه سد مهاباد هم‌اکنون دچار پدیده‌ای به نام "بلوم جلبکی" (رشد جلبک) شده است.

منیره خوش‌نواآذر روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: رشد ماهی سوف از گونه‌های گوشت‌خوار، رهاسازی نشدن ماهیان جلبک‌خوار و انجام عملیات صیادی باعث شده که اکنون این پدیده در آب دریاچه این سد غالب شود و در صورتی که اقدام موثری در این خصوص صورت نگیرد، افزایش پیدا می‌کند.

وی افزود: در اجرای ماده ۱۹ قانون حفاظت و بهره برداری از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران، هرگونه آبزی دار کردن مخازن شرب صرفا با کسب مجوز از وزارت نیرو میسر است و با استناد به بخشنامه های ابلاغی وزارت نیرو آبزی پروری در مخازن آب شرب ممنوع است.

وی اضافه کرد: تمامی ارگان‌های متولی امر از جمله اداره کل حفاظت محیط زیست، شرکت آب و فاضلاب و دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان‌غربی طی جلسات متعدد برگزار شده شامل جلسات شورای حفاظت شهرستان، کارگروه جامع کیفیت استان مخالفت صریح خود با هرگونه آبزی پروری و فعالیت صید و صیادی در مخزن سد مهاباد را اعلام و شرکت آب منطقه ای در راستای اجرای قوانین و مصوبات مربوطه از صدور هرگونه مجوز صید و صیادی منع شده است.

رییس بازرسی شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌غربی گفت: یکی از مشکلات دیگر دریاچه سد مهاباد، رهاسازی ماهی سوف (ازگونه‌های گوشت‌خوار) در این سد است که از سایر گونه‌ها تغذیه می‌کند و هرگونه رهاسازی بچه ماهی باعث تامین خوراک برای این گونه غالب می‌شود.

وی در خصوص انجام ۲ تحقیق علمی در خصوص کیفیت آب سد مهاباد گفت: این ۲ تحقیقی که یکی از آنها در سال ۱۳۹۰ (زمان رهاسازی بچه‌ماهی در سد) و دیگری در سال ۱۳۹۸ (۶ سال پس از عدم رهاسازی) نشان می‌دهد که اکنون میزان جلبک‌ها به شدت در حال افزایش است.

ماهی سوف بزرگترین عضو خانواده سوف ماهیان آب شیرین است، وزن این ماهی به ۲۰ کیلوگرم و طول آن به بیش از ۱۰۰ سانتی‌متر می‌رسد؛ این ماهی‌ در قسمت‌های کم عمق مناطق بالادست رودخانه و در نزدیکی کف در قسمت‌های مرکزی و پست رود خانه زندگی می‌کند و فعالیت اصلی آن‌ در نزدیکی غروب و صبح زود بوده و می‌تواند آب‌های شور و مخازن آب استخرها را تحمل کند.

سد مهاباد دارای ۱۹۷ میلیون متر مکعب ظرفیت اسمی و ۱۷۲ میلیون متر مکعب ظرفیت مفید است که علاوه بر تامین آب شرب شهر مهاباد، آب بیش از ۱۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان را نیز تامین می‌کند.
سد مهاباد که در ضلع‌غربی این شهر احداث شده، تنها یک کیلومتر با شهر فاصله دارد و به همین لحاظ نزدیکترین سد به مناطق مسکونی در جهان به شمار می‌آید.