تهران- ایرنا- سیاست فشار حداکثری آمریکا بر ایران با ابزار تحریم، همواره در محافل بین‌المللی مورد نقد قرار گرفته‌است. سیاستی که آمریکا را در شورای امنیت منزوی کرد و بعد از شکست ترامپ در انتخابات اخیر، صدای بلند انتقاد از تریبون گروه ۷۷ به گوش می‌رسد.

به گزارش ایرنا، تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران در پی خروج رسمی واشنگتن از برجام همواره تا به امروز برقرار بوده‌است؛ تنگناهایی که بر روابط و مناسبات اقتصادی تهران و دیگر کشورهای جهان نیز تاثیر گذاشته‌است. اینک که ترامپ در کارزار انتخاباتی، بازی سیاسی را به «جو بایدن» رقیب دموکرات باخته و باید تا ژانویه کاخ سفید را ترک کند، عملکرد او بیش از پیش مورد نقد و انتقاد قرار گرفته‌است.

تاکید "گروه ۷۷ به اضافه چین" بر رفع تحریم‌های ضد ایران 

یکی از انتقادت به تحریم‌های ضدایرانی آمریکا چند روز پیش از تریبون گروه ۷۷ و چین به جهان مخابره شد. آنها روز جمعه بیست و سوم آبان‌ماه در بیانیه پایانی چهل و چهارمین نشست سالانه خود بخشی از متن را به ایران و برجام اختصاص دادند. در این بیانیه آنها خواستار رفع تحریم‌های یکجانبه علیه ایران شدند و تاکید کردند که تحریم‌های یکجانبه اقتصادی روی رفاه مردم اثرات منفی به همراه دارد و به صورت فوری باید رفع شود.

لازم به ذکر است که این گروه در ۱۵ ژوئن سال ۱۹۶۴ توسط ۷۷ کشور در حال توسعه در پایان نخستین جلسه «کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد» (آنکتاد) در شهر ژنو سوئیس تأسیس شد. بنابراین کشورهای درحال توسعه به دلیل نارضایتی از جایگاه خود و نظم اقتصادی حاکم بر جهان تلاش کردند تا اقدامات خود را هماهنگ کنند و به پیگیری خواسته‌های مشترک با هدف ارتقای سطح توسعه و بهبود وضعیت تجارت بین‌الملل بپردازند. در این راستا گروه ۷۷ با اولویت‌یابی دستور کار اقتصادی از سوی این کشورها ایجاد و بر سازمان ملل متحد به عنوان مهم‌ترین نهاد برای تحقق اهداف گروه متمرکز شد.

در اجلاس اخیر این گروه، افراد برجسته‌ای چون «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد نیز حضور داشتند که در سخنرانی خود یکجانبه ‌گرایی را زیر سوال برده و بر اهمیت چندجانبه‌گرایی تاکید کردند. نزدیک به چهار سال است که در آمریکا با روی کار آمدن دولت ترامپ، چندجانبه‌گرایی و همکاری فزاینده بین‌المللی جای خود را به سیاست‌ یکجانبه‌گرایی و ستیزه‌جویی داده‌است.  

در حالی چین و گروه ۷۷ در بیانیه خود تحریم‌های یکجانبه اقتصادی علیه ایران را دارای اثرات منفی بر مردم دانسته و خواستار رفع آن شدند که ترامپ همواره در این مدت بیشترین فشار را بر مردم ایران وارد کرد تا از این طریق به مقامات و سیاستگذاران جمهوری اسلامی برای تن دادن به مطالبات خود آماده کند.

شدت گرفتن اعمال تحریم ها در پی شکست ترامپ

در این راستا وزارت خزانه‌داری آمریکا هر از گاهی با گنجاندن نام چند مسوول و نهاد ایرانی در فهرست تحریم‌ها در صدد افزایش فشار بر ایران برمی‌آید. همانند اقدامی که وزارتخانه مذکور پنج‌شنبه ۱۷ مهرماه انجام داد و ۱۸ بانک ایرانی را در لیست تحریم‌ها گنجاند.

آخرین مورد تحریم نیز چند روز پیش (۲۰ آبان) علیه ۱۰ شرکت و فرد اعمال شد و وزارت خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد شبکه‌ای متشکل از 6 شرکت و چهار فرد را که طبق گفته این وزارتخانه تهیه کالاهای حساس از جمله قطعات الکترونیکی ساخت آمریکا را برای شرکت صنایع مخابراتی ایران تسهیل می‌کرد در فهرست جدید تحریم‌ها قرار داده ‌است.

تحریم‌های ترامپ علیه ایران گویا با شکست وی در کارزارهای انتخاباتی شدت گرفته و برخی خبرها از «هر هفته‌ یک تحریم» تا بیستم ژانویه خبر می‌دهند. چند روز پیش وبسایت خبری آمریکایی «اَکسیوس» به نقل از منابع صهیونیستی گزارش کرد که ترامپ قصد دارد در ۱۰ هفته‌ای که تا پایان کار این دولت باقی مانده، در هماهنگی با تل‌آویو و چند دولت عربی خلیج فارس یک رشته تحریم‌های تازه علیه ایران اعمال کند. این دو منبع صهیونیستی که نامشان فاش نشد به اکسیوس گفتند که هدف از سفر «الیوت آبرامز» نماینده امور ایران در وزارت خارجه آمریکا به تل‌آویو و ملاقات با نخست وزیر و مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی، گفت وگو درباره همین موضوع بوده‌است.

ناظران بر این باورند تحریم‌های ترامپ از این رو افزایش چشمگیری یافته تا تا مسیر بهبود مناسبات تهران و واشنگتن را در دولت بایدن با مانعی جدی مواجه کند. ترامپ به این درک رسیده‌ است که به توجه به تجربه مشترک ایران و آمریکا در دستیابی به برجام، دولت بایدن وارد گفت وگوهایی در این زمینه با ایران خواهد شد.

ضمن اینکه گفت وگوی دموکرات‌ها با ایران به مراتب در ایران از حساسیت کمتری نسبت به مذاکره با ترامپ برخوردار است. بنابراین ترامپ در این دو ماه باقی مانده از دولت خود، تنها راه را در این می‌بیند که کلاف تحریم‌ها را پیچیده‌تر کند. متهم کردن ایران به فعالیت‌های تروریستی و نقض حقوق بشر که برای دموکرات‌ها در آمریکا و متحدان اروپایی آن اهمیت بالایی دارد و اعمال تحریم در این زمینه بر تهران از برنامه‌های جدید کاخ سفید و آخرین تیرهای ترکش ترامپ به شمار می‌رود.