ویروس کرونا که از سال گذشته دنیا را دربرگرفت و هماینک یک ساله شدهاست ویروسی عجیب است که هر روز رفتارهای جدیدی دارد و قویتر از گذشته بر سلامت مردم میتازد.
طی این یک سال کشورهای مختلف اقدامات خاصی از جمله اعمال محدودیتها را برای کنترل این ویروس را به کار گرفتهاند اما همچنان این ویروس یکه تازی می کند و تا کنون موثرترین راه مبارزه با آن محدودیت کردن فعالیتهای اجتماعی، رعایت فاصله اجتماعی و همراهی مردم در اجرای پروتکلهای بهداشتی بوده است.
در ایران نیز موج سوم شیوع ویروس کرونا آغاز شده و هر روز شاهد رکورد جدیدی از تعداد مبتلایان و فوتیهای بیماری کووید ۱۹ هستیم به طوری که دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا بار دیگر مجبور به اعمال سیاستهای سختگیرانهتر و تعطیلی دو هفته شهرهای با وضعیت قرمز و بحرانی شدند و این محدودیتها از ابتدای آذر ماه به اجرا درمیآید، محدودیتهایی که بنا به اذعان دستاندرکاران امر بدون همراهی مردم و کسبه، در کنترل ویروس کرونا تاثیر چندانی نخواهد داشت.
رییس جمهوری نیز در نشست هفته جاری هیات دولت اعلام کرد: ما میدانیم که تعطیلات و محدودیت های شدید راه حل اصلی مشکل کرونا نیست. مشکل کرونا صرفا از طریق تغییر سبک زندگی حل میشود یعنی مردم اگر سبک زندگی خود را همراه با اجرای پروتکلهای بهداشتی و فاصلههای فیزیکی و عدم رفت و آمدهای خانوادگی، عدم حضور در مراسم عزا و شادی و مناسبت های مذهبی و دینی تغییر ندهند با وجود تعطیلی کرونا شرایط به همین صورت خواهد بود و تغییر چندانی نخواهد کرد.
بنا به گفته حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، انضباط دقیق اجتماعی میتواند راه اصلی مقابله با کرونا باشد. آمار کنونی نشان میدهد ۵۱ درصد ابتلاها به دلیل رفت و آمد خانوادگی است. اگر در ۲ هفتهای که تعطیلی و محدودیتهای شدید برقرار میشود به همان نسبت رفت و آمد بیشتر شود، ابتلا به کرونا از ۵۱ درصد به دلیل رفت و آمد خانوادگی به ۶۰ درصد میرسد.
لزوم همراهی مردم با محدودیتها
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص تاثیر تعطیلی کشور و همراهی مردم در کنترل شیوع ویروس کرونا گفت: سلامت انسانها بر هر چیزی ارجحیت دارد و باید از هر طریقی که شده ویروس کرونا را تحت کنترل درآورد.
مسعود همایونیفر افزود: البته تاثیرگذاری محدودیتها برای مهار کرونا وقتی نمود پیدا میکند که مردم نیز همراهی لازم را داشته باشند.
وی ادامه داد: تعطیلی شهرهای با وضعیت حاد برای مهار کرونا، یکی از راهحلهای ممکن است اما در این خصوص باید فرهنگسازی شود نه این که با انتشار خبر تعطیلی دوهفتهای، فعالیت اصناف و تردد شهروندان چندبرابر و هجمه به بازار بیشتر شود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: به عنوان نمونه با اعلام خبر تعطیلی دوهفتهای در تهران، در بازارها ازدحام زیادی ایجاد شد و صاحبان مشاغلی که با حضور افراد گرهخوردهاند، با تشدید فعالیت خود تا قبل از اجرای طرح تعطیلی، میخواهند بخشی از ضرر ناشی از تعطیلی را جبران کنند.
همایونیفر افزود: این درحالی است که با انتشار خبر تعطیلی در کشورهای اروپایی، مردم و مشاغل گوناگون همراهی لازم با دولت را دارند، مردم در خانه میمانند و شهر به شکل کامل تعطیل میشود.
حرکت به سمت اقتصاد دیجیتال
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دیگر وقت آن رسیده که به سمت کسب و کارهای دیجیتال و غیرحضوری حرکت کنیم تا در صورت مواجهه با شرایط مشابه کنونی، اقتصاد دچار آسیب و خسران نشود.
همایونیفر با بیان این که سطح دانش دیجیتال در کشور پایین است افزود: کسب و کارها باید خود را با شرایط جدید تطبیق دهند و زیرساختهای این مهم نیز در کشور فراهم شود که البته بخشی از این زیرساختها مهیاست.
وی اضافه کرد: در کشور با شرایط تحریم مواجیهم و وضعیت بودجه دولت مناسب نیست، با محدودیتهای مالی دولت نباید توقع ارائه تسهیلات و کمک زیادی از سوی دولت را داشت بلکه باید کسب و کارها و سبک زندگی را با شرایط موجود وفق داد.
تعطیلی منهای همراهی سایر بخشها تاثیر چندانی ندارد
رییس شورای اسلامی شهر مشهد نیز با اشاره به وضعت حاد خراسانرضوی و مشهد از لحاظ شیوع ویروس کرونا گفت: متاسفانه تعداد فوتیها و مبتلایان در کشور به صورت روزانه رو به افزایش است و هر روز شاهد ثبت رکورد جدیدی هستیم.
محمد رضا حیدری افزود: تجربه دوره اوج دوم شیوع کرونا در مشهد نشان داده که همکاری و مشارکت مردمی تنها راه بهبود شرایط بحرانی کنونی است، در شرایط بدبینانه تعداد بستریها به مرز پنج هزار نفر خواهد رسید که آمار بسیار نگرانکنندهای است و ظرفیت بیمارستانهای مشهد هم کمتر از این است که این امر میتواند منجر به فاجعه جدی شود.
وی ادامه داد: برای تعطیلی همه بخشها، ظرفیت حمایتی در کشور وجود ندارد و با یک شرایط پارادوکسی مواجه هستیم که جز همراهی مردم راهی نداریم.
رییس شورای اسلامی شهر مشهد تاکید کرد: شورای شهر و مدیریت شهری، همراهی و حمایت لازم در اجرای مصوبات ستاد ملی و استانی کرونا را همچنان دارد و در کنار حافظان سلامت برای کنترل کرونا تلاش لازم را به خرج می دهند تا با همراهی مردم، روند نمودار آمار مبتلایان به کرونا نزولی شود.
تعطیلی کامل سودمند نیست
فرمادار مشهد نیز تعطیلی کامل کشور را به نفع اقتصاد ندانست و گفت: بر اساس سیاستهای ابلاغی، تعطیلی کامل سودمند نیست و واحدهای صنعتی شهرستانبه طور قطع از تعطیلی آسیب می بینند.
سید محمدرضا هاشمی افزود: اقتصاد شهر باید بچرخد لذا در این رابطه واحدهای صنعتی البته با رعایت شیوه نامه های بهداشتی به فعالیت خود ادامه میدهند.
وی با بیان این که ۸۵ درصد کسبه این شهر در اجرای طرح تعطیلی اصناف پس از ساعت ۱۸ با ستاد مقابله با کرونای شهرستان مشهد همراهی کرده اند ادامه داد: از ۲۰ آبان ماه تاکنون ۱۰ تیم نظارتی در مناطق مختلف شهری به صورت روزانه بر روند اجرای دستورالعمل ملی محدودیتهای فعالیت اصناف نظارت میکنند.
فرماندار مشهد با تاکید بر همراهی شهروندان و اصناف برای کنترل شیوع ویروس کرونا گفت: خراسان رضوی با ۶.۴ میلیون نفر جمعیت ۴۷۳ اتحادیه صنفی دارد که ۹۶ اتحادیه آن در مشهد است و در این چارچوب ۲۲۳ هزار و ۱۶۶ واحد صنفی در استان فعالیت دارند که ۱۱۴ هزار و ۲۷۰ واحد معادل ۵۱.۲ درصد از این تعداد در شهرستان ۳.۵ میلیون نفری مشهد مستقر هستند.
بنابر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با فوت۴۸۰ بیمار دیگر از مبتلایان قطعی به کرونا طی ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان قطعی بیماری کووید۱۹ در کشور به ۴۲ هزار و ۹۴۱ تن رسید و ۲۷ استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا هستند.