به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، این نشست دو روزه در حالی تشکیل می شود که منتقدان نسبت به آنچه پاسخ ناکافی گروه ۲۰ به بدترین رکود جهانی طی دهه های اخیر می نامند، معترض هستند.
رهبران جهان همزمان با تشدید تمهیدات برای دستیابی به واکسن کرونا پس از موفقیت در آزمایش های انجام شده و درخواست از کشورهای عضو گروه ۲۰ برای تامین کمبودهای مالی گردهم می آیند.
در اوج همه گیری کرونا، فرصت تقابل رو در روی رهبران جهان به نشست های آنلاینی تقلیل یافته است که برخی ناظران از آن به «دیپلماسی دیجیتالی» یاد می کنند.
قرار است ملک سلمان پادشاه عربستان ریاست این اجلاس را برعهده گیرد و منابع نزدیک به سازمان دهندگان نشست می گویند تغییرات اقلیمی در میان محورهای اصلی دستور جلسه این گردهمایی است.
براساس اعلام منابع مطلع، انتظار می رود که رهبران جهان از جمله آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، شی جینپینگ رئیس جمهوری چین و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در این اجلاس سخنرانی کنند.
یک مقام آمریکایی نیز گفت که دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده نیز در این نشست شرکت می کند.
سازمان دهندگان اجلاس مزبور اعلام کردند که کشورهای عضو گروه ۲۰ بیش از ۲۱ میلیارد دلار برای مقابله با کرونا و ۱۱ تریلیون دلار برای حمایت از اقتصاد جهانی اختصاص می دهند.
«محمد الجدعان» وزیر دارایی عربستان گفت: این اجلاس با هدف تقویت سطح همکاری های بین المللی برای حمایت از بهبود اقتصادی جهانی برگزار می شود.
«بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس نیز اعلام کرد که گروه ۲۰ در ماه مارس (اسفند ۹۸) متعهد شد هر چه لازم باشد برای غلبه بر همه گیری و محافظت از جان و معیشت انسان ها انجام دهد.
وی افزود: در حالی که این پایان هفته (میلادی) با هم دیدار می کنیم، باید خود را مسئول پاسخگو بودن در قبال آن تعهد بدانیم.
این در حالی است که رهبران گروه ۲۰ با فشار فزاینده ای برای کمک به جلوگیری از افول اعتباری در میان کشورهای درحال توسعه روبه رو هستند.
هفته گذشته، وزرای دارایی گروه ۲۰ یک چارچوب مشترک را برای طرح بدهی ها برای کشورهای کرونازده اعلام کردند اما کارشناسان این تمهیدات را ناکافی می دانند.
کشورهای مزبور ابتکار تعلیق بدهی ها برای کشورهای در حال توسعه تا پایان ژوئن سال آینده (۹ تیر ۱۴۰۰) را تمدید کردند.
اما آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از رهبران گروه ۲۰ خواست نسبت به تمدید این طرح تا پایان سال ۲۰۲۱ تعهد محکمی دهند.
«کریستالینا جورجیوا» مدیر صندوق بین المللی پول هشدار داده که اقتصاد جهانی برای بازگشت از رکود اقتصادی ناشی از کووید – ۱۹ حتی با وجود نزدیک بودن به دستیابی به واکسن، با شرایط سختی روبه روست.
براساس این گزارش، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در جریان این اجلاس در عربستان حضور دارد.
ترامپ که هنوز شکست در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را نپذیرفته است، روز جمعه در اجلاس آسیا- پاسیفیک شرکت کرد.
بسیاری از رهبران کشورهای عضو گروه ۲۰ پیروزی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ را تبریک گفته اند.
«اورسلا فن در لاین» رئیس کمیسیون اروپا در آستانه اجلاس گروه ۲۰ ابراز امیدواری کرد که آمریکا در دوره ریاست جمهوری بایدن موضع چندجانبه گرایانه تری را اتخاذ کند.
وی یادآور شد که کمیسیون اروپا همچنین از دولت جدید آمریکا انتظار رویکرد جدیدی در زمینه تغییرات اقلیمی و لغو فرمان خروج واشنگتن از پیمان آب و هوایی پاریس دارد.
در این میان، سابقه حقوق بشری عربستان بر این اجلاس سایه افکنده است. کنشگران و خانواده های فعالان دربند سعودی برای مورد توجه قرار دادن تخلفات حقوق بشری ریاض، تمهیدات ویژه ای اتخاذ کرده اند.
با این همه، برخی مقام های غربی با اعلام اینکه مساله حقوق بشر نباید در این اجلاس مطرح شود، گفته اند که ترجیح می دهند از نشست های دوجانبه برای بحث در مورد این مساله با دولت عربستان بهره گیرند.
به گفته «مایکل پیگ» معاون مدیر خاورمیانه ای دیده بان حقوق بشر، ریاست گروه ۲۰ به دولت عربستان نشان ناشایستی از اعتبار بین المللی اعطا کرده است.
وی افزود: گروه ۲۰ به جای اشاره به نگرانی هایش درمورد تخلفات جدی (حقوق بشری) در عربستان، تلاش تبلیغاتی دولت سعودی را که از سرمایه مالی بالایی برخوردار است، برجسته می کند تا این کشور را به عنوان کشوری در حال اصلاحات با وجود افزایش قابل توجه سرکوب در آن ترسیم کند.