شکر در کنار برخی محصولات همچون کلزا و گندم از محصولات راهبردی کشور است لذا اهتمام کشاورزان به کشت چغندرقند در شرایط تحریم علاوه بر کاهش وابستگی به شکر وارداتی در حفظ امنیت غذایی نقش مهمی ایفا میکند.
شهرستان جوین خراسان رضوی نیز با سطح زیر کشت ۶ هزارهکتار چغندرقند و تولید حدود ۴۰۰ هزارتن محصول، یکی از قطبهای مهم تولید چغندر قند در کشور به شمار می رود که با جهش تولید این محصول در کشتزارهای آن گام مهمی در خودکفایی تولید شکر کشور برداشته است.
چغندر قند، فرصت طلایی رونق اقتصادی جوین
رییس اداره جهاد کشاورزی جوین نیز با اشاره به این که محصول چغندرقند فرصت طلایی رونق اقتصادی جوین است گفت: سطح زیرکشت چغندرقند در این شهرستان از چهار هزار و ۳۵۵ هکتار در سال گذشته به پنج هزارو ۳۲۲ هکتار در سال جاری افزایش یافته است.
علی اکبر قارزی افزود: شهرستان جوین مستعد کشت چغندر قند به عنوان یکی از مهمترین محصولات راهبردی است که توسعه سطح زیر کشت این محصول علاوه بر اشتغالزایی منجر به خودکفایی در تولید شکر و جلوگیری از خروج ارز شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به میانگین برداشت حدود ۶۰ تن چغندر در هر هکتار پیش بینی می شود حدود ۳۲۰ هزار تن محصول در جوین تولید شود. همچنین عیار پایه چغندر قند کشور ۱۴ است اما میانگین عیار چغندر قند جوین بیشتر از این میزان و معادل ۱۷.۶۵ است.
رییس اداره جهاد کشاورزی جوین گفت: محصول چغندر تولیدی در شهرستان به کارخانه قند جوین منتقل شده و تا کنون این کارخانه افزون بر ۶۰ هزار تن چغندر تحویل گرفته است.
قارزی افزود: همچنین برای نخستین بار در کشور بارگیری چغندر برداشت شده در مجموعه کشت و صنعت این شهرستان با دستگاه لودر کلینر انجام می شود.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته چغندرهای برداشت شده توسط لودر به کارخانه قند انتقال داده می شد که طی این انتقال با توجه به تیغه های جلوی بیل لودر، میزان زیادی از چغندرهای زیرین زخمی یا شکسته می شد اما با وجود این دستگاه هیچ نوع ضایعات ناشی از شکستگی به انبار اصلی در کارخانه حمل نمی شود.
جوین، رتبه نخست تولید چغندر کشور
فرماندار جوین هم بهخبرنگار ایرنا گفت: چغندر قند به عنوان مهمترین ماده اصلی تولید قند و شکر یکی از محصولات راهبردی در این شهرستان است که سهم مهمی در اقتصاد این منطقه دارد.
حسین جمشیدی افزود: شهرستان جوین، قطب تولید چغندر قند در خراسان رضوی است و در سالهای گذشته با تولید ۴۰۰ هزارتن محصول، رتبه نخست کشور را کسب کرده بود که باید با حمایتهای کافی این روند ادامه داشته باشد.
وی اضافه کرد: فرآوری چغندر قند در جوین در کارخانههای قند و با کمک اسید سیتریک انجام می شود اما با توجه به حجم بالای تولید این محصول، توسعه این مراکز فرآوری ضروری است.
فرماندار جوین گفت: هم اینک کارخانه قند جوین با مصرف روزانه پنج هزار تن یکی از بزرگترین کارخانه های مصرف کننده چغندر قند کشور است که شکر سفید درجه یک را باکیفیت بالا و نشان استاندارد به بازار عرضه می کند.
جمشیدی افزود: در راستای توسعه مراکز فرآوری محصول چغندرقند تولید قند کله در جوین وجود دارد اما راه اندازی کارخانه قند شکسته از شکر ضروری تر است.
وی ادامه داد: همچنین بخشی از محصول چغندرقند جوین در کارخانه اسید سیتریک این شهرستان که در زمینه تولید انواع شوینده، پاک کنندهها و مواد نگه دارنده فعالیت می کند فرآوری و تبدیل می شود.
کشت چغندر نیازمند نگاه ویژه
فرماندار جوین گفت: یک از اقدامات خوب دولت به منظور حمایت از کشاورزان و تولید کنندگان، خرید تضمینی محصولات کشاورزی است اما قیمت خرید تضمینی محصول چغندر قند، تضمین کننده کشت نیست.
جمشیدی افزود: در سالهای اخیر هزینه کاشت تا برداشت محصول چغندرقند همچون سایر محصولات افزایش یافته و کفاف هزینه کشاورزان نمی شود لذا حمایت از تولید این محصول مهم و اساسی نیازمند بازنگری و افزایش نرخ خرید تضمینی آن در شورای اقتصاد است.
کشت چغندر قند و ایجاد چهار هزار فرصت شغلی در جوین
فرماندار جوین گفت: در فصل برداشت چغندرقند یعنی پاییز، رونق اقتصادی در جوین ایجاد می شود و حرکت و جنب و جوش بین کشاورزان، کارگران و ناوگان حمل و نقل ایجاد می شود و چرخ کارخانه ها به حرکت در می آید و شمار زیادی از مردم این شهرستان از عواید آن بهرهمند می شوند.
جمشیدی افزود: مراحل مختلف کشت تا برداشت چغندرقند، بخش حمل و نقل این محصول به کارخانه و وجود کارخانه های قند جوین و صنایع فرآوری تبدیلی دیگر افزون بر چهار هزار فرصت شغلی در این شهرستان ایجاد کرده است.
پیش بینی می شود امسال بیش از یک میلیون تن چغندر قند در جوین تولید و برای فرآوری و استحصال شکر، تحویل کارخانه های قند سراسر کشور شود.
وسعت زمینهای باغی و زراعی شهرستان جوین در ۳۲۰ کیلومتری غرب مشهد ۳۵ هزار هکتار و محصولات عمده آن گندم، جو و چغندرقند است. این شهرستان ۱۲ هزار بهرهبردار در بخشهای کشاورزی، باغداری، دامپروری و طیور دارد.