قرنطینه و روزهای تکراری خانه نشینی برای بزرگسالان و کودکان شرایط سخت روحی و روانی بسیاری به همراه دارد. انزوای این خانه نشینی که طولانی هم شده است برای کودکان خارج از تحمل شده و پرخاشگری و اضطراب بیشتر آنان را به همراه داشته است. سرپرست خانه روانشناسان و مشاوران و هیت یاوران جزیره کیش معتقد است خانواده ها برای حل بیشتر چنین مشکلاتی باید از آرامش درونی خود آغاز کنند.زیرا اضطراب و استرس منتقل شده از والدین تاثیرات منفی بیشتری را برای کودکان به همراه خواهد داشت.
یاسمن خطیبی، کارشناس ارشد روانشناسی و مشاور خانواده، در راستای حل مشکلات کودکان در ایام قرنطینه به نکات مهم رفتاری اشاره کرد و گفت: بهتر است در این شرایط بحرانی پدر و مادرها به کودکان دلگرمی و اطمینان دهند و با پرسش و گفتگو با کودکان از میزان درک آنها از شرایط کنونی آگاه شوند و بتوانند به آنها کمک کنند تا احساسات خود را بشناسند. زیرا تا زمانی که آنها ندانند کودک از چه چیزی رنج می برد نمی توانند به او کمک کنند. گفتوگو با کودکان و مهیا ساختن فضای صحبت با والدین یکی از راههای کم شدن اضطراب و ایجاد صمیمیت بیشتر است.
هم چنین کودکان به عنوان قشر آسیب پذیر در جامعه نیازمند وقت بیشتر و آموزشهای اختصاصی در زمینه بحرانهایی مانند کرونا هستند. آموزش هایی بدون وسواس های رفتاری، به گونه ای که کودک از روش های تعریفی خسته نشود و رفتاری عکس آنچه آموزش دیده انجام ندهد و مساله برای او بی اهمیت نشود. هم چنین آموزش خود مراقبتی به کودکان از ضروریات این ایام است. علی الخصوص در زمان عدم حضور والدین. برخی از این آموزشها شامل مراقبت از روان مانند تکنیک مقابله با هیجانات منفی و ترس در شرایط خاصی مانند کرونا است تا کودکان بتوانند منعطف عمل کرده و ازخود مراقبت روانی بیشتری داشته باشند. والدین باید به کودکان تسلی دهند و به آنها یادآور شوند این ایام ماندگار نیست و دوباره آنها می توانند با همسالان و خانواده رفت و آمد داشته باشد.
خطیبی با تاکید بربالا بردن مهارت تاب آوری برای کودکان افزود: والدین باید تحمل بسیار داشته باشند و نباید شرایط را در نظر کودک بزرگ و بحرانی و با هیجانات منفی از جمله ترس و اضطراب همراه کنند. مدیریت خشم و ارتباط موثر با کودکان از جمله موارد مهارت های زندگی است که والدین این روزها به آن احتیاج دارند. هرچه میزان این سطح از آگاهی بالا رود آرامش بیشتر در شرایط زندگی را به همراه خواهد داشت. والدین باید این نکته را در نظر داشته باشند که درک چنین مواردی خارج از تحمل کودکان است و ما نباید آنها را نادیده بگیریم.
این روان شناس با تاکید بر نیاز به توجه بیشتر به کودکان جزیره گفت: در این شرایط بحرانی کودکان جزیره که از قبل تنهایی و غربت بسیاری را داشته اند و تنها دلخوشی آنها یعنی مدرسه و مراکزآموزشی از آنها گرفته شده است، خطر ایجاد بیماری های روحی بسیاری مانند افسردگی که معمولا از محیط خانه دریافت می کنند آنها را تهدید خواهد کرد .زیرا کودکان از والدین خود پیروی می کنند. بنابراین توصیه مهم به پدرومادرها این است که در آغازبراضطراب های خودکنترل لازم را داشته باشند و به عنوان والدی شاد فضا را سرشاراز انرژی های مثبت کنند.
او در انتها بر نظارت صحیح والدین بر استفاده کودکان از فضای مجازی تاکید کرد و گفت: این گونه فضاها اگر کنترل لازم را نداشته باشد خود باعث ایجاد تنش و عدم تمرکز خواهد شد که زمینه کاهش و افت آموزش و تحصیل و همچنین کم کردن میزان تاب آوری را به همراه خواهد داشت؛والدین باید توجه کنند که فضای مجازی نه تنها فقط سرگرمی بلکه آموزش های لازم را نیز به همراه داشته باشد.