به گزارش روز دوشنبه ایرنا، بنبست مذاکرات صلح پس از دو ماه گفتوگو برسر دستور کار آن شکسته شد و گفته می شود که دو طرف پذیرفتهاند که توافقنامه طالبان و آمریکا، موضع گیری سازمان ملل متحد در قبال صلح و اراده مردم؛ اساس مذاکرات بعدی باشد.
طلوع نیوز افغانستان امروز دوشنبه نوشت که معصوم استانکزی رییس هیأت مذاکره کننده دولت و عبدالسلام مشاور رییس جمهوری چند روز است که در کابل بسر میبرند تا حمایت محمداشرف غنی رییس جمهوری را نسبت به این پیشرفت جلب کند.
«علی ذکی» یکی از فعالان اجتماعی نیز نوشته است که در حال حاضر حمایت رییس جمهوری از این توافقات با دشواریهایی مواجه شده است.
وی نوشته است که بن بست کنونی با تلاشها و میانجیگری دولت قطر شکسته است.
اعضای هیئتهای جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان هرچند درباره توافق بدست آمده چیزی نگفته اند اما شماری از رهبران احزاب و مقامات افغان واکنش هایی در این رابطه داشته اند.
محمدیونس قانونی معاون سابق ریاست جمهوری افغانستان و از اعضای رهبری حزب جمعیت اسلامی افغانستان در این رابطه در صفحه فیسبوک خود نوشته است که بنبست مذاکرات صلح دوحه میان هیأت دولت افغانستان و طالبان بر سر توافق در مورد طرح دستور عمل یا راه کار مذاکرات پس از ۲ ماه، شکست و این مذاکرات با این کار گامی به پیش نهاد.
قانونی افزوده است که با شکستن بن بست مذاکرات صلح دوحه و ورود به مرحله بعدی، بارقه ای برای دست یافتن به صلح پایدار و عادلانه در کشور پدیدار شده است.
هرچند تاکنون منبع موثقی در باره چگونگی شکستن بن بست چیزی نگفته است و هنوز اعلام نشده که کدام یک از طرفها برای شکستن بنبست عقب نشینی کرده و یا راه جایگزینی ارائه کرده اند اما قانونی از شایستگی، هوشیاری و استقامت هیأت دولتی قدردانی کرده است.
قانونی از آنها خواسته است که با کیاست، صبر و استقامت این راه دشوار را طی کنند و کشور و ملت رنجدیدۀ افغانستان را به ساحل امن از فتنه و جنگ و رهایی از بحران کنونی برسانند.
«عطامحمدنور» رییس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان که پسرش خالد نور از اعضای هیأت مذاکره کننده صلح است نیز گفته که این کار گامی به پیش است.
وی نوشته است: جمعیت اسلامی افغانستان با تأکید بر درس گرفتن از حوادث بیش از چهار دهۀ تاریخ معاصر کشور به این باور است که جز گفت و گو و حل قضایا از راههای مسالمت آمیز و تأمین عدالت و برابری نمی توان به صلح پایدار دست یافت.
نور افزوده است که از این پیشرفت در مذاکرات صلح دوحه استقبال میکند و توقع دارد که توافقات تازه در باره برنامه کارشیوه مذاکرات میان دو طرف، راه را به رسیدن به توافق در موضوعات ماهیتی و بنیادین هموار کند و ما در پایان این مذاکرات شاهد پایان بحران کنونی و جنگ و خونریزی و آمدن صلح پایدار و عادلانه در کشور باشیم.
این در حالی است که گروه طالبان از وزیر خارجه آمریکا خواسته است نام رهبران این گروه از فهرست سیاه حذف شود و زندانیان باقی مانده آنها از زندانهای دولت افغانستان آزاد شوند.
برعکس اما دولت و کارشناسان سیاسی آزادی پنجهزار زندانی گروه طالبان را یک اشتباه می دانند که نتوانسته توقع آنها را که کاهش خشونت بود، برآورده کند و زندانیان نیز در تعهد خود پایبند نمانده و به میدان های جنگ برگشته اند.
عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در نهمین نشست امنیتی هرات گفت که آزادی زندانیان طالبان با هدف توقف جنگ و کاهش خشونت ها انجام شد اما این کار به نتیجه مطلوب منتهی نشد.
در حالی که جنگ در ۲۴ استان افغانستان بین نیروهای دولتی و گروه طالبان بشدت ادامه دارد و تلفات نیروهای دو طرف و غیرنظامیان بشدت افزایش یافته است، مارشال عبدالرشید دوستم از آمریکا انتقاد کرده و از دولت افغانستان خواسته است که به وی اجازه دهد تا شمال را از وجود طالبان پاکسازی کند.
دوستم چند روز پیش با کشته شدن فرمانده پلیس شهرستان «قرمقول» در استان فاریاب در این شهرستان حاضر شد و از آمریکایی ها بشدت انتقاد کرد که از چند موتورسیکلت سوار شکست خورده و اکنون در تلاش برای خروج نیروهای خود از افغانستان است.
وی به طالبان هشدار داد که هرگز به این فکر نباشند که به علت شکست دادن آمریکایی ها، مردم افغانستان را نیز شکست خواهند داد.
دوستم می گوید: اگربه وی اجازه داده شود، برخی استانها را با مذاکره، برخی را از طریق بزرگان قومی و برخی دیگر را که حاضر به مذاکره نیستند با جنگ و سرکوب پاکسازی خواهد کرد.