ایلام - ایرنا - بارندگی‌های مناسب چند روز اخیر، کشتزارهای استان ایلام را به سیاق سال‌های دور و نزدیک مهیای کشت دیم گندم، جو و دیگر غلات کرده است.

به گزارش ایرنا، وابسته بودن مزارع گندم و جو استان ایلام به کشت دیم، باعث اهمیت کلیدی بارش‌های پاییزه به عنوان طلیعه و آغازگر یک سال زراعی خوب برای زارعان شده است، بارش‌هایی که باید در اواخر آبان ماه یا اوایل آذر زمین را به حد کافی خیس و مناسب بذرپاشی کند.

کشاورزی و به طور خاص زراعت به عنوان محور اصلی این بخش، زمینه تولید و درآمد بیش از ۵۰ درصد همه نیروی شاغل در استان ۵۸۰ هزار نفری ایلام را تشکیل می‌دهد.

ایلام دارای ۳۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دیم و آبی است که هر ساله حدود ۸۶ هزار هکتار از اراضی دیم و ۵۵ هزار هکتار از اراضی آبی آن زیر کشت گندم قرار می‌گیرد.

درحالیکه برخی پیش‌بینی‌ها بر کمبود بارش پاییزه و رقم خوردن سالی نامناسب برای کشت دیم غلات در استان ایلام دلالت دارند، بارندگی‌های چند روز گذشته که همه نواحی استان را کم و بیش در برگرفت، تردیدها را برای آغاز بذرپاشی زایل کرد.

خبرهای مرتبط با بارندگی شدید چند روز آخر هفته گذشته، هرچند حاوی مطالبی هشدارآمیز در خصوص آبگرفتگی معابر و جاده‌ها و مواردی از این دست بود اما برای زارعان نویدبخش سال زراعی مناسب است.

ناصر ملکی مدیرکل هواشناسی ایلام بارش های چند روز اخیر را مناسب عنوان کرد و گفت: شهرستان آبدانان با ثبت ۷۱ میلیمتر بارندگی رکورددار بارش‌ها بوده است و شهرستان مهران با ۵.۶ میلیمتر کمترین میزان بارندگی خود اختصاص داده است.

بارندگی‌های چند روزه شک و تردید زارعان استان ایلام را در خصوص میزان بارندگی امسال با پراکنش زمانی و مکانی مناسب برطرف ساخت.

بعد از رفع دغدغه‌های مرتبط با آب، موضوع تامین نهاده‌های زراعی برای زارعان از بیشترین اهمیت برخوردار است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام گفت: بیش از ۲۴ هزار تن انواع بذرهای اصلاح شده در سال زراعی جاری تهیه و آماده توزیع  بین کشاورزان شده است.

محمدعلی اقدسی اضافه کرد: همچنین امسال  بیش از ۲۰ هزار تن انواع کودهای شیمیایی را برای استان ایلام مهیا شده است.

وی اطمینان داد: در ارتباط با نهاده‌های مورد نیاز برای فصل کشت پاییزه هیچگونه محدودیتی پیش‌روی کشاورزان نخواهد بود و آنان می‌توانند با مراجعه به مراکز خدمات، از نهاده‌هایی که تدارک دیده شده است به موقع استفاده کنند.

وی پیش‌بینی کرد: امسال بیش از ۲۱۵ هزار هکتار از اراضی استان ایلام، تحت کشت محصولات پاییزه شامل گندم، جو و کلزا قرار بگیرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام تداوم خودکفایی در زمینه محصولات راهبردی نظیر افزایش تولید گندم را از مهمترین برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی در سال جهش تولید عنوان کرد.

وی دیگر موارد این برنامه راهبردی را افزایش تولید دانه‌های روغنی، توسعه مکانیزاسیون، افزایش تولید علوفه و همچنین افزایش تولید ذرت دانه‌ای به منظور تامین بخشی از نهاده‌های مورد نیاز دامداران در سطح استان ذکر کرد.

وی به طرح و برنامه‌های چند ساله اخیر دولت تدبیر و امید در بخش کشاورزی استان ایلام اشاره کرد و افزود: تاکنون نتایج بسیار مثبتی در بخش کشاورزی استان در دولت تدبیر امید به دست آمده است که می‌توان به افزایش تولید گندم اشاره کرد.

اقدسی یادآور شد: در حال حاضر میزان تولید گندم در استان ایلام بیش از ۳۲۰ هزار تن است که نسبت به ابتدای کار شروع دولت حداقل ۱۰۰ هزار تن افزایش داشته است.

همچنین مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی ایلام گفت: کشاورزان گندم‌کار استان هیچ عجله‌ای در دریافت بذر گندم نداشته باشند، عملیات توزیع بذر گندم تا اواسط آذرماه ادامه دارد.

علیرضا طولابی یادآور شد: بذر گندم تا اواسط آذرماه به تدریج در میان کشاورزان گندم‌کار استان توزیع خواهد شد.

وی افزود: سه شرکت در استان ایلام عملیات ضدعفونی، سمپاشی، تقویت و بوجاری کردن بذر گندم مورد نیاز کشاورزان را بر عهده دارند که با تمامی ظرفیت خود در حال اصلاح بذر گندم برای تحویل به کشاورزان هستند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی ایلام یادآور شد: نرخ بذر گندم تضمینی سالم‌سازی شده پایین‌تر از نرخ بازار آزاد است و به همین دلیل کشاورزان تمایل زیادی به خرید بذر گندم با نرخ تضمینی دارند.

طولابی افزود: در این میان حضور واسطه‌ها و ایجاد بازار سیاه برای فروش بذر گندم با قیمت بالاتر از نرخ تضمینی به کشاورزان، توسط این دلالان نیز مزید بر علت شده است.

وی پیش‌بینی کرد: در سال زراعی جاری ۶۰ هزار هکتار از اراضی آبی و ۸۸ هزار زمین دیم زیر کشت محصول گندم برود.

نتایج تقویم کاشت گندم دیم در استان ایلام حکایت از متفاوت بودن تاریخ کاشت در مناطق مختلف استان ایلام دارد.

اگر بارندگی موثر برای کشاورزی دیم را ۳۰۰ میلی‌متر در نظر بگیریم، مناطقی مثل دهلران، موسیان، دشت عباس و قسمتی از شهرستان مهران جزو مناطق نیمه‌مستعد دیم محسوب می‎شوند و بیش از  ۸۰ درصد استان ایلام جزو مناطق مستعد کشت گندم دیم به حساب می‌آید.

بنا به اظهار مدیرکل تعاون روستایی ایلام بیش از  ۶۷ هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی استان ایلام فعالیت می‌کنند.