فصل صید ماهیان استخوانی دریای خزر در مازندران امسال از ۱۵ مهر شروع شد و آمار شیلات استان هم مربوط به عملکرد چهار هزار و ۲۰۰ماهیگیر در قالب ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره تا پایان آبان ماه است.
حسن اسحاقی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان این که سال گذشته در چنین زمانی پس از گذشت ۴۵ روز از فصل صید حدود ۶۰۰ تن انواع ماهی بویژه کفال و کپور صید شده بود ، علت اصلی کاهش حدود ۵۰ درصدی صید را افزایش فعالیت صیادان غیرمجاز دانست.
کفال، سفید و کپور مهم ترین گونه های ماهیان استخوانی دریای خزر هستند.کفال بیشترین میزان صید ماهیگیران مازندرانی را در فصل پائیز و اوایل زمستان تشکیل می دهد و از ماه بهمن به بعد هم ماهی سفید در صدر صید قرار می گیرد.
مدیر کل شیلات مازندران توضیح داد : بررسی ها نشان می دهد که فعالیت صیادان غیر مجاز در خزر به صورت سازمان یافته در حال گسترش است و یکی از دلایل کاهش صید صیادان پره استان ، حضور شناور های تجهیز شده و پیشرفته آنان است.
وی از کمبود نیروی یگان حفاظت و بهینه نبودن تجهیزان آنها هم به عنوان مهم ترین عامل جولان صیادان غیرمجاز یاد کرد و افزود : مشکلاتی چون کمبود منابع اعتباری برای تامین بنزین و نبود قایق های تندرو در مقایسه با شناورهای صیادان غیر مجاز سبب شد تا گشت های این یگان کارایی لازم را نداشته باشد.
اسحاقی گفت : برای یک مرحله گشت زنی با قایق چهار موتوری در نیمی از سواحل استان حدود یک میلیون تومان فقط هزینه بنزین است که به دلیل کمبود اعتبار ، ماموریت ذاتی یگان حفاظت منابع آبزیان استان با مشکل مواجه است.
وی افزود : این شرایط در حالی است که صیادان غیر مجاز صید و قاچاق ماهیان خاویاری را به صورت باندی انجام می دهند و گفته شده که این صیادان توسط برخی از سرمایه گذاران سودجو مورد حمایت امکاناتی و تجهیزاتی قرار می گیرند.
اسحاقی بدون اعلام آمار صید قاچاقچیان آبزیان دریای خزر ، گفت : به نظر می رسد به مقدار صید رسمی که توسط شرکت های تعاونی صیادی پره استان انجام می شود ، صید غیر مجاز نیز انجام شود با این تفاوت که چشمه تورهای صیادان رسمی استاندارد است و بچه ماهیان خاویاری را نیز دوباره به دریا برمی گردانند ولی صیادان غیرمجاز محدودیتی در این زمینه ندارند.
وی همچنین از گسترش صید غیر مجاز با روش دام گستر که روشی آسیب زا برای ذخایر دریای خزر است ، خبر داد و افزود : بررسی ها نشان می دهد که هر ساله بر تعداد تازه واردهای صید غیر مجاز به دلیل شرایط اقتصادی و بیکاری اضافه می شود و این افراد بی محابا از روش صید دام گستر استفاده می کنند.
اسحاقی یکی دیگر از دلایل کم رونقی صید را شرایط جوی برشمرد و گفت که شرایط آب و هوایی پاییز امسال منجر به کاهش پره کشی شده است ضمن این که به دلیل محدودیت های کرونایی و طبق مصوبات ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا استان ، حضور تعداد ماهیگیران هر شرکت تعاونی صیادی از متوسط ۸۰ نفر به ۶۰ نفر کاهش یافته است که بر میزان صید اثرگذاری کرده است.
روش صیادی در سواحل شمالی دریای خزر " پره کشی " است یعنی آن تورهایی با ارتفاع هفت تا ۱۰ متر و به طول یک هزار و ۲۰۰ متر به کمک یک قایق به صورت نیم دایره در فاصله مشخصی از ساحل تا ۱۴ متری عمق دریا پهن می شود و پس از انباشته شدن از ماهیان استخوانی شامل گونه های کفال، سفید و کپور، به وسیله تراکتور به ساحل کشیده میشود. در این روش شرایط جوی و موج دریا یکی از مهم ترین عوامل برای پهن کردن تور در دریا است.
طبق آمار به طور میانگین هر یک از شرکت های تعاونی در شرایط مناسب امواج دریا تا سه مرحله تور کشی در روز انجام می دهند.
مدیرکل شیلات مازندران با اعلام این که محدودیت های کرونایی بر عرضه آبزیان در بازار ماهی فروشان استان هم اثرگذاری کرد ، گفت : از آن جایی که آبزیان باید به صورت تازه خوری مصرف شوند، محدودیت های کرونایی که از سوی اصناف اعمال می شود عرضه و فروش آبزیان را با مشکل مواجه کرده است.
ثبات قیمت ماهیان دریایی در بازار
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از چند بازار ماهی فروشی شهرهای مازندران از جمله فریدونکنار نشان می دهد که ماهی کپور بیشترین گونه عرضه شده در بازار است که هر قطعه آن در وزن های ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرمی بین ۱۵ تا ۲۵ هزار تومان و با وزن حدود یک کیلویی تا ۴۰ هزار تومان به فروش می رسد.
کفال یکی از گونه های پر طرفدار دریای خزر که معمولا در سه ماهه نخست فصل صید باید بیشترین گونه در سبد ماهیگیران باشد ولی به گفته مدیر یکی از حجره های بازار ماهی فروشی فریدونکنار این گونه ماهی امسال بندرت صید شده و بسیار کم است.
محمد بخشی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این نکته که امسال کفال تقریبا درشت با وزن حدود یک کیلوگرمی به ندرت در تور ماهیگیران دیده می شود ، اضافه کرد : کفال با وزن ۲۵۰ گرمی در هر کیلو ۱۵ هزار تومان و در اوزان ۷۰۰گرمی تا ۶۵هزار تومان به فروش می رسد.
وی توضیح داد : دلایل اصلی کاهش صید کفال بر خلاف کپور که امسال به فور در سبد صیادان مازندران مشاهده می شود ، فقط آلودگی رودخانه ها است که بشدت سواحل دریا را دچار مشکل کرده است چرا که این گونه اصلا به سمت سواحل مهاجرت نمی کند تا در تور رس ماهیگیران قرار بگیرد.
بخشی قیمت ماهی سفید با وزن حدود یک کیلو گرمی را ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت : تمام امید و انتظار ماهیگیران به صید گونه سفید است که از بهمن ماه به سمت سواحل مهاجرت می کند و در تور ماهیگیران قرار می گیرد.
این فروشنده ماهی در باره قیمت ماهیان پرورشی در مازندران نیز گفت که ماهیان پرورشی قزل آلا ، سفید و آزاد در وزن یک کیلویی به ترتیب ۵۷ هزار تومان ، ۳۵ هزار تومان و ۱۵ هزار تومان عرضه می شود.
صیادان مازندران پارسال هفت هزار تن انواع ماهی را به روش پره از آب های ساحلی دریای خزر صید کردند، آماری که نسبت به فصل صید سال ۹۶-۹۷ دستکم ۲۰۰ درصد افزایش نشان می دهد .
طبق اعلام رسمی شیلات ایران صید ماهیان استخوانی در سواحل دریای خزر تا پایان نیمه اول فروردین سال آینده ادامه دارد.