تهران - ایرنا - براساس آخرین نتایج پژوهش نظرسنجی مؤسسه عالی پژوهش سازمان تامین اجتماعی، ۶۲ درصد از متقاضیان دریافت بیمه بیکاری مجددا مشغول به کار شده‌اند.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی، این نظرسنجی‌ با هدف دستیابی به تصویری دقیق از وضعیت متقاضیان دریافت بیمۀ بیکاری در شرایط شیوع ویروس کرونا و میزان رضایت از خدمات ارائه شده در حوزه بیمه بیکاری و فرآیندهای مرتبط در دو فاز جداگانه، (شهریور و مهرماه ۱۳۹۹) در سطح استان‌های کشور صورت گرفت.

جامعه آماری این نظرسنجی بیش از هفتصد هزار نفر از بیکارشدگان متقاضی دریافت مقرری بیمه بیکاری بود که در سامانه سازمان تأمین اجتماعی در بازه زمانی ابتدای اسفند ۱۳۹۸ تا پایان اردیبهشت ۱۳۹۹ ثبت نام کرده بودند.

این پژوهش با همکاری مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری، معاونت بیمه‌ای سازمان تأمین اجتماعی و معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شد.

هدف اصلی پژوهش در شهریور ماه ۱۳۹۹ دستیابی به تصویری از وضعیت اقتصادی و رفاهی بیکارشدگان و میزان رضایت آنان از خدمات ارائه شده در این حوزه بود که با حجم نمونه ۱۱۱۳ نفر در تمامی استان‌های کشور انجام پذیرفت.

متقاضیان بیمه بیکاری در این فاز، در دو گروه اصلی طبقه‌بندی می‌شدند.نخست، کسانی که از زمان ثبت درخواست بیمه بیکاری، بیکار مانده‌ و دوم، کسانی که پس از ثبت این درخواست، مجددأ مشغول به کار شده‌اند. فاز دوم این پژوهش به فاصله ده روز از فاز اول، با حجم نمونۀ ۱۰۵۶ نفر و مجددا در سطح تمامی استان‌های کشور، در مهرماه ۱۳۹۹ انجام گرفت.

هدف اصلی از انجام پژوهش دوم نیز یافتن پاسخ دقیق به سؤال «میزان بازگشت به کار بیکارشدگان» (متقاضیان بیمه بیکاری در دوران شیوع ویروس کرونا) بود.

نتایج این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد،۲۷ درصد از بیکارشدگان قرارداد شغلی دائم داشته و قرارداد باقی بیکارشدگان از نوع قرارداد موقت بوده‌ است.

همچنین حدود ۴۲ درصد از بیکارشدگان دارای تحصیلات دانشگاهی بوده‌ و ۶۸ درصد از بیکارشدگان در این دوره زمانی، سرپرست خانوار بوده‌اند. در دوره نخست این نظرسنجی این میزان ۶۳ درصد ارزیابی شده بود.

مطابق نتایج این پژوهش همچنین ۶۲ درصد از متقاضیان دریافت مقرری بیمۀ بیکاری، در طول ماه‌های گذشته مجددا مشغول به کار شدند و ۳۸ درصد متقاضیان نیز همچنان بیکار هستند.

نتایج این پژوهش نشان داد، حدود ۷۵ درصد از متقاضیان بیمه بیکاری از سهولت فرآیند ثبت‌نام در سامانه مشخص شده، رضایت داشته‌اند.

بیش از ۹۳ درصد از بیکارشدگان هم گفته‌اند در ایام بیکاری ناگزیر هزینه‌های زندگی خود و خانواده را کاهش داده‌ و بیش از ۷۶ درصد از آنها مجبور به کاهش هزینه‌های مواد خوراکی خانواده‌ در این دوره زمانی شده‌اند.

مصرف گوشت ۷۲ درصد خانواده افراد بیکار شده کاهش جدید یافته است

مطابق نتایج این پژوهش، مصرف گوشت قرمز حدود ۷۲ درصد از خانواده‌های افراد بیکارشده، کاهش جدی پیدا کرده‌ و حدود ۱۵ درصد از خانواده‌های بیکارشدگان، حتی پیش از دوره بیکاری نیز توان خرید گوشت قرمز به صورت ماهانه را نداشته‌اند.

حدود ۷۶ درصد از خانواده‌ها، دچار کاهشی محسوس در مصرف مرغ، حدود ۷۱ درصد از خانواده‌ها کاهش در مصرف برنج، ۶۱ درصد از خانواده‌ها دچار کاهش مصرف در لبنیات و حدود ۴۲ درصد خانواده‌های بیکارشدگان، کاهش در مصرف تخم مرغ را در این دوره تجربه کرده‌اند. ۷۰ درصد از خانواده‌ها هم کاهش در مصرف ماهانه‌ میوه را گزارش کرده‌اند.