به گزارش ایرنا، روزنامه دولتی و انگلیسی زبان گلوبال تایمز چین با اشاره به تصمیم آمریکا در خروج از پیمان آسمانهای باز، نوشت: این اقدام آمریکا بخشی از برنامه خروج آمریکا از معاهدات کنترل تسلیحاتی است. دولت دونالد ترامپ از نظام موجود کنترل تسلیحاتی راضی نیست و معتقد است که این معاهدات مانعی در تجهیز بیشتر ارتش آمریکا است.
این روزنامه افزود: خروج آمریکا از این پیمان موجب کاهش شفافیت بین آمریکا و روسیه و همچنین افزایش بیاعتمادی متقابل و مخدوش شدن بیشتر معاهدات دوجانبه کنترل سلاح آنها خواهد شد. واشنگتن در سال ۲۰۱۹ هم از معاهده نیروهای هسته ای میان برد (INF) خارج شده بود و چشمانداز امیدوارکنندهای هم برای تمدید تنها پیمان کنترل سلاح بین دو کشور یعنی پیمان کاهش سلاحهای راهبردی وجود ندارد.
اکنون به علت خروج آمریکا از پیمان آسمانهای باز، روسیه قادر به پروازهای بازرسی بر فراز آمریکا نیست اما کشورهای دیگر عضو ناتو عضو این پیمان هستند و این احتمال منتفی نیست که این کشورها اطلاعات خود درباره روسیه را در اختیار آمریکا بگذارند و این مساله به شدت منافع روسیه را مخدوش میکند.
دولت ترامپ درصدد خروج از پیمانهای تسلیحاتی برای حفظ هژمونی نظامی خود با یک رویکرد یکجانبه بوده است. خروج آمریکا از پیمانهایی مانند نیروهای هستهای میانبرد و آسمانهای باز موجب شد که نظام کنترل تسلیحاتی بینالمللی تا حدی دچار فروپاشی شود و این مساله تاثیر منفی بر ثبات راهبردی در جهان خواهد داشت و ممکن است موجب یک رقابت جدید تسلیحاتی شود و مناقشههای نظامی بین قدرتهای بزرگ را افزایش دهد. خطرات پنهان زیادی برای امنیت جهانی وجود دارد.
اکنون اگر حادثه غیرمنتظرهای روی ندهد، جو بایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا خواهد بود و انتظار میرود رویکرد متفاوتی در مورد کنترل تسلیحات داشته باشد. برخی رسانهها درباره احتمال لغو این تصمیم دولت ترامپ بحث میکنند. این یک سناریوی ممکن است. موضع دموکراتها در آمریکا درباره کنترل تسلیحات تفاوت زیادی با موضع جمهوریخواهان دارد. دولت بایدن ممکن است بار دیگر عضو این پیمانها شود.
به گزارش ایرنا، پیش از این نیز سخنگوی وزارت امور خارجه چین ضمن محکوم کردن خروج یکجانبه آمریکا از پیمان آسمان های باز، گفته بود: خروج خودسرانه از پیمان های بین المللی شایسته یک کشور بزرگ نیست. «جائو لی جیان» روز دوشنبه در پکن افزود: چین از این موضوع بسیار متاسف است که آمریکا با وجود مخالفت شدید جامعه جهانی همچنان بر خروج از پیمان آسمان های باز اصرار کرد.
او گفت: این اقدام آمریکا ضمن تضعیف اعتماد و شفافیت متقابل نظامی در میان کشورهای عضو و آسیب وارد کردن به امنیت و ثبات منطقه، بر روند خلع سلاح در جهان تأثیر منفی خواهد گذاشت.
این مقام چینی ادامه داد: آمریکا باید نگرانی های روسیه و سایر کشورهای عضو این پیمان و جامعه بین المللی را جدی بگیرد و از طریق گفت و گو اختلافات موجود را حل کند.
مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا و وزارت امور خارجه این کشور روز یکشنبه بطور رسمی اعلام کردند که آمریکا دیگر عضو پیمان آسمان های باز نیست. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا هم گفت که آمریکا با خروج از پیمان آسمان های باز، امنیت بیشتری خواهد داشت.
معاهده آسمانهای باز توافقنامهای بین ۳۴ کشور جهان است که سال ۲۰۰۲میلادی به امضا رسید و به اجازه پرواز هواپیماهای تجسسی بر فراز مناطق کشورهای عضو این معاهده ارتباط دارد.
این پیمان، یکی از بزرگترین تلاشهای بینالمللی برای هرچه شفافتر کردن فعالیتهای نظامی است و هدف از آن ارتقای شناخت و اعتماد متقابل میان کشورها از طریق دادن نقش مستقیم به کشورها در گردآوری اطلاعات درباره نیروها و فعالیتهای نظامی مرتبط با آنها است.