امید یوسفی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برای بررسی وضعیت پرندگان در زیستگاههای آبی استان، در تمامی شهرستانهای یک تیم مشترک با حضور کارشناسان دامپزشکی و محیط زیست، زیستگاههای مهم و حساس را از نظر جمعیت پرندگان به صورت هفتهای مورد پایش قرار میدهند.
وی اضافه کرد: بررسی پایش های این گروهها در یک ماه گذشته نشان میدهد تاکنون هیچ موردی از مرگ و میر پرندگان و یا تغییر رفتار آنها در زیستگاههای استان مشاهده نشده و این امر نشان میدهد که این زیستگاهها عاری از این نوع بیماری است.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست آذربایجانغربی از اهالی روستاهای همجوار تالابها و منابع آبی مانند سدها خواست در صورت مشاهده لاشه پرندگان و یا تغییر رفتار آنها، ضمن خودداری از تماس با لاشه پرندگان موضوع را به ادارات محیط زیست شهرستانها اطلاع دهند.
وی با اشاره به ورود پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی به تالابها و منابع آبی استان گفت: مهاجرت هزاران پرنده زیبا به تالابها و رودخانههای آذربایجانغربی اتفاق کمنظیری است که در هنگام مهاجرت در ۲ فصل پاییز و بهار در استان روی میدهد که نمونه مشابه آن را کمتر میتوان در سایر استانهای کشور مشاهده کرد.
وی اضافه کرد: تالابهای آذربایجانغربی به دلیل امنیت و شرایطی زیستی مناسبی که برای پرندگان دارد، استراحتگاه بسیار مناسبی برای انواع پرندگان مهاجری است که همهساله در مسیر پرواز خود وارد آنها میشوند.
یوسفی با اشاره به وجود گونههای متنوعی از پرندگان اعم از مهاجر و بومی در استان افزود: فلامینگو، انواع مرغابیها، پلیکان، تنچه، قو، عروس غاز، غاز خاکستری، درنای طناز، درنای خاکستری، کاکائی صورتی، اردک سرسبز، آنقوت، کرکس، قرقی، عقاب طلایی، دلیجه، کبک معمولی، آوست، کاکائی نقره ای، جغد کوچک و کبوتر چاهی از پرندگان زیستگاههای استان هستند.
آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، بیماری ویروسی است که مختص پرندگان است و سایر حیوانات درگیر این ویروس نمیشوند، این عفونت در پرندگان اهلی به سرعت باعث همهگیری در میان آنها میشود.
پرندگان وحشی آبزی به عنوان مهمترین ذخایر طبیعی ویروس آنفلوانزا محسوب میشوند و به وسیله آنها ویروس از یک نقطه به نقطه دیگری حمل و از طریق بزاق و فضله بیماری به پرندگان اهلی و کسانی که با پرندگان تماس دارند، منتقل میشود.
در نوع خفیف آنفلوآنزای پرندگان، ابتلا به بیماری با ریزش پرهای پرندگان و کاهش تولید تخم مشخص میشود و در نوع دوم، بیماری به سرعت در میان پرندگان شایع و باعث تلف شمار زیادی از آنها میشود.
این بیماری مشترک بین انسان و پرندگان است که در پرندگان وحشی، سویههای جدید ایجاد بیماری نمیکند و فقط این پرندگان به عنوان ناقل محسوب میشوند.
در آذربایجانغربی مجموع بیش از ۷۰ زیستگاه آبی پرندگان شامل تالابهای دایمی و فصلی و سد و رودخانه وجود دارد و در این استان ۳۰۲ گونه پرنده ثبت شده که بیش از ۲۰۰ گونه آن آبزی و کنارآبزی است.