به گزارش ایرنا، محمداشرف غنی با اشاره به مذاکرات صلح دوحه و آزادی زندانیان طالبان با مشورت «لویه جرگه»، افزود که برای دستیابی به صلح دو مسیر وجود دارد که باید به صورت همزمان ایجاد کنیم. نخست صلح سازی (رفتن به سوی موافقتنامه صلح) است و دیگری اعمار صلح است. تیم مذاکراتی ما در دوحه روی صلح کردن کار میکند و مسؤولیت پیشبرد این روند در حال حاضر بر دوش تیمهای مذاکره کننده افغانستان و طالبان است که در دوحه در حال گفتوگو هستند.
اشرف غنی اضافه کرد: رسیدن به هدف مطلوب همانا یک افغانستان مستقل، متحد و دموکراتیک در صلح با خود، منطقه و جهان که توانایی حراست و توسعه دستاوردهای دو دهه گذشته را دارد، دیدگاه مشترک ما یعنی مردم و حکومت افغانستان و جامعه جهانی را تشکیل میدهد.
به گفته وی، این تنها هدف مطلوب ما در مذاکرات با طالبان در دوحه نیست، بلکه هدف مطلوب کارهایی که ما هر روز در داخل حکومت برای دستیابی به اهداف توسعه خود انجام میدهیم نیز است.
رییس جمهوری افغانستان گفت که نیروهای افغانستان در حال حاضر ۹۶ درصد عملیاتها را بطور مستقل انجام می دهند و به صورت دائمی تحرکات طالبان را طی چند ماه گذشته در استانهای هلمند، قندهار، بدخشان و بخشهای دیگر کشور عقب زدهاند.
اشرف غنی افزود: ما در خط مقدم مبارزه با تروریسم جهانی قرار داریم و استانهای این کشور را حفظ کردیم و زمانی که طالبان میتوانستند به صورت موقت کنترل یک شهرستان را بدست آورند، ما با اقدام سریع آن را دوباره تصرف کردهایم.
رییس جمهوری افغانستان با اشاره به فساد و بیماری کرونا، آن را از مشکلات اساسی این کشور دانست و گفت که شیوع بیماری کرونا باعث ایجاد مشکلاتی شد و موج اول آن گذشته و موج دوم تازه در این کشور آغاز شده است و موج سوم برای این کشور بسیار مشکل خواهد بود.
غنی گفت که افغانستان در راستای مبارزه با فساد پیشرفتهایی داشته است و تمامی معیارهای استراتژی کنونی مبارزه با فساد، به استثنای دو معیار که در حال تطبیق است، برآورده و تطبیق شدهاند.
رئیس جمهوری افغانستان از ایجاد کمیسیون مبارزه با فساد خبر داد و اعلام کرد، برقراری حاکمیت قانون و امنیت و ارائه خدماتی که اعتماد شهروندان را به دولت جلب کند برای حفظ توافق صلح حیاتی است. دولت سازی به طور جداناپذیری با آوردن صلح پیوند دارد.
اشرف غنی گفت که نشست امروز ژنو نتیجه تلاشهای مشترک افغانستان و همکاران بینالمللیاش و روندهای مملو از همکاری و تعامل است.
وی افزود که راهبرد ما مبتنی بر سه اصل ایجاد صلح، دولت سازی و ایجاد بازار است و در طرح دوم چارچوب توسعه ملی و صلح افغانستان منعکس شده است.
غنی گفت که ما باید شرایط رفاه را فراهم کنیم. همچنین، قواعد بازی را ایجاد و تعریف کنیم تا هیچ گونه امکان فساد، توزیع غیرعادلانه منابع و منازعه داخلی که منجر به رشد نیروهای مخرب گردد، از خود باقی نگذاریم.
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل هم در سخنانی به اهمیت صلح و حفظ حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان تاکید کرد و افزود که سازمان ملل و اعضای آن به حمایت از افغانستان ادامه خواهند داد.
گوترش خواستار آتش بس بشردوستانه فوری برای جلوگیری از تلفات بیشتر و برای کنترل کرونا در افغانستان شد.
هدف اصلی نشست ۲۰۲۰ ژنو جلب کمک کشورهای جهان برای چهار سال آینده این کشور است که در این نشست اتحادیه اروپا تعهد به پرداخت ۱.۲ میلیارد دلار یورو کرد که طی چهار سال آینده به دولت افغانستان پرداخت خواهد شد.
فنلاند ۲۰۰ میلیون دلار، کانادا ۲۷۰ میلیون دلار، ژاپن ۱۸۰ میلیون دلار، دانمارک ۶۴ میلیون دلار، هلند ۲۴۰ میلیون دلار، نروژ ۶۹ میلیون دلار و استرالیا۲۰۰ میلیون دلار برای کمک به افغانستان تعهد کردند.
همچنین هند سه میلیارد دلار، سوئد ۹۳۲ میلیون دلار و ایتالیا ۳۹ میلیون یورو برای کمک طی چهار سال آینده متعهد شدند.
در این نشست افزون بر رییس جمهوری و وزیر خارجه افغانستان، وزیر دارایی، وزیر دولت در امور صلح، معاون نخست رییس جمهوری، چهار تن از اعضای هیأت مذاکره کننده سخنرانی کردند و در سخنان روز نخست نشست جامعه جهانی بر صلح افغانستان بر توجه به حقوق زنان تأکید کردند.
با توجه به کمک های جامعه جهانی برای چهار سال آینده افغانستان، می توان گفت که این کنفرانس برای دولت محمداشرف غنی موفقیت آمیز بود زیرا آنها مطمئن نبودند که جامعه جهانی به ادامه کمک در چهار سال آینده متعهد شوند.
محمد حنیف اتمر وزیر خارجه افغانستان در ارائه برنامه کاری خود در مجلس که دو هفته پیش انجام شد، هشدار داد که احتمال قطع کمک جامعه جهانی به افغانستان وجود دارد.