به گزارش ایرنا، هر چند کشت گندم هر سال با نخستین باران پائیزی در آبان ماه در استان بوشهر آغاز میشد، امسال به سبب تاخیر ۲۰ روزه بارشها، عملیات کاشت نیز چند روزی عقب افتاد و از اواخر آبان تاکنون که ۲ مرحله بارندگی در این استان ثبت شدهاست ولی بخشی زیادی از گندمکاران این استان به علت تامین نشدن بذر مورد نیاز هنوز موفق به کشت نشدهاند.
این در حالی است که معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر اعلام کردهاست، از آغار فصل کشت گندم در استان بوشهر تاکنون ۱۲هزار و ۱۵۰ تن بذر گواهی شده حتی بیش از پیش بینی امسال که ۱۰ هزارو ۶۰۰ تن بذر برای کشت در سطح ۹۷هزار و ۵۰۰ هکتار شامل ۱۵هزار و ۵۰۰ هکتار آبی و ۸۲ هزار هکتار دیم بود، در میان کشاورزان این استان توزیع شدهاست.
گذشت زمان کشت، در انتظار تحقق وعده مسئولان
یکی از گندمکاران بخش شبانکاره شهرستان دشتستان به عنوان قطب اول تولید گندم در استان بوشهر گفت: درحالی که فصل کشت گندم رو به پایان است اما همچنان در منطقه شبانکاره خبری از توزیع بذر برای کشاورزان نیست و توضیح درستی هم به مردم داده نمیشود.
ابراهیم بیداری افزود: بسیاری از گندمکاران این منطقه در انتظار دریافت بذر بوجاری شده و با کیفیت وعده داده شده از سوی مسئولان هستند تا زمینهای خود را زیر کشت ببرند.
وی ادامه داد: چند روز پیش نیز مقداری گندم مخلوط از رقمهای مختلف که قرار بود برای کارخانه آرد ارسال شود برای بوجاری تحویل شرکت شد اما با وجود گرفتن حواله باز هم موفق به تامین بذر نشدم.
دیگر کشاورز بخش شبانکاره گفت: برای کشت امسال هشت تن بذر نیاز دارم و با وجود اینکه فصل کشت رو به پایان است اما موفق به تامین آن نشدهام.
کرامت آئینی پور ادامه داد: هرچند بذر گندم در بازار آزاد وجود دارد اما قیمت آن بالا است و کشاورز با توجه به قیمت تضمینی تعیین شده توان تامین بذر آزاد با این قیمت را ندارد.
وی اظهارداشت: هرچند دولت نرخ خرید تضمینی گندم را از ۲۲ هزار ریال برای هرکیلوگرم در سال زراعی ۱۳۹۸ - ۱۳۹۹ به ۴۰ هزار ریال در سال زراعی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ افرایش دادهاست اما با توجه به افزایش قیمت بذر دولتی از۲۷ به ۳۷ هزار ریال و بازار آزاد آن به ۵۰ تا ۶۰ هزار ریال در شرایط تورمی کنونی نمیتواند هزینههای تولید را پوشش دهد.
آئینی پور اضافه کرد: مهمترین نگرانی کشاورزان سپری شدن زمان کشت است که با وجود پی گیری لازم اما هنوز موفق به تامین بذر مورد نیاز خود نشدهاند.
وی یادآور شد: بذری که امروز تامین میشود، گندم سیلو و گندمی است که برای آرد در نظر گرفته شده و هرچند بوجاری میشود اما کیفیت لازم برای کشت و ویژگی لازم برای برگشت به چرخه تولید را ندارد.
خروج بذر گندم از استانهای دیگر قاچاق محسوب میشود
یکی ازفعالان شرکتهای توزیع بذر در استان بوشهر گفت: سالهای قبل در صورت کمبود بذر مورد نیاز استان بوشهر، از استانهای دیگر تامین میشد اما امسال رویه تازهای پیش گرفته شده که خروج گندم از استانی به استان دیگر قاچاق به حساب میآید و جلو آن گرفته میشود.
وی که خواست نامش فاش نشود افزود: با توجه به کمبود بذر امسال نیز طبق معمول هر سال نسبت به تامین بذر از خراسان شمالی، خوزستان و فارس اقدام کردیم اما در بین راه کامیونهای حامل گندم را بازگرداندند و نتوانستیم بذر مورد نیاز را تامین کنیم.
۱۵۵۰ تن بذر جدید برای گندمکاران بوشهر تامین شد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: تاکنون ۱۲هزارو ۱۵۰ تن بذر گواهی شده و مرغوب در بین کشاورزان گندمکار این استان توزیع شدهاست.
خسرو عمرانی اضافه کرد: در زمان حاضر ۹۵ درصد بذر مورد نیاز در استان بوشهر توزیع شده و تلاش میشود مابقی نیاز کشاورزان این استان نیز در زمینه بذر تامین شود.
وی ادامه داد: در این ارتباط یکهزار و ۵۵۰ تن بذر جدید خود مصرفی تامین شده و در دست بوجاری و توزیع است.
عمرانی اضافه کرد: همچنین پنج شرکت بوجاری استان بوشهر همه فعال و برای برطرف کردن مشکل کشاورزان تااش میکنند.
وی در باره کمبود بذر گفت: براساس تجربیات سال گذشته سالانه ۱۱ هزار تن بذر در بین گندمکاران این استان توزیع میشد اما امسال با وجود توزیع بیش از این میزان همچنان کمبود وجود دارد.
افزایش قیمت گندم در بازار، تخصیص گندم خودمصرفی برای خوارک دام و دان مرغ به دلیل قیمت بالا، خروج گندم از استان بوشهر به صورت غیر قانونی، اختلاف قیمت بین گندم بذری و گندم مصرفی باعث تشدید مشکل کمبود بذر در این استان شدهاست.
بوشهر از جمله استانهای گرمسیری است که پس از گوجه فرنگی خارج فصل و خرما، گندم سومین محصول کشاورزی این استان از لحاظ میزان تولید است و در ۲ سال اخیر به واسطه بارش و پراکنش مناسب باران بین ۱۴۰ تا ۱۶۰ هزار تن از این محصول استراتژیک در این استان تولید شدهاست طوریکه در زمینه تامین گندم خود به خودکفایی رسیدهاست.