صحنههای نمایش یعنی تئاتر، سینما و تلویزیون چهرهها و نقشهای متفاوتی به خود می بیند؛ یکی کاراکتری خشن، عصبی و نامهربان دارد و دیگری دارای کاراکترهایی آرام، متین و مهربان هستند و به همان نسبت هم در فضای بیرون از صحنه نمایش و در میان مردم تصورهایی که از این بازیگران وجود دارد، ساخته میشود؛ یعنی مردم همان شخصیتی که از بازیگران بر صحنه نمایش میبینند در بیرون همان توقع همانگونه بودن، دارند. یکی از این بازیگران پرویز پورحسینی است؛ بازیگری با کاراکتری مهربان و پدرانه که در بیشتر صحنههای نمایش به عنوان مردی متین و آرام شناخته میشود.
تولد و خانواده
پرویز پورحسینی در ۱۳۲۰ در تهران به دنیا آمد. در دوران کودکی به دلیل وضعیت خانوادگی که داشت در یک صحافی کار میکرد و همزمان کتاب خواندن و تحصیل را هم شروع کرد.
پورحسینی با یکی از چهرههای تئاتر ازدواج کرد که حاصل این ازدواج پسری به پورنگ بود که در ۱۳۵۳ خورشیدی به دنیا آمد. او در مورد ارتباط صمیمی در خانواده گفته است: اگر راستش را بخواهید به رابطه صمیمی که بخواهد در گروی غذا پختن زن خانه باشد، به هیچ وجه اعتقادی ندارم. اداره کردن مهمانی و پختن غذا برای زن خانه سخت است. در مهمانیها اغلب خانم خانه خسته و بی رمق است و به او خوش نمیگذرد و این حالت بر روحیه و چهره اش اثر میگذارد. به نظر من هیچ ایرادی ندارد که گاهی اوقات زن خانه آشپزی نکند و غذا از بیرون تهیه شود، به این ترتیب به خانم خانه فشار نمیآید. به نظر من مردها باید یاد بگیرند، گاهی ظرف بشویند یا حتی غذا بپزند و اگر بلد نیستند از بیرون غذا تهیه کنند. به خصوص زنهایی که شاغل هستند به هیچ وجه فرصتی برای استراحت ندارند. بنابراین، به نظر من «پیوند خانواده» نباید بر مبنای غذا پختن زن خانه باشد و اصلاً آشپزخانه را کانون محبت خانواده نمی دانم.
این بازیگر در ۱۳۷۴ خورشیدی همسر خود را به دلیل بیماری سرطان از دست داد.
قدم در راه بازیگری
پورحسینی در ۱۳۳۹ خورشیدی یک دوره کامل آموزش بازیگری را در کلاسهای آزاد هنرهای دراماتیک زیرنظر حمید سمندریان گذراند و سپس با همکاری پری صابری در ۱۳۴۱ خورشیدی گروه نمایشی پازارگاد را به وجود آوردند.
وی علاوه بر شرکت در این فعالیتها از تحصیل در محیط آکادمیک هم فارغ نبود و در ۱۳۵۴ خورشیدی در رشته بازیگری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد.
فعالیت در عرصه تئاتر
پورحسینی قبل از انقلاب در عرصه تئاتر فعالیت داشت که حاصل کارنامه او نمایشهایی همچون «شش شخصیت در جستجوی نویسنده»، «لئو کادیا»، «مرغ دریایی و آندورا»، «حکومت زمان خان» و «استریپ تیز و کارول»، «اودیپ»، «معلم من پای من»، «باغ آلبالو»، «ویس و رامین»، «انسان، حیوان، تقوا»، «جان نثار کالیگولا و اورگاست»، «شهر ما»، «نظاره مرگ»، «خاطرات و کابوسها»، «شیون»، «استعاذه» و «جنایت و مکافات» است.
این بازیگر عرصه نمایش پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نمایشهایی همچون «شاه اسکوریال»، «تف»، «سیرک با شکوه»، «دکتر فاستوس»، «ماهان کوشیار»، «معمای ماهیار معمار»، «چراغ گاز» «افسانه اندوه»، «شب یهودا»، «بازجوئی» و «یادگار سالهای شن» را اجرا کرد.
فعالیتهای هنری
پرویز پورحسینی علاوه بر فعالیت در عرصه تئاتر به ایفای نقش در سریالهای تلویزیونی نیز پرداخت که از مهمترین آنها میتوان به سریالهایی همچون «زهر کوی»، «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «دومین انفجار»، «اتومبیل»، «تصویر یک رؤیا»، «بافته های رنج»، «روز ایپریت»، «حضرت مریم»، «همسفر»، «شب دهم»، «ملاصدرا»، «باران عشق»، «روزهای بیاد ماندنی»، «عالیجناب» و سریال «بیگانهای با من است» که تا آبان ۱۳۹۹ خورشیدی در حال فیلمبرداری بود، اشاره کرد.
پورحسینی به فعالیت هنری خود در عرصه سینما نیز ادامه داد با درخشش خود در جشنواره فیلم فجر توانست کاندیدای بهترین بازیگر نقش مرد برای فیلمهای «اوینار» و «طلسم» شود. او همچنین برای بازی خوب خود در فیلم «مریم مقدس» موفق به دریافت دیپلم افتخار از این جشنواره شد.
چهره آرام و مهربان
پورحسینی با چهرهای آرام و متین در میان مردم شناخته میشود؛ چهرهای که نقشآفرینیهای زیبایش در فیلمها و سریالها هیچ گاه از یادها نمیرود. او علاوه بر این، جدی و مهربان بود که اگرچه این ۲ خصوصیت متفاوت هستند اما آنچنان هم زیستی زیبا و شگفت انگیزی در خطوط چهره پورحسینی داشتند که هرگز نمیشد، فهمید که در درون نگاه پر راز او چه میگذرد.
این بازیگر در خصوص فعالیتهای هنریاش گفته است: برای الهام گرفتن در فعالیت هنری ام گاهی همه کارهایم را تعطیل و با خودم خلوت میکنم و گاهی با فیلمها و کتابها به این خلوت میرسم و از آنها میآموزم.
آخرین نقشها
پورحسینی جدیدترین هنرنمایی خود را در سریال «بچه مهندس ۳» که در ۱۳۹۹ خورشیدی از تلویزیون پخش شد، به یادگار گذاشت.
دیدگاهها
بازیگران عرصههای نمایش دیدگاههای مثبتی در خصوص پورحسینی دارند که در مواقع مختلف بیان کردهاند. پوران درخشنده درباره این بازیگر میگوید: پرویز پور حسینی را با اولین فیلمم شناختم زمانی که به دنبال بازیگری میگشتم که بتواند نقش پدری را که فرزند ناشنوا دارد، خوب درک و بازی کند … بازیگری که با وسواس نقشش رو انتخاب میکرد و منضبط بود و عاشق رفتن به درون شخصیت و پیدا کردن رنجهای اون.
پرویز پرستویی نیز گفته است: پرویز پورحسینی هنرمند خوش اخلاق و فهیم تئاتر سینما و تلویزیون، که بنده افتخار همکاری در اداره تئاتر و فیلم سینمایی قاتل اهلی ساخته آقای مسعود کیمیایی را داشتم و هر روزی که با ایشان همبازی بودم جز خوشرویی، جز جدیت در کار و اخلاق حرفهای چیزی ندیدم.
سعید شیخ زاده در خصوص این بازیگر میگوید: پرویز پورحسینی هنرمند مهربان، نامش و هنرش تا همیشه ماندگار است. سالها پیش افتخار همکاری با او را در فیلم سینمایی دره شاپرکها داشتم و بسیار از او آموختم.
خاموشی
سرانجام این بازیگر آرام و متین صحنه نمایش ایران در ۱۳۹۹ خورشیدی به ویروس کرونا مبتلا و در بیمارستان بستری شد اما نتوانست بهبودی کامل به دست آورد و در ۷۹ سالگی در هفتم آذرماه در بیمارستان فیروزگر تهران چشم از جهان فروبست. پورنگ فرزند پورحسینی با انتشار تصاویری از پدرش در صفحه اینستاگرام خود نوشت: تمام شد؛ پدر حدود ساعت سه بامداد امروز از میان ما رفت. ویروس نفرین شده چینی، جان پدر عزیزتر از جانم را در اوج تندرستی قابل تصور گرفت. پدر تا لحظه آخر مبارزه کرد و جانانه جنگید؛ اما افسوس که… طی دو هفته اخیر، از نزدیک شاهد تلاشهای شبانهروزی تیم پزشکان و پرستاران بیمارستان فیروزگر برای بهبود حال پدر بودم. آنها به معنی واقعی کلمه فوق العاده هستند و اطمینان دارم که هیچ کار ممکنی در دنیای ما نبوده، که برای نجات جان پدر انجام نداده باشند. روحت شاد مرد بزرگ و آرام.
در پی درگذشت این بازیگر قدیمی کشور، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از مدیران هنری پیام تسلیت منتشر کردند. وزیر فرهنگ در پیام تسلیت خود آورد: خبر درگذشت بازیگر مطرح عرصه تئاتر، سینما و تلویزیون مرحوم پرویز پورحسینی بر تلخکامی های این روزهای اهالی هنر افزود. یاد و خاطره هنرمند پیشکسوت، مجرب و با اخلاق سینمای ایران از ذهن مردم هنردوست ایران فراموش نخواهد شد. این ضایعه اندوهناک را به اصحاب فرهیخته فرهنگ و هنر، دوستان و همراهان و بهویژه خانواده آن مرحوم صمیمانه تسلیت میگویم.