محدودیتهای کرونا باعث شده تا اغلب افراد در خانه بمانند و این خانه نشینی موقعیت مناسبی برای پرداختن به سرگرمیهایی همچون مطالعه و کتاب خواندن است.
زینب نصیری حدود ۱۰ سال است در یکی از کتابفروشی های شهر کرمان مشغول به فعالیت است، این سالها علاوه بر تجربه کاری، فرصتی برای مطالعه کتابهای مختلف را برای وی فراهم کرده که در گفت و گو ی روز دوشنبه اش با خبرنگار ایرنا از تجربیات خود در مطالعه کتاب می گوید.
این فعال حوزه کتاب با اشاره به نقش کتاب در زندگی افراد، گفت: کتاب عینک واقع بینی و صندلی آرامش به ما هدیه می کند و اندیشه انسان را دگرگون می سازد.
نصیری کتاب را مانند نوری می داند که ذهن آدمی را روشن میکند و تاکید کرد، وقتی خط به خط یک کتاب را می خوانیم با دستمان صفحات را لمس می کنیم و حس هایی که در کنار کتاب خواندن برای انسان بوجود می آید، باعث میشود تا زندگی هر چه بیشتر جذاب شود.
وی افزود: کتاب خواندن یعنی وقت گذاشتن و ارتباط برقرار کردن با خودمان تا وجودمان سرشار از حال خوب شود.
فعال حوزه کتاب با اشاره به ۲ هفته محدودیتهای بیماری کووید ۱۹ تصریح کرد: این ۲ هفته فرصت خیلی خوبی برای کتاب خواندن و انرژی گرفتن است تا اگر بر اثر هیاهوی زندگی انرژی مان هدر رفته، دوباره آن را تجدید قوا کنیم و بدستش آوریم و پس از آن با حوصله، انرژی و عشق بیشتر در جامعه حاضر شویم.
وی اظهار داشت: ما روزانه درگیری های زیادی مانند کار، مسائل جانبی و حواشی زندگی و غیره داریم که این دغدغه باعث توجه کمتر به کارهایی که دوست داریم می شود و وقتمان بیشتر به بطالت می رود و حیف است این فرصت را در ایام بیکاری هدر دهیم، بیاییم کاری کنیم تا بتوانیم با محیط و افراد ارتباط موثر تری داشته باشیم و کتاب خوب بخوانیم.
نصیری ادامه داد: شاید بسیاری بگویند کتاب گران است، اما بالاخره همیشه مقداری پول داریم تا بتوانیم یک جلد کتاب بخریم و شاید همین یک جلد کتاب بتواند تاثیر عمیقی در زندگی ما بگذارد.
وی گفت: ۱۰ سال است که در کتاب فروشی کار می کنم و در طی این مدت، آدم هایی که کتاب میخوانند میگویند، ذهن و فکرمان از وقتی که کتابخواندن را شروع کردیم، تغییر کرده است و چیزهایی که در گذشته برایمان مهم بود امروزه اهمیتی ندارد و به چیز های مهمتر و اساسیتر فکر میکنیم و بهتر می توانیم فکر و تصمیم گیری کنیم و حتی بهتر خودمان را شناخته ایم.
این بانوی کتابخوان تاکید کرد: در طی این سال ها افرادی بودند که با کتاب زندگی شان متفاوت شده است و من این تاثیر را اندک اندک می دیدم، بطور مثال یک بانوی سرزنده و ورزشکاری بود که همیشه از ما کتاب می خرید و هر زمان وی به کتابفروشی میآمد و پی در پی کتاب می خرید، روح و سیمایی سرشار از انرژی داشت که ما نیز از این انرژی متاثر می شدیم.
وی در ادامه به معرفی تعدادی از کتاب هایی که میتواند در روزهای کرونایی حال افراد را بهتر کند، پرداخت و تاکید کرد که پیاده روی و سکوت در زمانه هیاهو، کتابی است که نشر گمان در زمان کرونا چاپ کرده است و چقدر مناسب حال و روز این روز هاست.
نصیری ادامه داد: اگر بخواهم ۲ کتاب خوب معرفی کنم، کتاب "نیروی حال" و کتاب "زمینی نو " از بهترین کتابهایی است که الهام بخش زیبایی است و گاه تعجب می کنم که من چقدر از این کتاب آگاهی گرفتم.
وی تصریح کرد: برای بانوان کتاب های "خودت باش دختر"، "شرمنده نباش دختر" انگیزه بخش افراد زیادی بوده، شاید آن دسته از کتابخوان ها فکر کنند که این کتاب ها جزو به اصطلاح کتاب های زرد هستند، اما باید به یاد داشته باشیم که همین کتاب های زرد {تجاری} مقدمه ای برای کتابخوان شدن ما بود و باعث شد تا ما درک کنیم کتاب خوب چه کتابی است.
فعال حوزه کتاب با اشاره به علاقه اش به حوزه های مختلف و کتاب های متنوع تاکید کرد: مثلاً من ورود به دنیای فلسفه را با کتاب راز آغاز کردم و همین مقدمه ای برای ورود من به این دنیا بود و با "دنیای صوفی" حس علاقه من به این شاخه افزایش پیدا کرد.
وی افزود: کتاب جز از کل کتابی بود که در طی خواندن آن حس های خیلی خوبی به من القا می شد و من طی مدت سه روز کامل این کتاب را می خواندم و داستان این کتاب تا ماه ها روی من تاثیر داشت.
نصیری با اشتیاق پیرامون کتاب های ارزشمند دیگری که خوانده است توضیح داد: یکی دیگر از کتاب هایی دوست داشتم و تاثیر شگرفی در من داشت کتاب"زوربای یونانی" بود، این کتاب درباره زنان حرف می زند، زوربا مردی است که به جزیره ای تبعید شده و با یک نفر دیگر کار می کنند، و مضمون این کتاب به ما یاد می دهد که ما باید به هم نوعمان کمک کنیم حتی اگر با او ارتباطی نداریم،
وی ادامه داد: چقدر این کتاب مقام زن را بالا می برد و تفهیم می کند که بخشی از این جامعه هم در دست زنان ساخته می شود و زنان جامعه می توانند برای بودن و تغییر دادن و ساختن ضروری اند، زوربا می خواهد بگوید بیاییم به چیز های اساسی تر فکر کنیم.
این شهروند علاقه مند به کتاب تاکید کرد: این روزها افراد به دلیل مشکلات اقتصادی و بحران ویروس کرونا نگران و مشوش هستند و در همین رابطه کتاب هنر ظریف بیخیالی چاپ انتشارات کرگدن کتاب خوبی برای مقابله با ترس ها و اضطراب است.
وی تصریح کرد: اگر غلو نباشد، این کتاب بخشی از زندگی من را متحول کرد و پیام کتاب این بود که هر کاری که انجام می دهی و تجربه می کنی، خود مسئول تک تک این کارها هستی.
نصیری با بیان اینکه این روزها همه به دنبال این هستند که سریع تغییر کنند اظهار داشت: کتاب "خرده عادت ها" کتابی است که درباره عادت ها صحبت می کند و اینکه چطور عادت ها در ما بزرگترین تجربیات خوب را ایجاد می کنند، اگر من میخواهم کتابخوان شوم، ورزشکار شوم برای هر کدام از اینها باید برنامه ریزی کنم، تاعادت کنم و ما از همین عادت های کوچک تغییر می کنیم.
وی تصریح می کند: این کتاب به ما می گوید که عادت ها به هم پیوسته اند و اگر ما عادت خوبی داشته باشیم، پشت سر آن عادت خوب دیگر نمایان خواهد شد و اگر بد باشد هم به همین شکل خواهد بود. برای اینکه عادت ها نهادینه شوند رشته ای از کار ها باید پشت سر هم انجام شوند و نباید بین آنها فاصله افتد.
بانوی کتابخوان کرمانی گفت: آدم های کتابخوانی هستند، به من می گویند چقدر خوب است شما بین این همه کتاب هستید، این برداشت دیگران از کار ما است و البته بودن در بین این کتاب ها انرژی فوق العاده ای دارد. برخی از مشتریان می گویند ما کتاب ها را با تعریف شما می شناسیم. در طی این سال ها سعی کردم همیشه کتاب های خوب را معرفی کنیم.
وی تاکید کرد: افراد زیادی گاهی با من صحبت می کردند و در آخر می خواهند تا کتابی به آنها پیشنهاد کنم تا از این آشفتگی ذهنی آنها کاسته شود و من هم بنا بر تجربه و بازخوردها کتاب های مختلفی به آنها معرفی می کنم، در طی این سال ها افراد زیادی گفتند که کتاب های معرفی شده تاثیر خیلی خوبی در زندگیشان داشته است.
نصیری با بیان اینکه افراد بیشتر در حیطه علائق و نیازهای خود کتاب خریداری و مطالعه می کنند، افزود: به طور کلی مطالعه تاثیر خوبی در زندگی دارد و دانشمندان نیز به این نتیجه رسیده اند که مطالعه استرس را کاهش می دهد. چیزی که برای همه مردم ایران می خواهم حال خوب است و تغییر از خودمان آغاز می شود و اگر بخواهیم جامعه ای پر از آگاهی و حال خوب داشته باشیم سر این زنجیر خودمان خواهیم بود.
وی ادامه داد: به قول سهراب سپهری چشم ها را باید شست و جور دیگر باید دید و باید یک تکان اساسی به ذهن و روحمان دهیم و باید یک سکوت را تجربه کنیم. گاهی باید ساعت ها پیاده روی کنیم و در سکوت فکر کنیم تا ذهنمان باز و خلاق شود و فکر های جدید به ذهنمان می رسد.
بانوی فعال حوزه کتاب کرمان تصریح کرد: دنیای کتاب یک دنیای بی انتها است و همه کتاب هایی که در این مجال کوتاه معرفی شدند، کتاب های متناسب با این دوران است که علاقمندان می توانند با خواندن آنها دیدشان را تغییر دهند و کلی مطلب جدید یاد گیرند.