به گزارش ایرنا، نخستین واکنش رسمی چین به ترور شهید فخری زاده، شهید صنعت دفاعی کشور دوشنبه بعد از تعطیلات دو روزه شنبه و یکشنبه هفته گذشته در این کشور صورت گرفت.
خانم هوا چون اینگ سخنگوی وزارت خارجه چین در نخستین واکنش، ترور شهید محسن فخری زاده را محکوم و اعلام کرد که کشورش از شنیدن خبر ترور دانشمند ایرانی شوکه شده است.
او افزود: این گونه خشونت ها و اقدامات مجرمانه منجر به تضعیف ثبات و امنیت در منطقه می شود و چین آن را محکوم می کند.
اما چین در این مساله تنها به محکوم کردن لفظی این ترور ناجوانمردانه بسنده نکرد بلکه پکن پا را فراتر نهاد و خواستار انجام «تحقیقات کامل» درباره این جنایت شد.
کارشناسان معتقدند با توجه به جایگاه چین بعنوان عضو دائم شورای امنیت، می توان انتظار داشت که دستگاه دیپلماسی ایران ضمن تعامل با پکن، می تواند پرونده این موضوع را در شورای امنیت باز کند موضوعی که می تواند به رسوا شدن عاملان و امران این ترور منجر شود.
غیر از مقامات رسمی و دستگاه دیپلماسی چین که این ترور را محکوم کردند دیپلمات ها و صاحب نظران روابط ایران و چین نیز به این مساله واکنش نشان دادند.
«خوآ لی مینگ» سفیر پیشین چین در ایران و از صاحب نظران روابط چین و ایران در واکنش به ترور شهید محسن فخریزاده گفت که به احتمال قوی اسرائیل عاملیت اصلی در این ترور بوده است.
وی با اشاره به روی کار امدن دمکرات ها در آمریکا و احتمال بازگشت بایدن به برجام گفت که این ترور به مثابه چاه ترامپ برای بایدن است تا بر سر راه بازگشت او به برجام سنگ اندازی شود.
این دیپلمات پیشین چین در ادامه به واکنش ایران به این ترور پرداخت و گفت به رغم ترور ناجوانمردانه دانشمند ایرانی، پاسخ ایران به این جنایت توام با خویشتنداری و تدبیر بوده است.
در کنار دیپلمات ها و دستگاه دیپلماسی چین، اندیشمندان و تحلیلگران این کشور هم به این ترور واکنش نشان دادند، «فن هونگدا» استاد مطالعات بین المللی دانشگاه شانگهای چین در واکنش به این اقدام تروریستی با بیان اینکه «ایران قربانی تروریسم است» اظهار داشت که افکار عمومی جهان باور دارد که اسرائیل با ترور شهید فخری زاده ارتباط نزدیک دارد.
وی با بیان اینکه «این احتمال وجود دارد خاورمیانه دچار هرج و مرج شود»، گفت که اسرائیل درصدد است در روزهای پایانی دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ تنش ها در منطقه افزایش پیدا کند تا راه برای تغییر شرایط در دوران ریاست جمهوری جو بایدن بسته شود.
این استاد دانشگاه شانگهای همچنین خاطرنشان کرد که افزایش تنش در منطقه و جهان منافع ترامپ را هم که با مشکلات حقوقی و سیاسی در آمریکا مواجه و درصدد کسب تعهدی از بایدن برای امنیت خود بعداز خروج از کاخ سفید است، تامین می کند.
اما رسانه های چین هم به ترور شهید فخری زاده واکنش نشان دادند انگونه که «حامد وفایی» استاد دانشگاه و از کارشناسان روابط ایران و چین در توییتی نوشته است نکته قابل توجه در اخبار اغلب رسانه های چینی درباره ترور شهید محسن فخری زاده، اشاره به اسرائیل به عنوان مظنون نخست این جنایت است.
یکی از شبکه های اطلاع رسانی نزدیک به وزارت دفاع چین پس از بررسی تصاویر و اطلاعات مربوط به این ترور در تحلیلی به نقل از کارشناسان نظامی از نزدیکی شواهد موجود به نظریه انجام این جنایت بدست عوامل موساد تحت نظر سازمان سیا اشاره کرد.
خط مشی رسانه های چین هم در این موضوع روشن است، محکوم کردن این اقدام تروریستی و انگشت اتهام به سمت رژیم صهیونیستی دو مشخصه اصلی مقالات منتشر شده در این زمینه است.
رادیو بینالمللی چین در تحلیلی در مورد ترور شهید محسن فخری زاده نوشته بود اگرچه اسرائیل دست داشتن در این ترور را انکار کرده اما بیشترین شک و گمان ها متوجه آن رژیم است.
یکی از گمانه زنی های نویسنده مطلب این است که این ترور ممکن است به دلیل این نگرانی اسرائیل باشد که بایدن پس از روی کار آمدن به برجام برگردد و موانع دسترسی ایران به توان قوی تر هسته ای را کاهش دهد.
تلویزیون مرکزی چین هم در گزارشی نوشته است ایران به رغم ترور یک دانشمند بزرگ خود همچنان در برابر دشمنانش واقع بینانه و با درایت عمل می کند و به دسیسه های آنان واقف است.
«هو شی جین» سردبیر روزنامه «گلوبال تایمز» چین نیز در مقاله ای با اشاره به شهادت «محسن فخری زاده» و سکوت کشورهای غربی درباره این اقدام وحشیانه و شرم آور نوشت: تصور کنید اگر یک دانشمند برجسته در آمریکا و یا انگلیس ترور شده بود، چه سونامی محکومیتی علیه این اقدام در غرب به راه می افتاد!؟
چاینا دیلی از روزنامه های پر تیراژ انگلیسی زبان چین هم در تحلیلی با اشاره به این که ترور شهید محسن فخری زاده برخلاف قوانین بینالمللی است نوشت: همچون ترور دانشمندان دیگر ایران، این ترور نیز منجر به متوقف شدن برنامه هستهای ایران نخواهد شد.
دکتر محسن فخریزاده معاون وزیر دفاع و رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع که مقام معظم رهبری ایشان را دانشمند ممتاز و برجسته هسته ای و دفاعی ایران توصیف کردند، عصر جمعه هفتم آذرماه در بلوار شهید مصطفی خمینی شهر آبسرد از توابع شهرستان دماوند و در شرق تهران در جریان یک عملیات تروریستی و بدست عناصر جنایتکار رژیم صهیونیستی به شهادت رسید.