اقتصاد چین به مرحلهای رسیده است و آنقدر رشد کرده که حذف آن از عرصه اقتصاد و تجارت جهانی غیرممکن است. طبق برآوردها این کشور هم اکنون دومین اقتصاد جهان پس از آمریکا را دارد و به زودی با پیشی گرفتن از آن به قدرت اول اقتصادی جهان بدل خواهد شد.
به همین خاطر آمریکا و همچنین کشورهای اروپایی تلاش کردهاند تا از این اتفاق جلوگیری کنند. جنگ تجاری دولت ترامپ علیه چین و تلاش برای تضعیف اقتصاد آن از جمله این تلاشها بوده است. اما کارشناسان معتقدند که با وجود تمامی این تلاش ها از طرف امریکا و دیگر کشورهای غربی، این سیاست نتیجه بخش نبوده است و همچنان چین حاکم اصلی تجارت در دنیا است.
در این مورد نشریه«نیکی آسیا» در گزارشی آورده است: انتظار میرفت در جریان همه گیری کرونا و بسته شدن مرزهای بین المللی وابستگی دنیا به کالاهای چینی کمتر و در نتیجه جایگاه آن در اقتصاد جهانی ضعیفتر شود. اما بررسی شاخص های مهم تجاری سال ۲۰۲۰ حکایت از آن دارد که چین هنوز قطبی مهم در تجارت جهان به شمار میرود و حذف این کشور از زنجیره جهانی تامین کالا غیرممکن است.
طبق گزارشهای موجود حجم تجارت چین در سال جاری میلادی بیش از سال ۲۰۱۸ بوده است که در آن سال دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا به دلیل حجم بالای تجارت چین و به گفته او زیان این حجم از تجارت برای اقتصاد امریکا اقدام به افزایش تعرفههای وارداتی کالاهای چین کرد.
طبق گزارش مرکز مطالعات تجاری دنیا از میان ۳ هزار و ۸۰۰ قلم کالا در سال ۲۰۱۹ میلادی چین نقشی مهم و قابل توجه در تولید ۳۲۰ قلم از آنها داشته است. به عبارت دیگر حجم تولید این کشور بیش از ۵۰ درصد حجم تولید کالاهای مذکور در دنیا بوده است. لازم به ذکر است که چین زمانی که در سال ۲۰۰۱ به سازمان تجارت جهانی پیوست تنها در تولید ۶۱ قلم کالا به عنوان کشوری قدرتمند شناخته میشد.
همچنین،پیشبینیها از آن حکایت دارد که با توجه به سرمایه گذاریهای چین در سالهای اخیر انتظار می رود در سال ۲۰۲۵ میلادی شمار کالاهایی که چین بیش از ۵۰ درصد کل عرضه آن کالا در دنیا را داشته باشد به رقمی بیش از ۳۶۰ کالا خواهد رسید.
نیکی آسیا در ادامه ضمن پرداختن به توافق تجاری اخیر ۱۵ کشور آسیایی RCEP نوشت: این توافق موجب افزایش قدرت چین در عرصه تجارت جهانی خواهد شد. این کشور قادر است در آیندهای نزدیک قطب مهم تجاری در دنیا شود و تولید در دنیا بدون تامین بخشی از کالاها از چین امکان پذیر نباشد.
اما نکته مهم و قابل توجه این است که باید قدرت تجاری چین به عنوان واقعیتی جدید در دنیای مدرن پذیرفته و به جای تلاش برای حذف روابط اقتصادی و تجاری دنیا با این کشور با توجه به نظم تازهای که در دنیا ایجاد خواهد شد، تنظیم شود.
یکی از مهمترین سیاستها و عملیاتهای چین در راه تبدیل شدن به ابرقدرت اقتصادی جهان پروژه یک «کمربند، یک راه» است. بیش از ۶۴ کشور جهان در قالب این جاده ابریشم مدرن از راه خشکی و دریایی به یکدیگر متصل میشوند.
همچنین توافق تجاری اخیر آسیا-پاسیفیک که بین ۱۵ کشور آسیایی صورت و به عنوان بزرگترین توافق تجاری دنیا نام گرفت تلاش دیگر چین برای دست یابی به جایگاه برتر در اقتصاد دنیا است.
به اعتقاد کارشناسان خیز اقتصادی چین تقریباً برتری اقتصادی آن را حتمی کرده است و در چنین وضعیتی کشورهای دنیا باید با این واقعیت تازه کنار بیایند و به جای تقابل و جنگ تجاری باید راهی برای تقویت روابط خود با آن پیدا کنند.