تهران- ایرنا- یک شرکت دانش بنیان ایرانی توانسته دستگاه ضدعفونی کننده یو. وی. سی (uvc) را طراحی و تولید کند که قادر به ضد عفونی کردن انواع وسایل و خوراکی‌ها از ویروس کرونا در مدت ۲ دقیقه است.

این شرکت دانش بنیان با تولید دستگاه ضدعفونی کننده uvc موفق به ضدعفونی خوراکی ها و سایر وسایل با استفاده از اشعه ماوراء بنفش از ویروس کرونا شده است.

حسین طالب از بنیان‌گذاران این شرکت دانش بنیان روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار آموزش ایرنا درخصوص این دستگاه و مکانیسم ضدعفونی با این روش گفت: این دستگاه برای ضدعفونی کردن همه وسایل با هر جنسی ازجمله فلز، چوب، کاغذ، شیشه، پلاستیک، پارچه حتی وسایل الکترونیک طراحی و تولید شده است و وسایلی مانند خوراکی‌ها، پول، موبایل و ماسک صورت را که نمی‌توان با روش‌های دیگر آنها را ضدعفونی کرد، در ۲ دقیقه ضدعفونی می کند.

طالب ادامه داد: برخلاف اغلب ضدعفونی‌کننده‌ها، تشعشع اشعه ماورای بنفش، میکروارگانیسم‌ها را به‌ وسیله اثر متقابل شیمیایی غیرفعال نکرده بلکه آنها را به‌ وسیله جذب نور توسط خودشان غیرفعال می‌کند که باعث واکنش فتوشیمیایی می‌شود، این فرآیند باعث بی‌اثر شدن یا از بین رفتن ویروس‌ها، میکروب‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌شود.

این فعال دانش بنیان افزود: مواد شیمیایی، آلودگی میکروبی را از بین می‌برند اما خودشان آلودگی شیمیایی به وجود می‌آورند؛ بنابراین استفاده از نور فرابنفش از آنجا که در ساختار مواد تأثیری به وجود نمی‌آورند، بسیار سالم‌تر است. به لحاظ حساسیت‌های زیست‌محیطی نیز چون باعث آلودگی محیط‌ زیست نمی‌شود، بر دیگر روش‌ها برتری کامل دارد.

وی یادآور شد: این دستگاه قابلیت استفاده در منازل، فروشگاه‌ها، محیط‌های اداری، شرکت‌ها، بانک‌ها، مطب پزشکان، دندانپزشکی‌ها، آزمایشگاه‌ها، کلینیک‌ها و مراکز درمانی را دارد.

طالب در خصوص نحوه عملکرد این دستگاه گفت: برای استفاده از این دستگاه کافی است وسایلی که نیاز به ضدعفونی دارند در دستگاه قرار داده و دکمه روشن را بزنیم به ‌این ‌ترتیب وسایل تحت تابش نور فرابنفش با طول ‌موج استاندارد۲۵۳ نانومتر قرار می‌گیرند و در مدت حدود ۲ دقیقه ضدعفونی می‌شوند.

وی یادآور شد: از آنجایی که شست و شو و ضدعفونی کردن اساسی ترین راه مقابله با این ویروس اعلام شده است، مردم از ابتدای شیوع این بیماری اقدام به شست و شوی تمام وسایل و خریدهای شخصی از فروشگاه ها  و موارد مصرفی مورد استفاده در خانه می کنند اما بسیاری از وسایل قابل شست و شو نیست و این دستگاه برای ضدعفونی کردن این وسایل از کرونا بسیار مناسب است. همچنین مواد خوراکی که غیربسته بندی هستند حتی مثل شیرینی با این دستگاه بدون اینکه دمای آنها بالا برود، ضدعفونی می شوند.

وی گفت: اشعه ماورای بنفش فقط روی میکروارگانیسم ها یعنی ویروس، میکروب و باکتری تاثیر می گذارد و روی بقیه موارد این اشعه یا بازتاب می کند یا روی سطح جذب می شود.

بنیانگذار این شرکت دانش بنیان بیان کرد: دستگاه تولیدشده دارای استاندارد اروپا CE و ISO۹۰۰۱ است، همچنین مجوز تولید، طراحی و مونتاژ دستگاه از وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر شده و آزمون‌های صحت عملکرد دستگاه در دانشگاه تربیت مدرس انجام‌شده است.

وی با اشاره به اینکه در زمان حاضر این دستگاه در بازار های داخلی نصف قیمت مشابه خارجی به فروش می رسد، گفت: به‌تازگی موفق به دریافت سفارش جهت صادرات این دستگاه در تعداد زیاد به کشور عراق شده ایم.

اواخر سال گذشته بود که کشورمان نیز مانند تمام دنیا درگیر ویروس کووید ۱۹ شد؛ ویروسی که تاکنون جان یک و نیم میلیون انسان را در دنیا گرفته است.

از ابتدای شیوع این ویروس در دنیا، سازمان جهانی بهداشت تنها راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری را رعایت فاصله اجتماعی و شست و شو و ضدعفونی کردن دست ها و وسایلی که با آن در ارتباط هستیم دانسته است.

شست وشو علاوه بر وقت گیر بودن، مصرف آب تصفیه شده را نیز بالا می برد. از سوی دیگر بعضی مواد قابل شست وشو نیستند. همچنین امکان شست وشو همیشه و همه جا برای هر نوع مواد و وسیله ای فراهم نیست.