تهران- ایرنا- کارشناسان با اشاره به این‌که همه‌گیری کرونا باعث بی‌توجهی به مبارزه جهانی با بیماری‌هایی مانند ایدز شده، در مورد افزایش مبتلایان به این بیماری در آفریقا و مرگ هزاران نفر در سایه این بی‌توجهی هشدار می‌دهند.

به گزارش ایرنا، از سال ۱۹۸۸ روز اول دسامبر(۱۱ آذر) به‌عنوان روز جهانی ایدز نام‌گذاری شده و به همین مناسبت هرساله تلاش می‌شود تا ضمن حساس سازی جامعه با اجرای برنامه‌های آموزشی آگاهی شهروندان در خصوص پیشگیری و کنترل بیماری ایدز افزایش یابد. تاکنون میلیون ها نفر در دنیا براثر بیماری ایدز جان خود را از دست داده‌اند، از این رو هدف عمده از نام‌گذاری روز جهانی ایدز این است که به عموم مردم یادآوری شود که ایذز از بین نرفته است و هنوز کارهای زیادی باید انجام شود. سازمان جهانی بهداشت(WHO) نیز هر سال برای حمایت از بیماران ایدزی و بهبود شرایط درمان آنها شعاری را مطرح می کند تا چارچوبی برای فعالیت در سراسر جهان در این زمینه باشد.

اما امسال همه گیری کرونا در جهان موجب شده که تلاش های جهانی برای مبارزه با بیماری های دیگر از جمله ایدز در سایه قرار گیرد. کارشناسان هشدار می دهند که این بی توجهی می تواند تلاش هایی را که تا کنون برای کنترل این بیماری به کار رفته است، بی اثر کند. از همین رو سازمان جهانی بهداشت، سازمان ملل متحد و انجمن‌های خیریه شامگاه سه‌شنبه و در سالروز جهانی مبارزه با ایدز از دولت‌های جهان خواسته‌اند که جدیت در مبارزه با ویروس کرونا را در مورد بیماری "ایدز" نیز داشته باشند.

درخواست سازمان جهانی بهداشت پس از آن مطرح می‌شود که مقابله جهانی با تهدید ویروس کرونا و پیامدهای آن ثابت کرده است که دولت‌ها به لحاظ مالی، تکنولوژی، سیاسی و در سایه همبستگی جهانی توانایی یافتن یک داروی مؤثر برای نابودی ایدز را دارند. براساس گزارش سازمان ملل متحد، سالانه حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در سراسر جهان به ایدز مبتلا می‌شوند.

با گذشت بیش از سه دهه از نامگذاری روز جهانی مبارزه با ایدز تاکنون یک روش درمانی موثر یا واکسنی که بتواند میزان مرگبار بودن این بیماری را برای میلیون نفر در جهان پایان دهد، کشف نشده است. این درحالی است که با این که تنها یکسال از ورود ویروس مرگبار کرونا در جهان گذشته است، تاکنون چند شرکت داروسازی اعلام کردند که داروهای کشف شده آنها بیش از ۹۰ درصد مؤثر بوده است.

در همین رابطه «گرد مولر» وزیر توسعه آلمان در گفت‌وگو با روزنامه آلمانی «پاساور نویه‌پرسه» به مناسبت روز جهانی ایدز اظهار داشت، شواهد حاکی از آن است که گسترش کووید ۱۹، بیماری ناشی از کرونای جدید (سارس‌کوو۲) باعث شده است که در بسیاری از کشورها به خطری که از جانب ایدز بشر را تهدید می‌کند اهمیت کمتری داده شود.

او تاکید کرد که همه گیری کرونا باید فعالیت علیه ایدز را گسترش دهد نه این که باعث سهل‌انگاری در این زمینه شود. در صورتی که مبتلایان به ویروس ایدز به اندازه کافی و به موقع دارو دریافت کنند، می‌توانند ده‌ها سال بدن خود را در برابر ابتلا به بیماری «اچ آی وی» که ناشی از ایدز است، مقاوم کنند و از عوارض کشنده این بیماری در امان بمانند.

مولر با بیان این که ۳۸ میلیون مبتلا به ایدز نیازمند دارو هستند اما تنها ۲۵ میلیون نفر امکان دسترسی به داروی مناسب را دارند به نقل از کارشناسان گفت، احتمال می‌رود که پیامدهای ویروس کرونا در سراسر جهان میزان قربانیان ایدز را تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر افزایش دهد. یکی از بزرگ‌ترین معظلات مسئولان این است که کرونا باعث قطع راه‌های ارسال دارو به نیازمندان در کشورهای گوناگون شده است.

این پدیده همچنین شامل دیگر بیماری‌های عفونی مانند سل و مالاریا نیز می‌شود. علاوه بر این، بر اثر این همه گیری شمار افرادی که از گرسنگی و فقر شدید رنج می‌برند در سال جاری میلادی حدود ۱۳۰ میلیون نفر افزایش یافته است.

مولر ضمن تاکید بر این که در حال حاضر کمک‌های نقدی برای این افراد کافی نیست و باید دست‌کم پنج میلیارد یورو افزایش یابد، از همه کشورهای صنعتی، از جمله ایالات متحده و همچنین شرکت‌های خصوصی که از پاندمی کرونا سود می‌برند خواست، در کمک به این افراد کوتاهی نکنند.

به نوشته تارنمای شبکه دویچه وله سالهاست که از رهگذر داروهای مناسب و ارزان در بسیاری از کشورهای آفریقایی نرخ عفونت ایدز در حال کاهش بوده است. اما گزارش‌هایی که در ماه‌های اخیر در این باره منتشر شده بیانگر وخیم تر شدن اوضاع است. گذشته از این که گسترش ویروس کرونا بسیاری از راه‌های انتقال دارو را بسته است، شمار زیادی از افرادی که احتمال می‌هند به ایدز مبتلا شده‌اند، از از ترس ابتلا به ویروس کرونا به درمانگاه‌ها مراجعه نمی‌کنند.

کارشناسان هشدار می‌دهند که این تحولات به مرگ شمار قابل توجهی از این بیماران بیانجامد. علاوه بر این، در دوران کرونا آمار خشونت‌های جنسی در اقصی نقاط دنیا از جمله آفریقا بالا رفته است و این خطر نیز وجود دارد که قربانیان این خشونت‌ها به ویروس ایدز نیز دچار شوند. کارشناسان تخمین می زنند در صورت ادامه این روند شمار مبتلایان به ایدز در جهان دست‌کم ۲۹۰ هزار نفر افزایش یابد و برآوردها این است که حدود ۱۴۸ هزار تن از آنان بر اثر ابتلا به بیماری «اچ آی وی» جان خواهند باخت.

به گفته محققان، بیماری‌های مالاریا، ایدز و سل در مقایسه با کووید -۱۹ بی اهمیت نیستند و توجه به آن‌ها اولویت یکسان دارد. این سه بیماری سالیانه جان تقریباً ۲.۶ میلیون نفر را می‌گیرند، با این حال همه گیری بیماری کرونا به دلیل تأثیر بر خدمات مراقبت‌های بهداشتی برای پیشگیری و درمان دیگر همه گیری‌های بزرگ، می‌تواند آسیب‌های جدی ایجاد کند.