به گزارش ایرنا، رادیو بینالمللی چین روز شنبه اعلام کرد: رآکتور «توکاماک اچ- ال تو- ام» (HL-۲M Tokamak) بزرگ ترین و پیشرفته ترین ابزار تحقیقات تجربی همجوشی هسته ای چین محسوب می شود و دانشمندان امیدوارند این رآکتور بتواند به طور بالقوه منبع قدرتمندی از انرژی پاک را فراهم کند.
این رآکتور از یک میدان مغناطیسی قدرتمند برای همجوشی پلاسماهای داغ و گرمایی استفاده می کند و این قابلیت را دارد که به دمای بیش از ۱۵۰ میلیون درجه سانتی گراد برسد که این دما تقریبا ۱۰ برابر گرم تر از حرارت هسته ای خورشید است.
این رآکتور هسته ای در استان «سیچوان» واقع در جنوب غرب چین قرار دارد و ساخت آن اواخر سال گذشته میلادی تکمیل شده است و به دلیل گرما و انرژی عظیمی که تولید می کند، اغلب «خورشید مصنوعی» نامیده می شود.
توسعه انرژی همجوشی هسته ای نه تنها راهی برای تامین نیازهای استراتژیک حوزه انرژی چین محسوب می شود بلکه در زمینه توسعه پایدار انرژی و اقتصاد ملی چین نیز دارای اهمیت زیادی است.
دانشمندان چینی از سال ۲۰۰۶ میلادی تاکنون، مشغول کار روی ساخت نسخه های کوچکتری از رآکتورهای همجوشی هسته ای می باشند و درصدد هستند تا از طریق همکاری با دانشمندان مسئول ساخت رآکتور آزمایشی بین المللی گرما هسته ای (Thermonuclear )، از این اختراع استفاده کنند.
هم جوشی از طریق ادغام هسته های اتمی، حجم گسترده و عظیمی از انرژی تولید می کند و این روند عکس روند شکافت هسته ای است. شکافت هسته ای در تولید تسلیحات اتمی و نیروگاه های هسته ای مورد استفاده قرار می گیرد و طی فرآیند شکافت هسته ای، هسته های اتمی خرد و قطعه قطعه می شوند.
در جریان همجوشی، بر عکس شکافت هسته ای، هیچ گاز گلخانه ای ساطع نمی شود و در نهایت خطر کمتری در زمینه بروز حوادث و یا سرقت مواد اتمی وجود دارد. با این حال، هم جوشی هم بی نهایت دشوار و هم بسیار هزینه بردار است. کل هزینه ساخت رآکتور آزمایشی بین المللی گرما هسته ای (Thermonuclear )، مبلغی معادل ۲۲.۵ میلیارد دلار برآورد شده است.