به گزارش ایرنا از تابستان گذشته روند انتقال کرونا در کشور رفته رفته اوج گرفت و به جایی رسید که تمامی استان های کشور در وضعیت قرمز و یا فوق خطرناک قرار گرفتند.
تجربه نشان داده است در تمامی بحران های اجتماعی، حضور و مشارکت مردم و سازمان های مردم نهاد در کنار ارگان هایی همچون بسیج و هلال احمر بسیار موثر است که حدود یکسال گذشته نیز طرح هایی چون غربالگری ها، اهدای کمک معیشتی، بسته های بهداشتی و آمران سلامت با حضور تشکل های مردمی، خیران و این نهادها انجام شده و نتیجه بخش بوده است.
اکنون نیز طرحی با عنوان «کنترل محله محور کرونا» با امید به تجربه های موفق گذشته در خصوص رفع مشکلات بر مبنای مردم محوری، در حال اجرا است.
با اعلام آغاز طرح شناسایی مبتلایان و افراد مشکوک به کرونا به صورت محله به محله، درب منازل مردم به روی نیروهای امدادی و درمانی باز شد و مشارکت های دوجانبه به طور مطلوبی صورت گرفت.
طرح مدیریت و کنترل اپیدمی کرونا به صورت محله محور به نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با همکاری بسیج، هلال احمر، سازمانهای مردم نهاد و خیرین از ابتدای آذرماه در کشور اجرایی و گفته شده است تا سه ماه تداوم دارد.
تشدید نظارت بر اجرای پروتکل ها، افزایش تست های تشخیصی و بیماریابی فعال، قرنطینه هوشمند مبتلایان، گسترش آموزش و اطلاع رسانی، حفاظت از گروههای آسیب پذیر، اجرای هوشمند محدودیت ها و افزایش خدمات سرپایی به منظور کاهش موارد بستری از اهداف این برنامه است.
شکست کرونا در خانه
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان می گوید: برای اجرای طرح محله محور مبارزه با کرونا، بسته های آموزشی برای مراقبت از بیماران کووید۱۹ در منزل، دستورالعمل نقش، جایگاه و وظایف دستگاه های همکار مانند بسیج، کارت شناسایی برای همکاران اجرایی و تجهیزاتی مانند کوله پشتی برای جابجایی لوازم حفاظت فردی و کیت های تشخیصی سریع و دستورالعمل آموزشی برای افرادی که متمایل به همکاری در این طرح هستند، آماده و تهیه شد.
دکتر محمدرضا نیکبخت افزود: دستورالعمل راهنمای پیاده سازی گام چهارم بسیج ملی مبارزه با کرونا برای تیم های عملیاتی شامل سرفصل هایی مانند برنامه ریزی، سازماندهی، مدیریت و آموزش تیم های عملیاتی، استفاده از وسایل حفاظت فردی، ثبت و گزارش دهی فعالیت ها و نظارت و پایش نیز تدوین شد.
وی با اشاره به انجام تست های گسترده، هدفمند و هوشمند در مناطق تعیین شده اظهار داشت: شناسایی همه افراد در تماس نزدیک با فرد مبتلا، جداسازی و رهگیری بیماران، تقویت فرآیند درمان و کاهش حداکثری موارد بستری در این طرح مورد توجه است.
کنترل مراسم عروسی با طرح محله محور
استاندار لرستان نیز گفت: یکی از طرح های مهم برای کنترل ویروس کرونا طرح شهید سلیمانی با محوریت محله ها بود که نتایج قابل قبولی داشته است.
سیدموسی خادمی افزود: کنترل محله محور از مهمترین بخش های طرح شهید سلیمانی بود که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، بسیج و جمعیت هلال احمر در حال اجرا است.
وی ادامه داد: با اجرای این طرح، ویروس کرونا را در سطح محله کنترل می کنیم بطوری که تمام افراد یک خانواده را در سطح یک محله تحت نظر داریم و افراد آسیب پذیر، بیماران زمینه ای و حتی کسانی که تست کرونای آنها مثبت شده است تحت پوشش این طرح قرار میگیرند.
استاندار لرستان افزود: در راستای اجرای این طرح ، تحرکات محله مانند مراسم ختم و عروسی را نیز زیرنظر داریم به همین منظور چند تیم مراقبتی، نظارتی و حمایتی از سوی این سه ارگان برای این موضوع تعریف شده است و با مردم تعامل دارند.
خادمی گفت: تیم های نظارتی و مراقبتی اگر فردی بیماری را در محله مشاهده کنند و علائم اولیه ای از کرونا داشته باشد، معاینه می کنند و دیگر نیازی به مراجعه این افراد به مراکز درمانی و بیمارستانی نیست.
کنترل محلهمحور کرونا در ۷۷۱ نقطه لرستان
معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز گفت: طرح کنترل محله محور کرونا با همکاری یکهزار و ۱۹ تیم مراقبتی در ۷۷۱ نقطه این استان از ابتدای آذر به مدت سه ماه آغاز شد.
مریم کوشکی افزود: این طرح به منظور مدیریت و کنترل اپیدمی ویروس کرونا به شیوه محله و خانواده محور و با مشارکت سازمان بسیج سپاه حضرت ابوالفضل (ع) و سایر ادارات انجام می شود.
وی اظهار داشت: لرستان بر اساس تعداد پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت به ۷۷۱ محله تقسیم و به ازای هر پایگاه سلامت سه تیم مراقبتی، یک تیم حمایتی و یک تیم نظارتی تشکیل شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: تیم های مراقبتی متشکل از مراقبین سلامت و نیروهای داوطلب بسیجی و شامل ۲ هزار و ۳۸ نفر هستند.
کوشکی در خصوص تیم های حمایتی و نظارتی ادامه داد: وظیفه ساماندهی تیم های حمایتی بر عهده سازمان بسیج سپاه است و ۸۳۶ نفر در قالب ۷۷۱ تیم نظارتی طرح محله محور مشارکت دارند.
کوشکی افزود: این طرح به منظور بیماریابی و پیشگیری از شیوع کرونا برنامهریزی شده است که در قالب آن تست های تشخیص سریع درب منازل و مراقبت های پزشکی در منازل نیز انجام می شود.
وی گفت: بیماران تازه مرخص شده، گروه های پرخطر و موارد مشابه با شناسایی و اعلام تیم های مراقبتی توسط پزشک و پرستار در منزل مراقبت می شوند که به ازای هر مرکز جامع سلامت یک پزشک و یک پرستار مستقر شده است.
شناسایی یکهزار و ۴۷۶ شهروند مشکوک به کرونا در محله ها
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: یکهزار و ۴۷۶ شهروند مشکوک به کرونا تا ۱۱ آذر با اجرای طرح محله محور شناسایی شده اند و مراحل قرنطینه در منزل را طی میکنند.
کوشکی افزود: از زمان شروع طرح محله محور شهید حاج قاسم سلیمانی تا زمان یاد شده، ۵۳ هزار و ۶۴۱نفر در منزل غربالگری شدند که یکهزار و ۴۷۶ نفر آنان مشکوک به کرونا بودند.
وی اظهار داشت: در این مدت هشت هزار و ۱۸۴ نفر با تشخیص تیم های مراقبتی توسط پزشکان طرح ویزیت شده اند که ۸۳۵ مورد آن در منزل انجام و تاکنون ۲۰ هزار و ۷۸۷ بسته معیشتی توسط تیم های حمایتی بین افراد کم بضاعت توزیع شده است.
کوشکی تصریح کرد: مهمترین افراد پرخطر در استان شامل ۳۸ هزار نفر بیمار دیابتی، ۸۲ هزار بیمار دارای فشارخون بالا، ۲ هزار و ۷۹۳ بیمار سرطانی، ۱۸۷ هزار سالمند، بیش از ۱۲ هزار مادر باردار و بیش از هشت هزار بیمار زمینه ای هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی عنوان کرد: نظارت تیم های بازرسی بهداشت محیط در زمان اجرای این طرح تشدید و تاکنون ۱۳ هزار و ۳۷۱ بازرسی از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی انجام شده است که از این تعداد ۱۵۵ واحد متخلف پلمب و ۳۴۱ مورد برای ادامه روند اعمال قانون به مراجع قضایی معرفی شده اند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با قدردانی از همکاری و مشارکت سپاه حضرت ابوالفضل(ع) استان و سایر دستگاه های اجرایی جهت اجرای طرح محله محور گفت: با روند اجرایی این طرح، کاهش قابل توجه تعداد افراد مبتلا و مرگ ناشی از کرونا پیشبینی می شود.
کوشکی با تاکید بر اینکه در هر محله یک پایگاه سلامت داریم، عنوان کرد: هر پایگاه سلامت، حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر را تحت پوشش قرار میدهد.
وی تصریح کرد: تا کنون حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد جمعیت استان تحت پوشش این طرح قرار گرفتهاند که به مرور زمان جمعیت بیشتری از استان در این طرح مشارکت داده می شوند.
کوشکی اضافه کرد: تا سیزدهم آذرماه ابتلای قطعی ۵۶ هزار و ۹۰۴ شهروند لرستانی به ویروس کرونا تایید شده است که از این تعداد یکهزار و ۱۷۵ نفر نیز جان باخته اند.
وی ادامه داد: رنگ بندی وضعیت کرونا در تمامی شهرهای استان نارنجی است و این شرایط تا اعلام بعدی در هفته آینده قابل استناد است.