به گزارش خبرنگار پژوهشگران دانشگاه بوستون در این زمینه اعلام کردهاند: بیماران مبتلا به کرونا که به اندازه کافی ویتامین "دی" مصرف کنند، خطر مرگشان به میزان ۵۲ درصد به نسبت افرادی که از کمبود این ویتامین رنج میبرند کمتر خواهد بود.
به اعتقاد پزشکان، ویتامین "دی" نقشی حیاتی در تقویت سیستم ایمنی بدن بازی میکند و ممکن است با التهابات مبارزه کند بنابراین این ویژگی آن را به یاریگر کلیدی در مبارزه با کرونا تبدیل میکند.
بر اساس گزارشهای انتشار یافته از سوی وزارت بهداشت، بیشتر افرادی که در ایران به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدهاند و یا بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند دچار کمبود ویتامین "دی" بودهاند از این رو مصرف قرص یا کپسول ویتامین "دی" بر اساس دستورالعملهای پزشکی و به طور موثر برای تمامی افراد جامعه شامل کودک و بزرگسال به منظور پیشگیری از کرونا از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه شده است.
به گفته مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میزان کنونی کمبود ویتامین "دی" در بین شهروندان ایرانی به طور متوسط بین ۶۰ تا ۷۰ درصد و در زنان باردار ایرانی ۸۰ درصد گزارش شده است.
به اعتقاد پزشکان کمبود ویتامین "دی" باعث اخلال در عملکرد ارگانهای مختلف بدن شده و در ایجاد طیف وسیعی از بیماریها مانند امراض قلبی و عروقی، اسکلتی، عصبی و مغزی نقش به سزایی دارد که اینک کرونا نیز در زمره این بیماریها جای گرفته است.
کمبود ویتامین "دی" سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه گفت: برای مقابله با بیماری کرونا تقویت سیستم ایمنی بدن از اهمیت بالایی برخوردار است و در این زمینه کمبود ویتامین "دی" میتواند مشکلساز باشد.
دکتر زهرا اباصلتی افزود: ویتامین "دی" نقشی اساسی در تقویت واکنشهای ایمنی بدن دارد و از آنجا که در حال حاضر معمولا مواد غذایی مورد استفاده جامعه از ویتامین "دی" کافی برخوردار نیست افراد برای تامین این ویتامین ، وابسته به اشعه ماوراء بنفش خورشید هستند.
وی با اشاره به این که مکملهای غذایی نیز میتوانند سطح ویتامین "دی" بدن را افزایش دهند ادامه داد: محققان تاکید می کنند که ویتامین "دی" و مکملهای آن میتوانند از عفونتهای حاد تنفسی جلوگیری کنند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ویتامین "دی" در خیلی از غذاها به مقدار لازم وجود ندارد و خیلی از مردم به دلیل آن که همه روزه در محل کارشان داخل فضای بسته هستند شرایط دریافت ویتامین "دی" از نور آفتاب را ندارند.
اباصلتی افزود: اگر احساس می کنید کمبود دریافت ویتامین "دی" دارید از پزشک خود بخواهید آزمایش بررسی سطح سرمی ویتامین "دی" را برای شما درخواست کند.
وی با اشاره به چهار روش غیر دارویی برای دریافت ویتامین "دی" ادامه داد: باز گذاشتن پنجره منزل یا محل کار یا ماشین برای کمک به دریافت نور خورشید، جایگزینی مقداری از گوشت مصرفی خود با مصرف ماهی، خوردن تخم مرغ کامل و در معرض نور خورشید قرار گرفتن با پیادهروی در ظهر به مدت ۱۵ دقیقه نقش مهمی در این زمینه دارد.
کمبود ۸۵ درصدی ویتامین "دی" در خراسان رضوی
استاد گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این خصوص گفت: طبق آخرین ارزیابی ها ۸۵ درصد از مردان و زنان ساکن در خراسان رضوی دچار کمبود ویتامین "دی" هستند و ظرف دو دهه اخیر کمبود ویتامین "دی" در کشور و جهان رو به گسترش بوده و خراسان رضوی هماکنون یکی از استانهای ایران با شیوع زیاد این کمبود است.
دکتر مجید غیور مبرهن افزود: بر اساس بررسیهای صورت گرفته کمبود ویتامین "دی" در بین دختران چاق و دارای اضافه وزن بیشتر از سایرین مشاهده شده است.
وی نور آفتاب را یکی از عوامل مهم در تشکیل ویتامین "دی" عنوان و بیان کرد: شهرنشینی و زندگی در ساختمانهای بلندمرتبه از موانع تابش نور مستقیم آفتاب به بدن افراد است و از سوی دیگر عواملی مانند چاقی و آلودگی هوا جذب ویتامین "دی" را کاهش میدهد.
این پزشک متخصص تغذیه گفت: کمبود ویتامین "دی" نقش مهمی در ابتلا به بیماریهای مختلف نظیر استخوانی، سکته مغزی، مغزی، کلیوی، سرطانها، بیماریهای عصبی، امراض قلبی و دیابت دارد.
غیور طرح "مکمل یاری ویتامین دی" در مدارس دخترانه را یکی از اقدامات برای جبران کمبود این ویتامین عنوان کرد و افزود: افزودن ویتامین "دی" به فراوردههای غذایی یکی از راهکارهایی است که در کشورهای جهان نهادینه شده است و عملیاتی کردن آن با هدف مقابله با کمبود ویتامین "دی" در ایران نیز دنبال میشود.
مصرف یک عدد قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی در ماه
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مصرف ماهانه یک عدد قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین "دی" نقش مهمی در تقویت دستگاه ایمنی بدن انسان و پیشگیری از ابتلای به ویروس کرونا دارد.
دکتر زهرا عبداللهی افزود: مصرف ویتامین "دی" حتی در دوران ابتلا به ویروس کرونا نیز از اهمیت و تاثیر زیادی برای کاهش شدت بیماری کووید ۱۹ و بهبودی سریع فرد بیمار دارد.
وی اضافه کرد: امروزه کمبود ویتامین "دی" یک مشکل جهانی است از این رو کمبود آن در بین شهروندان ایرانی نیز همانند سایر کشورها شیوع به نسبت زیادی دارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: توصیه میشود برای پیشگیری از ابتلای به ویروس کرونا افراد بزرگسال هر ماه یک عدد قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین "دی" و کودکان زیر ۱۲ سال هر دو ماه یک عدد از همین قرص را مصرف کنند و برای کودکان با سن زیر دو سال نیز قطره ویتامین "دی" تجویر میشود.
عبداللهی افزود: میزان کنونی کمبود ویتامین "دی" در بین زنان باردار ایرانی ۸۰ درصد، در بین کودکان کشورمان ۲۲ درصد و در دیگر گروههای سنی شهروندان ایرانی ۶۰ تا ۷۰ درصد است.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت طرح "مکملیاری ویتامین دی" را برای کودکان، زنان باردار، میانسالان و جوانان در دست اجرا دارد با این وجود به عموم مردم توصیه میشود با مراجعه به داروخانهها قرص ویتامین "دی" را تهیه و به طور منظم برای پیشگیری از ابتلایء به بیماری کووید ۱۹ ناشی از ویروس همهگیر کرونا مصرف کنند.
بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون یک میلیون و ۴۰ هزار و ۵۴۷ نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. بیماری کووید ۱۹ تاکنون جان ۵۰ هزار و ۳۱۰ نفر را در کشورمان گرفته است. همچنین تاکنون ۷۳۰ هزار و ۷۹۸ نفر از مبتلایان به ویروس کرونا در ایران بهبود یافتهاند.
"پاندمی کرونا" تاکنون در سطح جهان ۶۶ میلیون و ۹۵۹ هزار و ۵۱ نفر را بیمار کرده و جان یک میلیون و ۵۳۶ هزار و ۴۸۲ نفر را در ۲۳۰ کشور گرفته است. ۴۶ میلیون و ۳۴۲ هزار و ۹۱۶ نفر از افراد مبتلا به ویروس کرونا در سطح جهان، تاکنون درمان شدهاند.
در این میان آمریکا با ۱۴ میلیون و۹۸۳ هزار و ۴۲۵ بیمار کووید ۱۹ و ۲۸۷ هزار و ۸۲۵ قربانی ویروس کرونا، بیشترین آمار ابتلا و تلفات ناشی از پاندمی کرونا را در جهان به خود اختصاص داده است. پس از آمریکا کشورهای هند، برزیل و روسیه بیشترین شمار افراد مبتلا به ویروس کرونا را دارند.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی، ایران در جدول مبتلایان و جانباختگان پاندمی کرونا جایگاه چهاردهم را در میان کشورهای جهان دارد.