پکن- ایرنا- پایبندی ایران و دیگر قدرت های بزرگ به برجام به رغم خروج یکجانبه آمریکا از این توافق بین المللی و افزایش اقتدار جمهوری اسلامی ایران، نهایتا راهبرد فشار حداکثری آمریکا علیه ملت بزرگ ایران را به شکست کامل کشاند.

به گزارش ایرنا، تقریبا اکثر ناظران بین المللی و کشورهای عضو جامعه جهانی بر این باورند که دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا نتوانست به اهدافی که می خواهد با فشار شدید و تحریم های افسارگسیخته علیه تهران، دست یابد.

تلویزیون مرکزی چین بتازگی در گزارشی تحلیلی خاطر نشان کرده است ریشه همه تنش های امروز درچارچوب توافق هسته ای، اقدام ترامپ در خروج از یک توافق بسیار مهم بین المللی است.

شینهوا، خبرگزاری رسمی چین هم می نویسد: کشورهای دیگر به برجام پایبند ماندند و ایران به رغم همه فشارهایی که از ناحیه یکجانبه گرایی آمریکا متحمل شد، از این توافق خارج نشد روسیه و چین هم بر اجرای تعهدات همه کشورها در چارچوب توافق تاکید می ورزند.

«وانگ یی» وزیر خارجه چین که کشورش از اصلی ترین حامیان برجام است می گوید که آمریکا با این فشارها و تحریم ها به جایی نمی رسد. این کشور باید در مسیر عینی و با عقلانیت گام بردارد و به تعهدات بین المللی خود پایبند باشد.

امضای آمریکا زیر برجام این کشور را در قبال این توافق مسئول می کرد و به همان میزان خروجش از این توافق که کشورهای مهم دنیا در کنار ایران آن را امضا کرده بودند، بجای اینکه ایران را به مشکل بیاندازد، باعث انزوای روزافزون واشنگتن شد.

کار بجایی رسید که روزنامه های چینی گزارش کردند حتی افکار عمومی در داخل آمریکا هم می خواهند جو بایدن رییس جمهوری منتخب آمریکا به این توافق بازگردد و به برجام پایبند باشد.

او خود شخصا در مصاحبه هایی از عزمش برای بازگشت به برجام سخن گفته است و به نظر می رسد که با نظرداشت تحولات و تنش های منطقه ای، درست ترین و منطقی ترین گام برای دولت آینده در کاخ سفید پایبندی به یک توافق مهم باشد که حاصل چندین سال رایزنی و یک دیپلماسی قوی از سوی کشورهای مختلف است.

«گای برتون» استاد یکی از کالج های شهر بروکسل بلژیک تاکید کرده است که راهبرد فشار حداکثری دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا علیه ایران کاملاً شکست خورده است.

دانشیار کالج «وسالیوس» بروکسل در تحلیلی که تلویزیون مرکزی چین از او منتشر کرده است، خاطر نشان کرد: هر اقدام و فشار حداکثری که ترامپ علیه ایران اعمال کرده بود، ناکارامد بوده و به هیچوجه در عزم راسخ ایران برای حراست از حقوق مشروع خود در برجام خللی وارد نکرده است.

او تصریح کرد: اسرائیل که گفته می‌شود در ترور دانشمند برجسته ایران دست داشته است، سالیان متمادی تلاش کرد تا جامعه جهانی را در ارتباط با توافق هسته‌ای پنج سال قبل به چالش بکشد و از ابتدای مذاکرات سنگ اندازی می‌کرد تا اینکه ترامپ نهایتاً در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.

برتون ادامه می‌دهد: حالا نگرانی‌های اسرائیل از بازگشت جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا به برجام فزونی گرفته است و بار دیگر می‌خواهد با پاره‌ای از اقدامات زمام امور را در اختیار خود بگیرد از آن جمله باید به مساله ترور دانشمند ایرانی در همین ارتباط توجه داشت.

این استاد کالج «وسالیوس» بروکسل می‌گوید: راهبرد فشار حداکثری و تحریم و حتی خروج آمریکا از برجام و اقدامات اسرائیل نه تنها ایران را تسلیم نکرد بلکه موجب شد تا مقاومت و در واقع اقتدار تهران افزایش یابد.

برتون می‌گوید که ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده بزرگ ایران در حمله پهپادی آمریکا نیز اقدام دیگری از سوی ترامپ برای تسلیم کردن ایران بود، اما نتیجه‌ای جز حمله ایران با موشک‌های بالستیک به پایگاه آمریکا در عراق در بر نداشت.

او در تحلیل خود به تحولات منطقه خلیج فارس از جمله سفرهای اخیر مقام‌های آمریکایی به منطقه و ترور دانشمند ایرانی پرداخته و تاکید کرده است که در شرایط فعلی به نظر می‌رسد توجه به وضعیت متشنج خاورمیانه و مخاطرات بالقوه آن به مراتب از توجه به اینکه چه دولتی در آمریکا بر مسند قدرت قرار می‌گیرد، مهمتر است.

شبکه خبری آسیا تایمز هنگ کنگ هم در تازه ترین تحلیل خود آورده است: دولت حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به رغم همه مانع تراشی ها و کارشکنی های ترامپ به برجام پایبند بود. اگرچه تهران مجبور به بازگشت از برخی از تعهداتش شد اما هرگز زیر امضای خود نزد.

این رسانه تاکید می کند که امروز دولت ایران همچنان در مسیر درایتمندانه ای گام بر می دارد ایران تاکید دارد راه اصلی و درست، بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم ها است و در آن صورت ایران نیز به سرعت به مسیر اجرای تعهداتش به طور کامل باز می گردد و از این طریق می توان به یک بحران خود ساخته پایان داد.

رسانه های شرق آسیا گزارش کرده اند که منطقی ترین گام برای دولت بعدی در آمریکا بازگشت فوری به برجام و از سرگیری تعامل با ایران است. در عین حال باید رایزنی های لازم با دیگر کشورهای نگران نیز صورت گیرد تا روزنه ای از اختلافات وجود نداشته باشد و برجام به عنوان یک توافق بین المللی بسیار مهم بار دیگر به طور کامل اجرایی شود و واشنگتن نیز عضو اجرایی آن باشد.

در همین حال این گزارش ها حاکی است که البته کار چندان هم ساده نخواهد بود، اما نقش چین، روسیه و اروپا در این میان و برای اقناع آمریکا به بازگشت به این توافق بین المللی و برداشتن تحریم ها مهم است. آنها که ترور دانشمند هسته ای برجسته ایران را محکوم کردند حالا باید برای ترغیب بایدن و دولت وی برای پایبندی به تعهدات واشنگتن تلاش کنند.

«جین لیانگ شیانگ» کارشناس موسسه مطالعات بین المللی شانگهای چین در گفت و گو با شینهوا در این باره می گوید: خروج دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ میلادی بخشی از سیاست غیرمنطقی آمریکا در خاورمیانه و جهان بود.

او می افزاید: دولت آمریکا در راستای اشتباهات و اقداماتی غیرمنطقی از این توافق خارج شد. آمریکا به این نیز بسنده نکرد و پس از آن تحریم های سرسختانه ای علیه ایران در نظر گرفت و به سیاست فشار حداکثری روی آورد که باعث شد تنش ها در منطقه افزایش یابد.

این کارشناس می افزاید که سیاست های بسیار نادرستی از سوی دولت آمریکا در دوران ترامپ در خاورمیانه اجرا شد که از آن جمله حمایت های بی دریغ آمریکا از سیاست های تل آویو بود.

در همین ارتباط خانم «هوا چون اینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین می گوید: چین از آمریکا می خواهد تا بار دیگر به توافق همه جانبه برنامه هسته ای ایران (برجام) بازگردد و همراه با دیگر طرف ها، به طور مشترک، از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای بین المللی دفاع و همچنین از صلح و ثبات خاورمیانه حفاظت کند.

سخنگوی وزارت خارجه چین در یکی از نشست های هفتگی خود به خبرنگاران چینی و خارجی در پکن گفت: چین همراه با طرف های مربوط، برای ادامه حفظ اقتدار قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و اعتبار توافق جامع در باره مساله هسته ای ایران همکاری خواهد کرد.

«چانگ هوا» سفیر چین در ایران هم بر همین باور است که توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ میلادی بازتابی از چند جانبه گرایی و نمادی از یک دستاورد تاریخی و دیپلماتیک است که باید مورد حفاظت قرار گیرد.

اظهارات این کارشناسان و مسئولان در رده های مختلف بین المللی و ملی نشان می دهد که کارزار فشار حداکثری آمریکا با درایت مسئولان و رهبران ایران و مقاومت ملت ایران شکست خورده است و از ابتدا نیز محکوم به شکست بود و امروز که واشنگتن به این مساله واقف است باید تصورات خیالی و راهبردهای نادرست را کنار گذاشته و به مسیر صحیح که همانا تن دادن به خواست مشروع بین المللی و جهانی مبنی بر عمل به توافقنامه های بین المللی است، بازگردد.

منبع: CGTN