به گزارش روز دوشنبه ایرنا از مسکو، نروژ از تمدید محدودیتهای تولید نفت در میادین خود امتناع ورزیده است. وزارت نفت و انرژی این کشور دیروز در وب سایت رسمی خود اعلام کرد اقدامات انجام شده توسط نروژ در حمایت از اوپک پلاس که از ژوئن آغاز شده است، در ۳۱ دسامبر (۱۱ دی) منقضی میشود این موضوع باعث هراس روسیه شده است.
مقامات روس، نروژ را رقیب اصلی روسیه در صادرات نفت میدانند و میگویند ممکن است به خاطر این رقیب مسکو برخی از موقعیتها را در بازار انرژی اتحادیه اروپا از دست بدهد.
مقامات نروژی اظهار داشتند اقدامات انجام شده در سال جاری توسط اوپک و سایر کشورهای شریک نقش مهمی در تثبیت بازار نفت داشته است. وزارت نفت نروژی یادآور شد: اما نروژ عضوی از اوپک پلاس نیست و به جلسه این کارتل در تاریخ ۱ تا ۳ دسامبر (۱۱ تا ۱۳ آذر) دعوت نشده است.
کارشناسان روس میگویند: علاوه بر نروژ که تصمیم گرفته است به وظیفه خود در ایجاد ثبات در بازار جهانی پایان داده و مشارکت بیشتر در کاهش تولید نفت را کنار بگذارد بسیاری از کشورهای دیگر، به هر ترتیب ملزم به تعهدات برای تنظیم تولید نفت نبودهاند که در نتیجه به گفته کارشناسان در سال جدید جریانهای کنترل نشده نفت، به بازار هجوم میآورند، که تأثیر منفی بر قیمت هر بشکه و تضعیف توافق اوپک پلاس خواهد داشت.
رسانه روسی گازیتا نیز در این مورد نوشت، در چند ماه گذشته، بهبود تولید در ایالات متحده، کانادا و برخی از کشورهای آمریکای لاتین قابل توجه بوده است. اکنون، همانطور که کارشناسان پیش بینی میکنند، از سرگیری حجم قابل توجهی از تولید ممکن است در لیبی آغاز شود. همچنین اگر جو بایدن رئیس جمهوری منتخب، به کاخ سفید برود تحریمهای آمریکا را برداشته و توافق هستهای با ایران را بازگرداند، بازگشت ایران به بازار جهانی نفت نیز انتظار میرود.
«اکاترینا گروشنف»، متخصص مرکز انرژی دانشکده اسکولکوا روسیه میگوید: با توجه به رشد تولید اعلام شده در میدان نفتی «یوهان اسوردروپ» نروژ ممکن است حجم تولید این کشور به دو میلیون بشکه در روز برسد.
والری یملیانوف، تحلیلگر امور مالی روسیه هم گفت: نروژ به عنوان عضو، ناظر یا شرکت کننده در اوپک پلاس عضو این کارتل نبود، بلکه به عنوان همبستگی با جهان از کاهش عمومی تولید حمایت کرد چون قیمتها به حداقل رسیده بودند اما دیگر خود را ملزم به پیروی از اوپک پلاس نمی بیند.
رقیب اصلی روسیه
الکسی آنتونوف تحلیلگر ارشد بازار نفت روسیه میگوید: اگر چه حجم تولید نروژ تأثیری در بازار جهانی نفت نخواهد داشت، اما باید در نظر داشته باشیم که نروژ رقیب اصلی روسیه در صادرات نفت است و ممکن است مسکو برخی از موقعیتها را در بازار انرژی اتحادیه اروپا از دست بدهد. "
تولید در کشورهای غیراوپک پلاس میتواند نه تنها بازار نفت روسیه، بلکه همچنین بازار جهانی را تحت تأثیر قرار دهد. حجم تولید اضافی نفت فقط از ایالات متحده آمریکا، نروژ، گویان، برزیل و کانادا ۲.۲ میلیون بشکه در روز برآورد شد.
گروشنف»، متخصص مرکز انرژی دانشکده اسکولکوا روسیه میگوید بازگشت این حجم از تولید به بازار ان هم طی اقدامات قرنطینهای میتواند منجر به کاهش قیمت نفت شود. "
یملیانوف تحلیلگر امور مالی روسیه میگوید: کشورهایی مانند عراق و امارات متحده عربی نیز به طور دورهای سعی میکنند تولید نفت خود را افزایش دهند که به این معنی است به دلایلی دیگران میتوانند مقررات اوپک پلاس را نقض کنند و آنها موظف به پیروی از این سازمان نیستند.
کشورهای صادر کننده نفت اوپک پلاس پس از سه روز بحث و گفت و گو در جلسه ۱ تا ۳ دسامبر (۱۱ تا ۱۳ آذر) توافق کردند که از ژانویه ۲۰۲۱ (دی ۹۹) میتوانند تولید نفت را ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند، از آوریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) هم امکان افزایش تولید دو میلیون بشکه در روز وجود دارد.
نمایندگان کشورهای اوپک پلاس تصمیم گرفتند برای کنترل بهتر توافق ماهانه با هم ملاقات کنند. پیش از این، این کارتل جلسات را هر شش ماه یک بار برگزار میکرد.
اوپک پلاس با هدف همراهی دیگر تولیدکنندگان نفت با اوپک، در تنظیم بازار و کنترل قیمتها شکل گرفته است.
با افزایش تولید و صادرات نفت در دیگر کشورهای جهان، قدرت اوپک در جهان، کاهش یافت. دسامبر ۲۰۱۶ در نشست الجزایر و پس از دو سال سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی، سازمان کشورهای صادرکننده نفت با ۱۰ کشور دیگر تولیدکننده غیر عضو اوپک (روسیه، مکزیک، جمهوری آذربایجان، بحرین، سودان، سودان جنوبی، مالزی، قزاقستان، برونئی، و عمان) برای کاهش تولید به توافق رسید.