به گزارش ایرنا، «کاظم خاوازی» روز دوشنبه در مراسم روز جهانی خاک که در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، درباره اهمیت خاک در اکوسیستم و حفظ تنوع زیستی افزود: با توجه به اینکه ایران در منطقه خشک و نیمهخشک قرار دارد، حفظ خاک در پایداری بخش کشاورزی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
رقم فرسایش خاک کشور قابل قبول نیست
وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: از مجموع هشت میلیون هکتار اراضی کشاورزی آبی فقط ۱.۲ میلیون هکتار اراضی درجه یک حاصلخیز است و بقیه اراضی یعنی ۶.۸ میلیون هکتار مبتلا به برخی محدودیتهای کمی عمق خاک، سنگریزه، شنریزه یا شوری است.
وی اضافهکرد: از این میزان خاک غیرحاصلخیز ۴.۳ میلیون هکتار مبتلا به شوری است.
خاوازی تاکید کرد: برای تنوع زیستی باید خاک را حفظ کرد، باید میزان ماده آلی خاک را افزایش داد که هیچ راهی جز کشاورزی حفاظتی ندارد.
به گفته وی، کشاورزی حفاظتی یعنی خاکورزی حفاظتی با حداقل شخم که ابزارهای خاص خود را دارد و باید با رعایت تناوب کشت و در نهایت استفاده از پوششهای گیاهی و حفظ بقایای گیاهی مورد تاکید قرار گیرد.
رقم فرسایش خاک کشور قابل قبول نیست
وزیر جهاد کشاورزی گفت: اکنون رقم فرسایش خاک بین ۱۵.۵ تا ۱۶ تن در هکتار است، این رقم به دلیل محدودیت منابع خاکی در کشور قابل قبول نیست و باید بهطور جدی به این موضوع بپردازیم تا فرسایش کاهش یابد که از وظایف سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری است.
وی با بیان اینکه سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اقدامات خوبی با عملیات آبخیزداری در کنترل فرسایش داشته است، افزود: با اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار از ۹ تن فرسایش خاک جلوگیری میشود که میتواند از نظر پایداری خاک برای نسل آینده اهمیت داشته باشد.
خاوازی ادامهداد: امسال قرار است عملیات آبخیزداری در سطح ۱.۲ میلیون هکتار اجرایی شود که تاکنون بیش از ۸۰۰ هزار هکتار آن انجام شده است.
وزیر جهاد کشاورزی اظهارداشت: با شناسایی مناطق سیلزده در فروردین ماه سال ۹۸ و اجرای عملیات آبخیزداری در این مناطق بهویژه در دروازه قرآن شیراز ، شاید تا صدها سال دیگر سیل به داخل شهر ورود نکند و حتی در چند شهری که بهتازگی بارندگی زیادی داشته اگر فعالیتهای ۶ ماه گذشته سازمان جنگلها نبود، شاید شاهد سیل و خسارت شدیدی میشدیم.
وی اضافهکرد: خاک، بانک ژنی بسیار مطمئن برای نسلهای آینده است بهطوری که کار ساخت واکسن از ابتدا تاکنون از میکرو ارگانیسمهای خاک انجام شده و بسیاری از ژنهایی که دانشمندان به دنبال آن هستند از دل خاک به دست میآید.
به گفته خاوازی، هرچه بتوان تنوع زیستی را بیشتر حفظ کرد، میتوان این ژنها را برای نسلهای آینده به یادگار گذاشت.
وی با اشاره به این که نگهداری تنوع زیستی به کربن موجود در خاک بستگی دارد، افزود: ایران در منطق خشک و نیمهخشک جهان قرار دارد و باید به کربن برای پایداری خاک توجه کرد.
به گفته این مقام مسوول، برنامههای سازمان جنگلها برای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری از رشد خوبی برخوردار بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی ضمن ابراز نگرانی از تاثیر تغییر کاربری اراضی در تخریب خاک کشور گفت: سازمان امور اراضی در حال تدوین برنامه جامع کنترل تغییر کاربری اراضی است.
راه اندازی دفتر خاک برای اجرای قانون
خاوازی با اشاره به تصویب لایحه قانون خاک توسط مجلس شورای اسلامی، افزود: به همین منظور امسال دفتر خاک در وزارت جهاد کشاورزی بهطور رسمی راهاندازی شده است.
وی به پایش خاک به عنوان یکی از مهمترین برنامههای وزارتخانه اشاره کرد و گفت: در بودجه سال ۱۴۰۰ اعتباراتی برای بهروزرسانی نقشه یک ۲۵ هزارم خاک برای اجرای برنامههای جامع حفظ خاک، آموزش و ترویج، برنامههای آبخیزداری، کشاورزی حفاظتی، حفظ کربن آلی خاک و مشارکت کشاورزان برای ارتقا سطح عمومی جامعه درخصوص خاک در نظر گرفته شده است.
به گزارش ایرنا، مراسم روز جهانی خاک امروز با شعار «خاک را زنده نگه داریم و تنوع زیستی خاک را حفظ کنیم» با حضور وزیر جهاد کشاورزی، مدیران و معاونان وزارتخانه و نمایندگان فائو برگزار شد.