این ۱۰ منطقه شامل منطقه ۱( تهران، البرز)؛ منطقه ۲( گیلان، مازندران، گلستان)؛ منطقه سه( اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان)؛ منطقه چهار( همدان، مرکزی، قزوین، قم)؛ منطقه پنج( کردستان، کرمانشاه، لرستان، ایلام)؛ منطقه ۶( یزد، اصفهان، چهارمحال و بختیاری)؛ منطقه هفت( بوشهر، فارس، کهکیلویه و بویراحمد)؛ منطقه هشت( هرمزگان، کرمان، و سیستان، بلوچستان)؛ منطقه ۹( خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سمنان) و منطقه ۱۰( خوزستان) می شود.
وزارت علوم بر اساس بند سوم این ضوابط، به منظور ساماندهی به واحدهای آموزش عالی، می تواند موسسات آموزش عالی را تجمیع و ادغام کند به نحوی که پاسخگوی نیازهای منطقهای و منجر به کاهش هزینه های سربار و ارتقای کیفی خدمات شود.
در این راستا خبر تبدیل دانشگاه دولتی تربت حیدریه به پردیس و قرار گرفتن آن در زیرمجموعه مجتمع آموزش عالی گناباد که از صبح روز دوشنبه در شبکههای اجتماعی این شهرستان انعکاس یافت با حساسیت در فضای رسانهای تربتحیدریه پیگیری می شود.
جمعی از کارکنان دانشگاه تربتحیدریه که خواستند نامشان فاش نشود به خبرنگار ایرنا گفتند: در قالب مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و در قالب طرح آمایش آموزش عالی، دانشگاه تربتحیدریه تبدیل به پردیس شده است و زیر مجموعه دانشگاه گناباد قرار خواهد گرفت.
حتی در نامه درون سازمانی محمدحسن فتحی رییس کنونی دانشگاه تربتحیدریه به شماره ۱۲۲۶۰۳/۹۹ که دیروز خطاب به اعضای هیات علمی و کارکنان این دانشگاه ارسال شده وی از آنان خواسته است تا امروز دیدگاههای خود را در ارتباط با این موضوع ارایه کنند تا در جلسه شورای دانشگاه که قرار است امروز برگزار شود مورد استفاده قرار گیرد.
نگاهی به سیر تحولات دانشگاه تربتحیدریه
در ارتباط با مجتمع آموزش عالی تربتحیدریه و این که چگونه و توسط چه کسانی به دانشگاه تبدیل وضعیت داده شد نماینده اسبق مردم تربتحیدریه، زاوه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون آموزش عالی مجلس وقت به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از اقدامات من در آن دوران دریافت صدور مجوز سه دانشکده پرستاری، پیراپزشکی و بهداشت و ایجاد دانشگاه علوم پزشکی بود اقدامی که به عقیده کارشناسان حداقل به چهار سال پیگیری نیاز داشت اما در کمتر از یک سال به ثمر رسید.
ابوالقاسم خسروی سهلآبادی افزود: علاوه بر اینها ارتقای دانشگاه دولتی و استقلال این واحد دانشگاهی با احداث ساختمان جدید دانشگاه دولتی، افزایش چهار رشته ارشد دانشگاه آزاد اسلامی به ۴۳ رشته ارشد و دکتری، ارتقای دانشگاه فرهنگیان، اخذ مجوز دانشگاه واحد خواهران، افزایش رشتههای آموزشکده فنی حرفهای و اخذ مجوز واحد خواهران از دیگر اقدامات بود.
وی در خصوص امتیازات تربتحیدریه که منجر به تبدیل این خطه به یک شهر دانشگاهی در مرکز خراسان رضوی شد ادامه داد: این خطه در حکم شاهراه اتصال شمال به جنوب کشور دارای راهآهن متصل به همه نقاط کشور و هرات افغانستان است و وجود ۱۵ هزار دانشجو در هفت دانشگاه، قطب تولید زعفران، ابریشم، پسته و انار کشور، زادگاه عالم عارف حاج آخوند ملا عباس راشد و سردار شهید عبدالحسین برونسی از جمله این ویژگی های این شهرستان است.
نماینده سابق مردم تربتحیدریه، زاوه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی گفت: همچنین طبق بررسیهای کارشناسی، علمی و دانشگاهی تربت حیدریه از نظر شاخصهای مختلف از بسیاری از استانهای کشور از نظر جمعیت، وسعت، تعداد شهرستانها، تعداد شهر و روستا امتیازات بیشتری دارد.
خسروی بدون اشاره به نام این استانها افزود: در تقسیمات کشوری و تقسیم استان خراسان بزرگ طبق بررسیهای کارشناسی تربت حیدریه مرکز استان خراسان مرکزی مشخص شد و اگر به هر دلیلی اجرای طرح خراسان مرکزی به مرکزیت تربتحیدریه امکان پذیر نیست باید توزیع اعتبارات دولت بر اساس عدالت صورت پذیرد.
وی با بیان این که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این خصوص را ندیده است ادامه داد: پیش از این قرار بود مجموعه کاشمر و تربت جام زیر نظر دانشگاه تربتحیدریه باشند.
تجمیع دانشگاههای تربتحیدریه، کاشمر و گناباد در دانشگاه فردوسی مشهد
نماینده مردم تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه وزارت علوم چند سالی است بر اساس طرح آمایش، جایگاه بسیاری از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی را در شهرستانها و استانهای محروم، به بهانه ارتقای نظام کیفی آموزش عالی، از دانشگاه به دانشکده تنزل داده یا این که آنها را اجبار میکند که به عنوان پردیس به زیر مجموعه یکی از دانشگاههای بزرگ کشور تبدیل شوند.
محسن زنگنه افزود: اصولا دولت یازدهم در همه مسایل اعم از اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی سیاست انقباضی ایجاد کرده و این سیاست به مراکز آموزش عالی نیز رسیده است.
وی ادامه داد: در تازه ترین مورد نیز به دانشگاههای تربتحیدریه، کاشمر و گناباد که با زحمات دولتهای قبلی ارتقا یافته و اعضای هیات علمی دارند، گفته شده که باید پردیس دانشگاه فردوسی مشهد بشوند و این در حالی است که اگر تناسب بگیریم داشته ها و نوآوریهای علمی این دانشگاهها به مراتب از برخی از دانشگاههای بزرگ بیشتر است.
نماینده مردم تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه معاون وزیر علوم در جمع اعضای هیات علمی دانشگاهها حاضر می شود و این چنین دانشگاهها را تهدید میکند که باید پردیس یکی از دانشگاههای بزرگ بشوند.
زنگنه افزود: متاسفانه امروز در کشور انحصارطلبی علمی به نفع چند دانشگاه بزرگ دنبال میشود که مغایر قانون اساسی و فرمایشات مقام معظم رهبری است چرا که به بهانه ارتقای کیفی نباید هویت علمی شهرستانها را از آنها گرفت.
قرار گرفتن دانشگاه تربتحیدریه در زیر مجموعه گناباد صحت ندارد
در پاسخ به این اظهارات رییس دانشگاه تربتحیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: موضوع تجمیع بسیاری از دانشگاههای کشور صحت دارد و این که در جنوب خراسان رضوی نیز قرار است دانشگاه تربتحیدریه، مجتمع آموزش عالی گناباد، مرکز آموزش عالی کاشمر و احیانا مرکز آموزش عالی تربتجام نیز با هم تجمیع شوند واقعیت دارد اما این که همه به زیرمجموعه گناباد تبدیل شوند صحت ندارد زیرا نمایندگی آموزش عالی در گناباد مجتمع آموزش عالی و دانشگاه نیست و اصل موضوع از اساس کذب محض است.
محمدحسن فتحی افزود: در سفر معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم به خراسان رضوی و بازدید از دانشگاههای استان در مهر ماه امسال، این موضوع شکل جدی تری به خود گرفت.
وی ادامه داد: در جلسهای که با حضور معاون وزیر علوم در دانشگاه تربتحیدریه و با حضور هیات رئیسه و تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه برگزار شد ، معاون پژوهش وزارت علوم اعلام کرد که دانشگاه تربتحیدریه، مجتمع آموزش عالی گناباد و مرکز آموزش عالی کاشمر در قالب طرح آمایش به یک پردیس دانشگاهی تبدیل خواهند شد و مرکزیت این پردیس، در دانشگاه تربتحیدریه خواهد بود.
رییس دانشگاه تربتحیدریه گفت: بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه و بر اثر یک سری ملاحظاتی که ناشی از مراجعات نماینده گناباد و مجموعه سیاسی این شهر بود از این موضع عقب نشینی کردند و تردید داشتند که اگر تربتحیدریه را به عنوان مرکز اعلام کنند شاخصههایش از مجتمع آموزش عالی گناباد بالاتر باشد.
فتحی افزود: بر این اساس تصمیمسازی نهایی به یک کارگروه واگذار و مقرر شد دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان دانشگاه معین و نماینده وزارت علوم در ساماندهی دانشگاههای خراسان رضوی در این خصوص تصمیمگیری کند.
او اضافه کرد: بر این اساس قرار شده شاخصههایی مثل تعداد دانشجو، مساحت فضای آموزشی، زیرساختهای آموزشی، امکانات شهری نظیر وجود راههای ارتباطی، امکانات ریلی و موارد مشابه به این کارگروه ارایه شود و در نهایت یا در این کارگروه تصمیم نهایی اتخاذ خواهد شد و یا این که مستندات ارایه شده به تهران ارسال می شود تا وزارت علوم به طور مستقیم خودش تصمیم بگیرد
رییس دانشگاه تربتحیدریه گفت: با توجه به این که این شهرستان دارای دانشگاه است، صحیح نیست که زیر مجموعه یک مجتمع آموزش عالی قرار بگیرد.
فتحی از طرح علمی- پژوهشی اراسموس پلاس به عنوان یکی از دستاوردهای علمی و بین المللی این دانشگاه یاد کرد و افزود: بر اساس این طرح دانشگاه تربتحیدریه بین سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ و در چارچوب برنامه Mobility Credit اتحادیه اروپا، ضمن تبادل استاد و دانشجو، تبادل مشترک علمی و انجام طرحهای تحقیقاتی با کشورهای لیتوانی و فرانسه قراردادی منعقد کرده که هزینههای آن را اتحادیه اروپا متقبل شده است.
وی ادامه داد: میزان کمک مالی در نظر گرفته شده برای اجرای این همکاری علمی - پژوهشی ۲۰۸ هزار یورو و یکی از این برنامهها راهاندازی رشته مدل سازی و مدیریت محیط زیست در قالب سه پروژه 'جئونتسی' ، 'اوپاتل' و 'آی سی ام' است.
رییس دانشگاه تربتحیدریه گفت: این دانشگاه در کنار دانشگاههای سوئد، هلند، پرتغال، لیتوانی، ۲ دانشگاه از عراق و دانشگاه ملایر استان همدان به انجام این پروژه های تحقیقاتی مشغول هستند.
دانشگاه تربت حیدریه دارای ۲ هزار و ۵۰۰ نفر دانشجو، ۳۴ استاد ثابت و ۱۸۰ نفر استاد مدعو است که دانشجویان آن در ۲۷ رشته مشغول تحصیل هستند.
در شهرستان تربتحیدریه هفت واحد دانشگاهی شامل دانشگاه عالی تربت حیدریه، آزاد اسلامی، پیام نور، علوم پزشکی، علمی کاربردی، فرهنگیان و نیز فنی و مهندسی با ۱۰ هزار دانشجو فعال هستند که در این دانشگاهها ۳۰۰ نفر استاد اعم از دائمی و مدعو حضور دارند که ۹۰ درصدشان عضو جامعه بسیج اساتید هستند و در این دانشگاه ها ۱۵۰ رشته تحصیلی تدریس می شود که عمدهترین آنها در زمینه علوم انسانی، کشاورزی و فنی و مهندسی است.
شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.