غلامحسین ساربان روز سهشنبه در نشست "ستاد توسعه شهرکهای کشاورزی و کشت گلخانهای خراسان رضوی" افزود: با این حال صدور پروانه توسعه کشت گلخانهای در خراسان رضوی نیز در هشت ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۰۴ درصد رشد داشته است.
وی یکی از عوامل موفقیت گلخانه را داشتن بازار و نزدیکی به بازاری بزرگ دانست و ادامه داد: از آنجا که هزینه احداث گلخانه بسیار بالاست باید قبل از ایجاد آن، ابتدا مطالعه در خصوص برخورداری از یک بازار بزرگ انجام گیرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی رفع مشکل بازار برای گلخانهها، طولانی بودن فرآیند صدور پروانه برای فعالیت گلخانهای، پیچیدگی صدور پروانه استفاده از چاه آب کشاورزی، لزوم ایجاد پایانه کشاورزی، انتخاب محصول مناسب برای کشت گلخانهای، رفع تعدد اخذ استعلامها از دستگاه اجرایی برای فعالیت یک گلخانه و انجام کشاورزی متراکم را مورد تاکید قرار داد.
ساربان افزود: سطح کل محیط های کنترل شده در استان تحت عنوان فضای گلخانه ای مدرن در مقیاس کوچک و بزرگ تا پایان سال گذشته ۳۸۶ هکتار در محصولات صیفی و سبزی، گیاهان زینتی، گوجه فرنگی و تولید نشا بود که شیوع کرونا آسیب جدی به بخش گیاهان زینتی وارد کرد.
وی اضافه کرد: محصولات باغی گلخانهای استان در سطح ۱۰۴ هکتار شامل انار، سیب و انگور است و صرفه جویی در گلخانه ۱۰ برابر بهره وری آب را افزایش میدهد و باعث کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب میشود.
او اظهار داشت: امسال اعتباراتی از محل تسهیلات تبصره ۱۸ قانون بودجه برای ایجاد گلخانه به بانکها ابلاغ شده است که متقاضی برای ۶۳۰ هکتار گلخانه در استان به بانکها معرفی شده که از این میزان پرداخت تسهیلات به متقاضیان ۱۸۲ هکتار گلخانه مورد پذیرش قرار گرفته است.
سرپرست شعب شرکت شهرک های کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: شهرکهای کشاورزی مجموعهای از فعالیتهای گلخانهای، دامی، شیلاتی و فرآوری مواد غذایی است که یا دولتی یا خصوصی هستند، در شهرکهای کشاورزی دولتی، زمین به متقاضیان در قالب اجاره به شرط تملیک داده میشود و زیرساختهای آن تامین میگردد و در صورتی که متقاضیان اهلیت مالی داشته و ضوابط را رعایت کنند، سند قطعی ۶ دانگ ویژه زمین برای آنان صادر میشود.
علی اکبر ایزدی افزود: در شهرکهای کشاورزی خصوصی نیز هزینه زمین، آورده و تامین زیرساختها با متقاضی است و با هماهنگی سازمان نظام مهندسی کشاورزی برای واحدهاپروانه صادر میشود و به آنها تسهیلات بانکی نیز اختصاص مییابد.
وی ادامه داد: هم اینک شهرک کشاورزی گلخانهای دولتی در کاشمر با ۲۲ هکتار، درگز با ۱۰۰ هکتار، بردسکن با ۱۵ هکتار و نیز در خواف و سبزوار ایجاد شده و اراضی آن آماده واگذاری به متقاضیان بخش خصوصی است که برای استفاده مطلوب از این شهرکها نیازمند رفع مشکل گاز در شهرک کشاورزی کاشمر و رفع قرار گرفتن ۵۰ هکتار از اراضی شهرک کشاورزی درگز در حریم شهر هستیم.
او شهرک گلخانهای بنیاد مستضعفان به میزان ۲۰ هکتار در چناران را یکی از شهرکهای کشاورزی موفق استان دانست و گفت: هم اینک یکی از بهترین محصولات کشاورزی شامل توت فرنگی با برند ارگانیک در این شهرک تولید میشود که ۲۸۰ میلیارد ریال برای آن هزینه شده است.