تهران - ایرنا - رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: پیش بینی می‌شود حدود ۲۴ میلیون نفر در کشور نیاز به خدمات توانبخشی جسمی، روانی و اجتماعی با اولویت کمردرد دارند.

حمیدرضا خانکه روز سه‌شنبه در نشست خبری که در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شد، افزود: مطالعه ای که حدود یک ماه پیش در مجله تخصصی لنست ( The Lancet) منتشر شد، نشان می دهد که تا ۳۰ درصد جمعیت کشورهای با درآمد کم و متوسط نیاز به خدمات توانبخشی دارند بنابراین در ایران نیز تخمین زده می شود حدود ۲۴ میلیون نفر نیاز به این خدمات دارند.
وی ادامه داد: آخرین مطالعه ای که سال جاری در مجله لنست منتشر شده، نشان می دهد که ۳۰ درصد جمعیت دنیا نیاز به خدمات توانبخشی دارند، این افراد الزاما معلول نیستند ولی نیاز به حمایت دارند.

رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تصریح کرد: آخرین مطالعه ای که در دنیا انجام شده بیانگر این واقعیت است که حدود یک سوم مردم جهان یعنی بیش از ۲ میلیارد نفر نیاز به خدمات توانبخشی دارند.
خانکه یادآور شد: براساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت حدود ۱۰ درصد جمعیت دنیا دچار معلولیت و محدودیت جسمی و حرکتی بوده و قادر نیستند به صورت مستقل زندگی کنند. این افراد نیاز به خدمات و حمایت های دیگران برای زندگی مستقل دارند.

ایران با سرعت بالاتری در حال پیرشدن است
وی ادامه داد: جامعه جهانی رو به پیر شدن است و سرعت پیری جمعیت ایران هم بالاتر از کشورهای دیگر است.
رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی یادآور شد: آمارها نشان می دهد که نسل جوان در کشور در حال کاهش است و سالانه جمعیت سالمندی بیشتر می شود.
خانکه تاکید کرد: سالمندان در اغلب کشورها افزایش یافته اند و باید محیط زندگی آنها به طور مناسب فراهم شود تا آنان در جامعه حضور داشته باشند.
وی افزود: همه این موضوعات نشان می دهد که خدمات توانبخشی می تواند، کمک کند تا مردم به درصدی از توانمندی های خود قبل از مشکلات یا به زندگی مستقل با کرامت برگردنند.
رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تصریح کرد: کشورهای توسعه یافته تکلیف خود را با خدمات توانبخشی روشن کرده و بخشی از منابع مالی خود را به این موضوع اختصاص داده اند.

توسعه کلینیک های توانبخشی در دستور کار
خانکه از برنامه های در دست اجرا را توسعه کلینیک های توانبخشی بیان کرد و اظهار داشت: در راستای توسعه خدمات این حوزه، اولین بیمارستان توانبخشی در کشور تاسیس شده است.

وی ادامه داد: خدمات روانپزشکی و روان شناسی در بیمارستان روانپزشکی رازی هم توسعه یافته است. بیمارستان روانپزشکی رازی با قدمتی حدود ۱۰۰ سال با ظرفیت یک هزار و ۳۸۵ تخت، خدمات سلامت روان را به بیماران ارایه می دهد.
کمبود تخت توانبخشی در کشور
رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به فقر (کمبود) تخت توانبخشی در کشور اشاره کرد و گفت: به ازای هزار نفر حدود ۱.۲ تا ۱.۴ تخت درمانی بیمارستانی در ایران وجود دارد. خدمات توانبخشی فقط یک بیمارستان داریم به عبارتی به ازای هر یک میلیون نفر یک تخت داریم.

خانکه با بیان این که یک سوم جمعیت دنیا نیاز به خدمات توانبخشی دارد، ادامه داد: هرچند وزیران قبلی و فعلی بهداشت و درمان به این حوزه کمک های خوبی کرده اند و تا ۱۰۰ تختخواب بیمارستانی در این بخش راه اندازی شد و بیمارستان رازی از جمله بیمارستان های خوب کشور است که خدمات به روز ارایه می کند، اما این مقدار کافی نیست.
وی همچنین گفت: در نظام سلامت متولی مشخصی برای خدمات توانبخشی مشخص نشده است، در حوزه بهداشت و درمان متولی خاص داریم که این حوزه ها را مدیریت می کنند اما در حوزه توانبخشی هنوز در نظام سلامت متولی تعریف شده مشخص نشده است.

رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ادامه داد: تا زمانی که در ساختار نظام سلامت، متولی این حوزه معلوم نشود، این خدمات در اولویت قرار نمی گیرند.
خانکه افزود: آخرین آمارها نشان می دهد که حداقل پنج درصد افراد مبتلا به کرونا نیاز به خدمات توانبخشی اسکلتی و اعصاب اسکلت دارند.