به گزارش ایرنا، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز سه شنبه ۱۸ آذر ماه سال جاری، در حساب کاربری خود در توییتر خطاب به همسایگان منطقه خلیج فارس نوشت: «همسایگان عزیز؛ چرا از ایالات متحده و سه کشور اروپایی میخواهید در مذاکرات با ایران حضور داشته باشید، در حالی که اولاً، با آنها هیچ مذاکرهای در خصوص منطقه ما انجام نخواهد گرفت، چراکه آنها، خود، مشکل منطقه ما هستند. ثانیاً، ما میتوانیم بدون دخالت خارجیها به طور مستقیم با هم صحبت کنیم. ابتکار صلح هرمز (HOPE) هنوز روی میز است.»
ظریف پیش از نیز در توییت دیگری در این باره نوشت: به نظر میرسد برخی کشورهای همسایه از غرب درخواست کردهاند که بخشی از روند مذاکره با ایران باشند. ما با غرب در خصوص منطقه مذاکره نمیکنیم. مشکل اصلی، مداخلههای آنان است. وزیر امور خارجه تصریح کرد: در عین حال ما همیشه آماده مذاکره با همسایگان هستیم و طرحهایی همچون امنیت منطقه ۱۹۸۶، مجمع گفتوگوی منطقهای ۲۰۱۶ و اقدام صلح هرمز ۲۰۱۹ بیانگر این موضوع است.
«عبدالله بن صالح باعبود» تحلیلگر عمانی و پژوهشگر روابط بینالملل در گفت و گو با ایرنا به واکاوی رابطه ایران و کشورهای عربی پرداخته است که مشروح آن را در ذیل میخوانید:
ایرنا: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است، ایران همیشه برای گفت و گو با همسایگان خود در حاشیه خلیج فارس آمادگی دارد. شما پیشنهاد ظریف درباره گفتوگو میان ایران و کشورهای عربی را چگونه ارزیابی میکنید؟
عبدالله بن صالح با عبود: هر گونه ابتکار عملی برای گفتوگو و حل اختلافها و پایان دادن به بحرانها برای همه کشورهای منطقه سودمند است. طرح و پیشنهاد دکتر ظریف در حالی که منطقه در شرایط سختی به سر میبرد، مناسب است. منطقه نیاز مبرمی به چنین طرحها و پیشنهاداتی دارد.
ایرنا: گفتوگوی میان ایران و کشورهای عربی تا چه اندازهای میتواند سبب شکلگیری روابط دوستانه میان این کشورها و همکاری در زمینه تامین امنیت تزریق انرژی و آزادی دریانوردی و همچنین برقراری صلح به جای جنگ شود و سایه شوم جنگ را از منطقه خاورمیانه به ویژه سوریه و یمن دور کند؟
عبدالله بن صالح با عبود: امنیت و ثبات منطقه بستگی به قدرت کشورهای منطقه برای رسیدن به تفاهم و گفتوگو و انتقال از مرحله رقابت و تنش به مرحله همکاری، همگرایی و اعتماد سازی و برقراری روابط دوستانه دارد. گفتوگوی منطقهای، کلید و رمز اصلی ایجاد این گونه روابط است. با توجه به اینکه همه کشورهای منطقه با چالشهای مشترکی روبرو هستند گفتوگوی ایران و کشورهای عربی میتواند زیربنای ایجاد روابط باشد و امنیت و ثبات را برای منطقه به ارمغان آورد.
ایرنا: گفتوگوی ایران و کشورهای عربی تا چه میزانی میتواند مانع از حضور بیگانگان در منطقه شود و به رقابت تسلیحاتی پایان دهد؟
عبدالله بن صالح با عبود: اعتمادسازی دوباره میان این کشورها در ایجاد سازوکارهای اعتماد سازی برای همکاری در حفظ امنیت و ثبات منطقه نقش خواهد داشت. این موضوع، نیاز به حضور بیگانگان و مسابقه داغ تسلیحاتی در منطقه را کاهش خواهد داد و با شکلگیری اندیشه همکاری درباره سرنوشت مشترک، کشورها به سمت اقدام جمعی سوق پیدا خواهند کرد.
ایرنا: آمریکا و رژیم صهیونیستی تا چه اندازهای توانستهاند از موضوع ایران هراسی برای ایجاد اختلاف و فتنه انگیری میان ایران و جهان عرب استفاده کنند؟
عبدالله بن صالح با عبود: آمریکا و رژیم اسرائیل و برخی کشورهای منطقه از ایران هراسی به عنوان بهانه و ابزاری برای ترساندن مردم و کشورهای منطقه استفاده کردهاند و از این طریق تا حد زیادی توانستهاند برخی طرحها و سیاستهای زیانبار خود علیه منافع منطقه را پیش برند.
ایرنا: به طور کلی موانع موجود در مسیر گفتوگوی ایرانی با کشور عربی کدامند؟ در شرایطی که برخی کشورهای عربی در حال عادیسازی روابط خود با رژیم صهیونیستی هستند این موضوع تا چه میزانی میتواند در مسیر گفتوگوی ایران و کشورهای عربی موثر باشد؟
عبدالله بن صالح با عبود: عادیسازی با رژیم اسرائیل بخشی از ایران هراسی و ترساندن منطقه از سیاستهای منطقهای ایران است. این موضوع در مسیر برخی تلاشها برای نزدیکی ایران و کشورهای عربی نقش خواهد داشت و در این مسیر نقش منفی بازی خواهد کرد و عامل جدیدی را در معادلات وارد خواهد کرد که بر دامنه اختلافها و پیچیدهتر کردن شرایط میافزاید.