مبادا دوباره با دست خودمان، کرونا را وارد منازل و زندگی خود کنیم، آن هم این روزها که اوضاع این ویروس خطرناک و بیرحم، کمی بهتر شده و استرسهای ناشی از جولان این بیماری مهلک، کمتر شده است.
"یک شب که هزار شب نمیشود" پس امسال یلدا را فراموش کنیم، هیچ خانوادهای از خانه خود خارج نشود و بدون تعارف، هیچکس را هم به خانه خود راه ندهیم؛ باور کنید این عین دوستی و محبت است.
اگر مهمان رسید حتی از نوع عزیزترین آن، از همان پشت در به او بگوییم "لطفاً امشب را بیخیال شو، امشب را به خانه برگرد، اگر به خانه برگردی شاید فرصت دیدار باشد اما اگر برنگردی شاید دیگر فرصت این دیدار نباشد".
امسال یلدا زمان خوبی را برای آمدن انتخاب نکرد! درست در روزهایی که کرونا شرش را کمی تا قسمتی، کم کرده و اوضاع مردم بهتر شده ناگهان از راه رسید و حالا عزا گرفتهایم که مبادا یلدا دوباره کرونا را به جان ما بیندازد.
همه چیز دست خودمان است، میتوانیم یلدا بگیریم و به کرونا خوش آمد بگوییم، میتوانیم به یلدا نه بگوییم و کرونا را جواب کنیم.
اکنون کادر درمان ما و بخصوص پزشکان و پرستارانی که ایثارگرانه و فداکارانه، این ۱۰ ماه گذشته را پای کار بودند و پا پس نکشیدند به شدت نگرانند و حق هم دارند؛ دیگر آهی ندارند که با ناله سودا کنند، دیگر جانی برایشان نمانده که با کرونا بجنگند.
کادر درمان ما باید هم نگران یلدا باشند باشد، نزدیک به یکسال است که با کرونا نبردی نابرابر دارند، بسیاری از آنها جان دادند، بیمار شدند، رنج دوری از خانواده را تحمل کردند، کودکان خردسال خود را به امان خدا رها کردند تا دردی از دردهای من و شما کم شود و حالا منصفانه نیست که دوباره آنها را به درد و رنج بیندازیم.
این نگرانیها در استان یزد هم وجود دارد؛ یزدیها هم همچون مردم دیگر نقاط کشور همه ساله شب یلدا را به دور هم جمع میشوند و به دیدار بزرگترها و اقوام میروند.
اما شهروندان یزدی در طول ماههای گذشته و بخصوص این چند هفته گذشته نشان دادند که برای کاهش شیوع کرونا و کم کردن درد و رنجهای کادر درمان و همچنین محافظت از جان دیگر همشهریان خود، پای کار هستند.
تعداد بیماران کرونایی در مراکز درمانی یزد تا همین چند هفته قبل به یکهزارو ۲۰۰ نفر رسیده بود اما اکنون با حدود یک چهارم کاهش به حدود ۳۰۰ نفر رسیده است.
ویروس مهلک کرونا میتواند باز گردد، اگر رعایت نکنیم، اگر جدی نگیریم و اگر شب یلدای امسال را فراموش نکنیم؛ فقط یک شب و یکسال است، میتوانیم سال دیگر باز به دور هم جمع شویم، هندوانه قاچ کنیم، تخمه بشکنیم، انار دانه کنیم و دور کرسیهای گرم قدیمی جمع شویم، پس لطفاً امسال را بیخیال شویم.
مسؤولان دانشگاه علوم پزشکی یزد و متخصصان این بخش بارها و بارها هشدار دادهاند که عامل اصلی شیوع کرونا دورهمی های خانوادگی و پانشینی های شبانه است؛ اجازه ندهیم یلدا ما را به دور هم جمع کند و بعد از آن خدای ناکرده به عزا بنشینیم.
یلدا را مجازی برگزار کنیم
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: بهتر است خانوادهها شب یلدا را به صورت خانوادگی و نه فامیلی برگزار کنند.
دکتر محمدرضا دهقانی به خبرنگار ایرنا گفت: هر خانواده با رعایت نکات بهداشتی نسبت به برگزاری مراسم شب یلدا اقدام کند و هیچ خانوادهای برای برپایی این آئین سنتی راهی خانه اقوام و نزدیکان خود نشود.
وی تاکید کرد: همچنین خانوادهها میتوانند از طریق فضای مجازی در شب یلدا با عزیزان خود ارتباط بگیرند و از از یک خانه به خانه دیگر نروند.
وی با بیان اینکه دورهمی های خانوادگی در شب یلدا میتواند دوباره چرخه انتقال کرونا را فعال کند و این ویروس از یک فرد یا یک خانواده به فرد و خانواده دیگر منتقل کند تاکید کرد: آنهایی که قصد دارند به بهانه شب یلدا به دیدار پدر بزرگها و مادر بزرگها بروند به یاد داشته باشند که اگر فردی از اعضای خانواده مبتلا باشد میتواند این بیماری مهلک را به این عزیزان منتقل کند.
به گفته وی ماهها تلاش همگانی برای مهار این ویروس در استان یزد به نتیجه رسیده و اکنون بیش از ۶۵ درصد بستریهای مراکز درمانی کاهش یافته و رعایت پروتکلهای بهداشتی هم به بالای ۸۰ درصد رسیده است.
وی اضافه کرد: اگر با سهل انگاری و دورهمی های خانوادگی بخصوص در شب یلدا اقدام کنیم قطعاً چرخه بیماری و موج چهارم کرونا از راه خواهد رسید.
وی گفت: وضعیت فعلی بسیار شکننده است و نمیتوان به آن اتکا کرد و از این رو کوچکترین غفلتی میتواند دوباره ما را به روزهای نخستین شیوع این بیماری باز گرداند.
یلدا را کنترل نکنیم، کرونا باز میگردد
یک فوق تخصص بیماریهای ریه هم هشدار داد: اگر شب یلدا کنترل نگردد و دورهمیهای خانوادگی شکل گیرد ویروس کرونا مجدداً باز خواهد گشت.
"فاطمه سادات آقایی میبدی" به ایرنا گفت: مسؤولان باید از هم اکنون برای شب یلدا چاره اندیشی کنند زیرا علت اصلی شیوع و اوج گرفتن کرونا دورهمی های خانوادگی است و لذا اگر کنترل نگردد امکان اوج گرفتن دوباره کرونا هست.
وی ضمن تاکید بر ادامه محدودیتهای شبانه تا بهبودی اوضاع، پیشنهاد داد چند شب منتهی به یلدا باید محدودیتهای شبانه از درب منزل اجرا گردد.
وی با بیان اینکه محدودیتهای اخیر موجب کاهش چشمگیر ورودی بیمارستانها شد و با بیان اینکه محدودیتهای کرونایی ثمربخش بوده اخیر از کاهش ورودیها و بستریها در ۲ بیمارستان بزرگ شهید صدوقی و افشار یزد خبر داد و یادآور شد: اگر رعایت نکنیم چرخه بیماری باز خواهد گشت.
وی با اشاره به اینکه محدودیتها باید تا قطع کامل زنجیره کرونا ادامه یابد اظهار داشت: باید از دورهمی های خانوادگی پرهیز کرد، علت اصلی موج سوم کرونا در کشور و این استان تجمعات و دورهمی های خانوادگی بود.
وی با بیان اینکه رعایت مسائل بهداشتی و پروتکلها را نباید حاکمیت تعیین کند تصریح کرد: این خود ما هستیم که باید برای حفظ سلامتی خود و دیگران نکات بهداشتی را رعایت کنیم.
محدودیتهای شب یلدا شدیدتر شود
سخنگوی دانشگاه علوم پزشگی شهید صدوقی یزد هم گفت: در شرایط حاد هفتههای گذشته ۱۱۹۵ بیمار کرونایی در مراکز درمانی یزد بستری بودند که امروز این تعداد ۶۶ درصد کاهش یافت است.
دکتر ابراهیم سلمانی با بیان اینکه ادامه محدودیتها میتواند شرایط ما را از این هم بهتر کند یادآور شد: البته این دلیل بر این نمیشود که به دورهمی های خانودگی برویم زیرا ویروس کرونا هنوز در جامعه هست و اگر این دورهمی ها در فصل سرد شکل بگیرد چون تهویهها کمتر فعال است و پنجرهها هم بسته شده اگر فردی مبتلا باشد افراد دیگر را هم مبتلا میکند و خطر را افزایش میدهد.
وی با اشاره به اینکه اگر میزان رعایتها کاهش یابد شاهد افزایش بستریها خواهیم بود و لذا باید تا پایان امسال به همین منوال و شیوه ادامه دهیم تصریح کرد: پیشنهاد ما این است که محدودیتها و ممنوعیت رفت و آمدهای خانوادگی از ساعت ۱۸ به بعد و رفت و آمد خودروها از ساعت ۲۱ به بعد همچنان ادامه یابد تا شاهد شیوع دوباره این ویروس نباشیم.
سلمانی تاکید کرد: اگر محدودیتهای گذشته باعث دلتنگی خانوادهها بشود و بخواهند در زمانهایی مثل شب یلدا به دیگران سر بزنند ممکن است باز دچار بحران شویم، بحران هم اگر باز گردد دوباره شکل جهشی مییابد و ورودی بیماران را افزایش میدهد.
وی یکی از نگرانیهای اصلی مسؤولان دانشگاه علوم پزشکی یزد را شب یلدا اعلام کرد و گفت: این میتواند سطح خطر را بالا ببرد و لذا اگر یکی از افراد خانواده مبتلا شود با توجه به اینکه پنجره بسته است و تهویه هم نیست به سایر افراد هم سرایت میکند و این اصلی ترین نگرانی این روزهای ماست.
وی اضافه کرد: لازم است چند شب قبل و چند شب بعد از شب یلدا محدودیتها همچنان وجود داشته باشد تا مردم نتوانند رفت و آمدها را ادامه دهند و لازم است محدودیتها شدیدتری هم در این چند روز لحاظ شود تا رفت و آمدی در کار نباشد.
روزهای سختی گذراندیم
یک متخصص بیماریهای داخلی هم گفت: کابوس آبان و آذر امسال با همه مشقات و مرگ و میرهایش که هر روز داغی بر دل هموطنان ما نشاند هرگز از خاطرمان نمیرود.
دکتر مریم دهقان که اغلب روزها و شبها را در پای تخت بیماران کرونایی سپری کرده با بیان اینکه روزهای سختی را گذراندیم افزود: خوشبختانه با یاری مردم که به توصیههای بهداشتی عمل کردند شرایط رو به بهبودی رفت.
وی تاکید کرد: کاش این روند ادامه یابد تا شاهد خزان دیگری نباشیم و با گذشتن از دورهمی امسال شب چله، یلدای عاشقانه هایمان نوبهار با دیدار عزیزانمان، به بار بنشیند.