بر اساس گزارش ایرنا ، وضعیت بسیاری از شهرها هنوز شکننده است و تغییر رنگ شهرها به معنای کنترل اپیدمی ویروس کرونا نیست و اگر مردم پروتکل ها را به طور جدی رعایت نکنند ممکن است هفته های آینده دوباره با تغییر رنگ برخی شهرها ، محدودیت ها تشدید شود و دوباره وضعیت از نظر میزان ابتلاء و فوت ناشی از ویروس کرونا رنگ شهرها را به قرمز تبدیل کند.
مسوولان وزارت بهداشت و درمان در این شرایط از عموم مردم می خواهند که با تداوم همکاری مسئولانه خود در عمل به توصیههای بهداشتی، از هر گونه اقدام نسبت به برگزاری دورهمی و مهمانی خانوادگی به ویژه در شب یلدا به طور جدی خودداری کنند.
به گفته سخنگوی ستاد ملی مدیریت کرونا ، با توجه به اینکه ۵۱ درصد علت ابتلا و انتقال زنجیره کرونا در ارتباط با دورهمیهاست، اگر شب یلدا از سوی مردم مدیریت نشود، همه دستاوردهایمان در رابطه به کنترل ویروس کرونا از بین خواهد رفت.
با همه این اوصاف بارها جامعه پزشکی و مسئولان اجرایی نسبت به شکننده بودن تغییرات در همه گیری ویروس کرونا هشدار داده اند و عادی انگاری، بی تفاوتی نسبت به پروتکل های بهداشتی ، ترویج حس غرور در برابر ویروس ، اشاعه تصور ابتلا ناپذیری و موارد دیگر را به عنوان مهم ترین عوامل رشد مجدد همه گیری کرونا دانستند.
بر اساس تازهترین گزارش ها از مازندران ، تا چند روز پیش آمار مبتلایان و بیماران جدید کرونایی بستری در بیمارستانهای این استان با تداوم روند افزایشی می رفت تا وارد موج سوم همهگیری شود، اما اکنون با کاهشی شدن آمار بیماران تا حدودی از این تهدید فاصله گرفته است.
براساس ارزیابی جدید ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت و درمان در حال حاضر شهرستان های رامسر ، آمل ، بهشهر، نکاء و گلوگاه که در مبادی ورودی و خروجی استان های گیلان ، تهران و گلستان قرار دارند، وضعیت قرمز کرونایی را سپری میکنند.
سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونا مازندران، وضعیت دو شهرستان گلوگاه و آمل را از لحاظ آمار بیماران مبتلا به ویروس کرونا در وضعیت قرمز بحرانی اعلام کرد و اظهارداشت : در شهرستان گلوگاه ، روند ابتلا به ویروس کرونا در روستاها همانند مناطق شهری روند افزایشی به خود گرفت، به طوری که نیمی از بیماران بستری با علایم ویروس کرونا در این شهرستان را روستاییان تشکیل می دهند.
وی یکی از دلایل اصلی افزایش آمار بیماران را در این شهرستان نزدیکی آن با استان گلستان به عنوان استان های با آلودگی بالا اعلام کرد و گفت : در شرایط فعلی سخت گیری برای رعایت پروتکل ها در این مناطق به خصوص روستاییان با اجرای طرح شهید سلیمانی افزایش یافته است و با افزایش سطح رعایت پروتکل ها احتمال روند کاهش ابتلا برای هفته جاری در این شهرستان وجود دارد.
در همین حال سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ارائه گزارشی از کرونا در کشور ،گفت: با فوت ۲۲۱ بیمار دیگر از مبتلایان قطعی در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان قطعی این بیماری در کشور به ۵۱ هزار و ۹۴۹ نفر رسید.
سیما سادات لاری روز شنبه با اعلام آخرین آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۲۲ آذر ۱۳۹۹) بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی هشت هزار و ۲۰۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و هزار و ۲۸۶ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۱۰۰ هزار و ۸۱۸ نفر رسید.
لاری افزود: در حال حاضر و بر اساس آخرین تحلیل ها، ۱۲ شهرستان در وضعیت قرمز، ۲۳۱ شهرستان نارنجی و ۲۰۵ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.
وی گفت: شهرستان های زرین دشت در استان فارس، بافت در استان کرمان، گمیشان در استان گلستان، آستارا، بندرانزلی، رودسر و تالش در استان گیلان و آمل، بهشهر، رامسر، گلوگاه و نکا در استان مازندران در وضعیت قرمز قرار دارند.
براساس گزارشهای دریافتی از خبرنگاران ایرنا از مناطق مختلف کشور، از هرمزگان گزارش شده است در حالی که با اعمال محدودیت های دو هفته ای کرونا در استان هرمزگان و رعایت بیشتر پروتکل های بهداشتی، روند ابتلا و مرگ و میر ناشی از این ویروس مرگبار کمی کاهش یافته، اما بی توجهی دوباره برخی ها به شیوه نامه های بهداشتی ، زنگ خطر بازگشت بحران کرونایی به این استان را به صدا درآورده است.
شواهد حکایت از آن دارد که برخی از گروه های مردم با پایان یافتن محدودیت های کرونا، به خیال این که این غول میکروسکوپی مرگبار رخت از جامعه بربسته، بار دیگر داستان بی توجهی به پروتکل های بهداشتی را که تنها سپر ایمن ما در برابر این ویروس منحوس است، از سرگرفته اند و با برگزاری دوباره میهمانی و دورهمی های خانوادگی و استفاده نکردن از ماسک، به استقبال این دشمن سلامتی رفته اند.
بنا به گفته دبیر کارگروه مراقبت و درمان کووید ۱۹ دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با مشارکت مردم استان خراسان رضوی خوشبختانه در حال عبور از موج سوم کرونا است اما قطع زنجیره انتقال کرونا نیازمند تداوم رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
دکتر علی اصغر انجیدنی افزود: در حال حاضر شرایط بسیاری از شهرها تغییر کرده و از قرمز به نارنجی رسیده است و این شرایط به دلیل اعمال محدودیتها به دست آمده و با عدم رعایت مردم ممکن است دوباره شرایط تغییر کند زیرا ما تا پایان زمستان همچنان با اوجگیری کرونا رو به رو خواهیم بود.
بررسیها در استان اردبیل نیز حکایت از این دارد که این روزها برگزاری آیینهای ختم و عزا عامل نخست شیوع کرونا و مرگ و میر ناشی از آن در استان محسوب میشود.
دکتر ایماشی سرپرست شبکه بهداشت و درمان مشگینشهر که یکی از شهرستانهای پرخطر از نظر شیوع کرونا در استان اردبیل میباشد، گفت: در تحلیل آماری بستریهای کووید ۱۹، تقریبا تمامی بیماران مراجعه کننده به بیمارستانها در روزهای اخیر علت ابتلا به ویروس کرونا را شرکت در مجلس ترحیم ذکر کردهاند.
دکتر شهرام حبیبزاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل هم گفت: در وضعیت کنونی شیوع کرونا، هر ازدحامی خطرناک بوده و احتمال حضور فرد آلوده و ناقل سالم در این گونه تجمعات و دورهمی ها وجود دارد.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز در این رابطه گفت : هنوز وضعیت ابتلا به کرونا در برخی شهرهای استان نارنجی است لذا اعمال محدودیتها همچنان در این مناطق ادامه دارد.
دکتر ابراهیم قادری اظهار داشت: محدودیتهای سه هفته اخیر در کاهش آمار ابتلا و بستریهای کرونا تاثیر بسزایی داشته ولی هنوز این ویروس در گردش است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاکید کرد: کاهش شمار بیماران به معنای کنترل کامل نیست و دورهمیهای شب یلدا میتواند منجر به آلودگی جمعی و خوشهای خانوادهها شود لذا توصیه ما این است این آیبن سنتی حضوری برگزار نشود.
تلاش شبانه روزی کمیتههای پیشگیری از شیوع کرونا در مناطق روستایی گنبدکاووس در استان گلستان برای افزایش آگاهی مردم نسبت به اهمیت رعایت شیوهنامه بهداشتی و همراهی و مشارکت مردم در برگزار نکردن مراسم جشن و عروسی، روند شیوع و انتقال بیماری کووید ۱۹ در این مناطق را کاهش داده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی گلستان در همین خصوص با اشاره به شکننده بودن و داشتن فراز و نشیب تعداد افراد بستری ناشی از ابتلا به کرونا در بیمارستانهای استان گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تعداد افراد بستری مبتلا به کرونا در گلستان بیشتر شده است.
مسوول شبکه بهداشت و درمان میاندوآب در آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه تعداد بیماران بستری در بیمارستان با محدودیتهایی که اعمال شده است روند کاهشی دارد، افزود: تعداد بستریها در بیمارستان عباسی کاهش یافته که نشان دهنده تاثیر مثبت محدودیتها در کنترل شیوع ویروس کرونا بوده است.
اما بعد از تغییر وضعیت شهرستان میاندوآب از قرمز به نارنجی از ابتدای هفته گذشته، وضعیت متفاوتی در سطح شهر دوباره حاکم شده به گونهای که به نظر میآید برخی میخواهند با ازدحام و گشت و گذارهای بیهوده در سطح شهر، تعطیلی ۲ هفتهای را جبران کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی در این ارتباط گفت : عادی انگاری بیماری توسط مردم بسیار نگران کننده است زیرا در صورت سهلانگاری و عادی انگاری شرایط، درگیر طوفانی خواهیم شد که سهمگین تر از طوفان قبلی خواهد بود.
جواد آقازاده افزود: براساس پیشبینیهای اپیدمیولوژی در صورت ورود استان به موج چهارم بیماری، به طور متوسط بیماران بستری در استان ممکن است تا سه هزار و ۲۰۰ نفر افزایش یافته و تعداد ۸۰ بیمار در روز جان خود را بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ از دست بدهند.
استاندار قم نیز با اشاره به محدودیت های دوهفته ای گفت : در ۲ ماه گذشته قم در صدر مبتلایان و فوتیهای کرونایی قرار داشت، اما در حال حاضر وضعیت این ویروس در استان تا حدودی کنترل شده است.
بهرام سرمست افزود : موج سوم کرونا در قم بسیار سخت و بغرنج و از شدت و میزان درگیری، تلفات و دوره کنترل برههای بشدت سهمگین و نگرانکننده بود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی قم نیز در این خصوص گفت: شب یلدا مانند یک بمب است، اگر دورهمیها و مهمانیها را در این شب داشته باشیم، بار دیگر شاهد اوجگیری کرونا در استان خواهیم بود.
تعداد شهرستانهای استان فارس نیز که دارای وضعیت قرمز شیوع ویروس کرونا بود از بیش از این چهار شهرستان به سه شهرستان کاهش یافته است.
معاون شبکه بهداشت و درمان بروجرد در استان لرستان هم گفت که ورودی بیماران کرونایی به بیمارستانهای این شهرستان کاهش یافته که نشان دهنده رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی شهروندان است.
بر اساس آخرین اعلام ستاد ملی مدیریت کرونا، وضعیت رنگبندی تمامی شهرهای استان خراسان شمالی هم از قرمز به نارنجی تغییر کرده است و تنها شهر گرمه در وضعیت زرد کرونایی قرار دارد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استان زنجان نیز گفت: همه محدودیتهایی که از اول آذر در شهرهای قرمز و نارنجی اعمال شده بود از امروز/ ۲۲ آذرماه / به مدت یک هفته دیگر برقرار خواهد بود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی گفت: مردم گمان نکنند با نارنجی شدن وضعیت استان، دیگر مشکل شیوع ویروس کرونا برطرف شده، حال آنکه شرایط خراسان شمالی بسیار شکننده است و اگر دورهمیها تعطیل نشود دوباره با شیوع کرونا مواجه و این بیماری کشنده شتاب بیشتری خواهد گرفت .
دکتر افشین دلشاد اظهار داشت: با همکاری مردم، اصناف بازار و دیگر اقشار و رعایت محدودیت های کرونایی، وضعیت شیوع بیماری کووید ۱۹ در این استان از قرمز به نارنجی تبدیل شده و تعداد مرگ و میرها کاهش یافته و در برخی روزها حتی به صفر رسیده است اما این می تواند موقتی باشد.
از استان همدان گزارش شده است که ۹۵ درصد متوفیان کرونا در این استان در گروههای سنی ۴۵ سال به بالا قرار دارند و به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان ، در شب یلدا و برگزاری دورهمی های خانوادگی، بزرگترهای فامیل(پدر و مادرها، پدر بزرگ و مادربزرگ ها) به عنوان گروه های پرخطر در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
دکتر رشید حیدری مقدم اظهار داشت: میزان مرگ و میر افراد زیر ۱۷ سال در این استان کمتر از نیم درصد است و به ترتیب گروه سنی ۱۸تا ۴۴ سال چهار درصد، ۴۵ تا ۶۴ سال ۲۲.۴ درصد، ۶۵ تا ۷۴ سال نزدیک به ۲۵ درصد و بیش از ۷۵ سال نزدیک ۴۸ درصد مرگ و میرها را تشکیل میدهند.
نگاهی به برخی گزارش های کرونایی از استانها
بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی مساوی با بازگشت بحران کرونا به هرمزگان
بمب کرونایی شب یلدا تا ورود کیت تشخیص سریع کرونا به قم
یلدای مجازی و امید به بهبودی شرایط کرونا
یارگیری مرگ برای کرونا در آرامستانها