به گزارش روز شنبه ایرنا، بر اساس خبرهای اعلام شده گفتوگوهای صلح دوحه که اخیرا طبق اطلاعات رسیده از سوی هر دو هیات به توافقاتی بر سر دستورکار دست یافته بود، بار دیگر برای ۲۰ روز تعطیل شد که گفته می شود به منظور سفر هیات ها به افغانستان و دیدار با خانواده ها صورت گرفته است.
این در حالی است که طی چند روز گذشته خبر توقف دو روزه گفت وگوهای صلح دوحه برای افغانستان در رسانه ها منتشر شده بود و به نظر می رسد تعطیلی تازه عامل دیگری بجز دیدار هیأتهای دو طرف با خانواده های خود نیز دارد.
«احمدسعیدی» کارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه در این رابطه میگوید که پس از سه ماه گفتوگو در دوحه، هیأتهای دو طرف بدون هیچ دستاوردی در راستای صلح به مدت ۲۰ روز به تعطیلات رفتند.
سعیدی می افزاید، این تعطیلات که همزمان با فرا رسیدن ایام کریسمس و سال نو مسیحی صورت می گیرد؛ بدون شک نمایانگر وابستگی مستقیم و نبود استقلال و اختیار هردو طرف (دولت و طالبان) در روند مذاکرات صلح بوده و به علت تعطیلی کشورهای دیگر در ایام کریسمس و رفاه حال آنها صورت گرفته است.
«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان هم در تازه ترین توئیتهای خود بدون اشاره به تعطیلی ۲۰ روزه مذاکرات قطر نوشته است که مراحل بعدی مذاکرات باید در داخل افغانستان به پیش برده شود.
محب افزوده است که دولت افغانستان بدون در نظر داشتن مکان مشخصی برای گفت و گوها، آمادگی دارد هرجایی از افغانستان را که گروه طالبان انتخاب کند، برای ادامه مذاکرات تجهیز کند.
وی گفته است که دولت افغانستان قصد دارد محلی خاص را در داخل کشور از لحاظ امنیتی و نظارت بر روند صلح آماده کند که موجب جلوگیری از صرف هزینه اضافی نیز خواهد شد.
محب همچنین گفت که مذاکره کنندگان در خارج از کشور تحت تأثیر خارجی ها قرار می گیرند و تجربه نشان می دهد که چنین صلحی به نفع افغانستان نیست.
مشاور فرهنگی ریاست جمهوری افغانستان هم پس از توئیت های محب نوشت که پس از اظهارات مشاور امنیت ملی افغانستان اکنون توپ در میدان بازی طالبان است.
برخی دیگر از فعالان فضای مجازی هم نوشته اند که دولت افغانستان با ادامه مذاکرات صلح در خارج از کشور مخالف است و امکان دارد این مخالفت باعث تعطیلی ۲۰ روزه در مذاکرات قطر شده باشد.
«خالدپشتون» نماینده سابق استان قندهار در مجلس نمایندگان هم بر این باور است که مذاکرات صلح قطر در شرایطی که جنگ و خشونت در این کشور به اوج خود رسیده است، مفید نخواهد بود.
به باور وی، زمانی که مذاکرات صلح هیچ تاثیر مثبتی در سنگرهای جنگ نداشته باشد و اعتماد مردم در رابطه با این مذاکرات بشدت آسیب دیده است و به آن با دیده شک و تردید می نگرند، مشکل است به نتیجه مطلوب برسد.
این در حالی است که ملاعبدالغنی برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در تازه ترین اظهارات خود که در رسانه های افغانستان منتشر شد، عدم آزادی هفت هزار زندانی گروه طالبان را یکی از چالشهای پیش روی مذاکرات صلح دوحه خوانده است.
ملابرادر در عین حال گفته است که آنها از آمریکا می خواهند که هفت هزار زندانی این گروه را آزاد کند و این خواسته آنها مربوط به دولت افغانستان نیست.
اما در جناح مقابل دولت افغانستان در باره آزادی هفت هزار زندانی گروه طالبان معتقد است که عملی کردن این خواسته طالبان هیچ سودی برای پیشرفت روند صلح ندارد.
دولت افغانستان بارها تأکید کرده است که آنها برای رسیدن به صلح قربانی های زیادی داده اند اما این بار طالبان باید به تعهدات خود عمل کرده و آتش بس را عملی کند.