ساری - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از تشکیل بانک اطلاعات دوتارنوازان استان خبر داد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، عباس زارع افزود که این بانک برای نخستین بار در استان تشکیل شد تا اطلاعات جامع و کامل هنرمندان دوتارنواز برای ارائه خدمات مختلف فرهنگی هنری از قبیل بهره‌مندی از مزایای صندوق بیمه هنرمندان، کارت هنر به آنان جمع آوری شود.

وی با اعلام این که حمایت‌های مادی و معنوی و همچنین حمایت در عرصه‌های اجرایی از هنرمندان استان همواره از دغدغه‌های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران بود ، گفت : در این گام نیز قصد داریم با تکمیل اطلاعات هنرمندان در رشته دوتارنوازی، ضمن شناساندن هرچه بیشتر این هنر بومی، منشاء رشد و گسترش آن نیز باشیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران گفت : هنرمندان دوتارنواز مازندران می‌توانند با ارسال مشخصات خود از قبیل نام و نام خانوادگی، تلفن تماس و حوزه فعالیت خود به شماره ۰۹۱۱۲۲۴۱۵۵۸ جلال محمدی رییس انجمن موسیقی استان، در پیام رسان واتس اپ، نسبت به تکمیل اطلاعات خود اقدام کنند.

پیش از این اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اقدام به فراخواان بیمه دوتار سازان این استان از طریق صندوق بیمه هنرمندان کرده بود.

همچنین قرار بود آذر ماه امسال به مناسبت نخستین سالگرد ثبت جهانی دوتار ایرانی در لیست آثار ناملموس بشری ، مسابقه دوتار نوازی ایرانی با شرکت دوتار نوازان شرق خراسان ، شمال خراسان ، ترکمن ، قزلباش و مازندران در بهشهر برگزار شود که به علت شرایط قرمز کرونایی و اجرای محدودیت های جامع لغو شد.

دوتار از سازهای قدیمی و اصلی مردم و هنرمندان تبرستان است که در گذشته جغرافیای وسیعی تری از مازندران امروز را شامل می شد و مرزهای دوتار مازندرانی از جنوب به قم ، از شرق به خراسان و از غرب به نیز به دیلمان و قزوین می رسید. 

این ساز که همواره با موسیقی و هنرآوایی مردم مازندران عجین شده است در این استان به عنوان "دتار" معروف است و نوازندگان آن نیز " دتارچی" نامیده می شوند. 

دوتار ، سازی زهی مضرابی با کاسه‌ای گلابی شکل همراه دسته‌ای بلند و دارای دو سیم است که در شمال، ‌شمال شرق و شرق ایران و برخی کشورهای آسیای میانه به اشکال مختلف رواج دارد.دوتار را با انگشت و بدون مضراب و با شیوه های مضرابی مختلف می نوازند.

دوتار ظاهری مشابه سه تار دارد و معمولا به فاصله چهارم و پنجم نسبت به هم کوک می شوند. طول دسته دوتار حدود ۵۶ الی ۶۰ سانتی متر و طول کامل ساز حدود ۸۸ تا ۹۲ سانتی متر است. وسعت صدا دهی ساز به طور کلی از دو تا سل بالای حامل است.

نواختن این ساز که به تنبور و سه تار شبیه است ، بین کشاورزان و نوازندگان محلی معمول و مرسوم بوده و بیشتر این قشر از آن استفاده می کردند. امروزه گذشته از نواختن حرفه ای این ساز در میان اساتید دوتار، گله داران و همچنین روستانشینان به خصوص چوپانان از هنوز از این ساز استفاده می کنند. 

با این حال مازندرانی ها عمدتا دوتار را با خوانندگانی چون مرحوم نظام شکارچیان ، صفی الدین محمدی ،  ارزمون شکارچیان ، محمدرضااسحاقی ، نصیر شیردل ، قلی گرگانی ، مسلم فهیمی ، محمد مهدی نوزری عباسی و خوانندگان و نوازندگان دیگر می شناسند.