به گزارش ایرنا، در روزهای اخیر اخباری منتشر شد درباره اینکه شاه مغرب نیز به دنبال سران کشورهای امارات، بحرین و سودان به صف سازشکاران عرب با رژیم صهیونیستی پیوسته است، اقدامی که با گرفتن باج از آمریکا و فروش خون فلسطینیان انجام شد.
هرچند اخبار سازش نشان میدهد که «دونالد ترامپ» یا همان رییس جمهوری شکست خورده انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا تا آخرین لحظات حکومت خود، برنامه به سازش کشاندن کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی را ادامه میدهد، ولی در این بین خبر احتمال رفع کدروتها میان عربستان، امارات، مصر و بحرین با قطر با دلالی مقامات آمریکایی نیز خالی از لطف نیست.
اعلام پایان نهایی اختلافات میان ریاض و دوحه ساعاتی پس از آن مطرح شد که "فیصل بن فرحان آل سعود" وزیر امور خارجه عربستان جمعه شب گفت که برای حل اختلافات میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بسیار نزدیک شدهایم.
"محمد بن عبدالرحمن آل ثانی" وزیر خارجه قطر نیز روز جمعه با ابراز خوشبینی نسبت به حل بحران میان کشورش با عربستان و متحدانش گفت که حل این بحران باید فراگیر باشد و اتحاد خلیج فارس را حفظ کند.
خبرگزاری «بلومبرگ» در این ارتباط اعلام کرد که این اقداماتا پس از ماهها کوشش دیپلماتیک و میانجیگری کویت و «جرد کوشنر» داماد و مشاور ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که به تازگی به خاورمیانه سفر کرده بود، انجام خواهد شد.
بنابر اخبار دریافتی رژیم سعودی موافقت خود را حتی با چشمپوشی از برخی درخواستهایش در برقراری رابطه با قطر اعلام کرده، ولی ریاض هنوز نتوانسته نظر مقامات مصر و امارات را برای رفع کدورتها با دوحه جلب کند که مهمترین موضوع در این بین مساله گروه «اخوان المسلمین» است.
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی اعلام کرده که ماموریت عربستان برای متقاعد کردن شرکای خود برای آشتی با قطر در سایه مواضع مخالف مصر و امارات دشوار به نظر میرسد.
به اعتقاد کارشناسان مسائل منطقه، یکی از پروندههای اصلی اختلاف نظر کشورهای عربستان، امارات، مصر و بحرین با قطر بحث گروه اخوان المسلمین است. ابوظبی این گروه را به عنوان یکی از گروههای بسیار خطرناک برای امارات و منطقه ارزیابی میکند و اخوان را دشمن بزرگ خود میداند و حاضر نیست با اخوانیها در منطقه کنار بیاید.
در عین حال روزنامه کویتی «الرای» نیز به نقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت که بحرین ماه جاری میزبان نشست صلح میان ۴ کشور عربی یاد شده و قطر خواهد بود.
این منبع دیپلماتیک به الرای گفت که اختلاف نظرها، شروط و خواستهایی که در طول گذشت بیش از سه سال بحران بوجود آمده، در کمیتههای ویژهای متشکل از نمایندگان این کشورها بررسی میشوند تا به راه حلی برای تضمین جلوگیری از شکلگیری دوباره اختلافات و تداوم ارتباط میان کشورهای عربی بینجامد.
شنبه گذشته بود که خبرگزاری آلمان به نقل از «خالد الجارالله» معاون وزیر امور خارجه کویت گزارش داد که بحران کشورهای حاشیه خلیج پایان یافته و توافق نهایی حاصل شده است. پیش از این نیز «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در بیانیهای از پیشرفت رایزنیها در حل بحران خلیج فارس خبر داده بود.
در عین حال به نظر میرسد موضوع اختلافات چهار کشور عربستان، امارات، مصر و بحرین با دوحه که از ۱۵ خرداد ماه سال ۱۳۹۶ و به دلیل متن سخنرانی امیر قطر در یک رژه نظامی که وی پنجم خرداد ماه همان سال، جمهوری اسلامی ایران را «هژمونی» (قدرت برتر) منطقه و دو جنبش «حزب الله» و «حماس» را نیروهای مقاومت اسلامی و ضدصهیونیستی خوانده بود، روبه اتمام است و احتمال دارد این کشورها اختلافات خود را با هم کنار بگذارند و از تحریم همه جانبه قطر که از همان زمان آغاز شده، دست بردارند.
نکتهای که در این بین وجود دارد این است که وزارت امور خارجه مصر چند روز پس از اعلام آشتی ریاض و دوحه در موضعگیری دیر هنگام به عنوان نخستین واکنش رسمی قاهره اعلام کرد که از تلاشهای امیر کویت برای «ترمیم شکاف اعراب و حل و فصل بحرانی که چندین سال است میان قطر و گروه کشورهای چهارگانه عربی در جریان است، قدردانی میکند».
وزارت خارجه مصر در بیانیهای خواستار یافتن راهکار جامع برای حل و فصل همه عوامل بحران میان قطر و چهار کشور عرب شده است.
این بیانیه افزود که مصر بر اساس مسئوولیتها و جایگاه خود در میان اعراب، همیشه به حفظ همبستگی، ثبات و امنیت این کشورها تاکید میکند.
امارات متحده عربی نیز پس از چند روز در نخستین موضع رسمی این کشور، تلاشهای امیر کویت برای آشتی ریاض و دوحه و حل بحران خلیج فارس را موثر ارزیابی کرده است.
«انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی، اعلام کرد که کشورش از تلاشهای کویت و آمریکا برای تقویت همبستگی در خلیج فارس قدردانی میکند.
وی در صفحه توئیتر خود نوشت که امارات متحده عربی از همکاری عربستان سعودی به نمایندگی از چهار کشور تحریم کننده قطر، حمایت خواهد کرد.
از آغاز زمان تحریم همه جانبه قطر در ۱۵ خرداد ۱۳۹۶ تاکنون، تلاشهای بینالمللی بسیاری برای آشتی این چهار کشور با قطر انجام شده، اما نتیجه بخش نبوده است، با این وجود هفته گذشته اعلام شد که پیشرفتهایی به ابتکار امیر کویت در آشتی میان عربستان و قطر حاصل شده است.
شیخ "نواف الاحمد الجابر الصباح" امیر کویت جمعه شب گذشته در واکنش به انتشار اخباری مبنی بر رفع اختلافات عربستان و قطر، این رویداد را دستاورد تاریخی نامید.
شیخ نواف اعلام کرد که نسبت به این رویداد تاریخی که در آن تمام طرفها تمایل خود را بر همبستگی و ثبات در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای عربی ابراز داشتهاند، ابراز خوشحالی و شعف میکنم.
چند نکته مهم در پرونده اختلاف میان ۴ کشور عربی و قطر وجود دارد:
مهمترین موضوع در پرونده حل اختلاف میان ۴ کشور عربی با قطر مساله سازش میان کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی است. به رغم آنکه در سالهای اخیر دهها شرکت صهیونیستی فعالیت خود را در قطر آغاز کردهاند و پس سال ۱۳۸۸ و با اخراج دهها شرکت شیعیان لبنانی از امارات، صدها شرکت صهیونیستی جایگزین آنها در دبی و ابوظبی شدند، اختلاف کشورهای عربی با هم به هیچ وجه به نفع رژیم صهیونیستی نیست، چرا که هم اکنون این رژیم به رابطه با قطر برای تسلط کامل بر جنوب خلیج فارس و دریای عمان نیاز دارد و از این رو کوشنر داماد صهیونیست ترامپ که مسئولیت دلالی سازش میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عرب منطقه را به عهده دارد، تلاش میکند تا از فرصت باقیمانده در دوره مسئولیت ترامپ نهایت استفاده را بکند و تمامی کشورهای عرب منطقه را بر سر میز مذاکره و سازش با تل آویو بنشاند.
موضوع دیگری که در این بین وجود دارد این است که قطر از نظر دیدگاهی اختلاف کامل با کشورهای مرتجع عرب در خصوص مساله اخوان المسلمین، حماس و در سه سال گذشته حزب الله و ایران دارد، اما کشورهای عربستان، امارات و بحرین کاملاً دیدگاه ضد مقاومت اسلامی نسبت به رژیم صهیونیستی دارند و با دیدگاه اخوان المسلمین، حماس و حزب الله مخالف هستند؛ از این رو معلوم نیست این اختلاف دیدگاهی چگونه میان این کشورها حل خواهد شد.
در آخر این سئوال مطرح است که هدف دولت ترامپ از حل پرونده اختلاف میان ۴ کشور عربی با قطر و در ادامه سازش میان کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی چیست؟؛ آیا ایجاد جبهه واحد برای حمله به کشور دیگری است.
نکته مهم دیگری که در این بین وجود دارد این است که با آغاز اختلافات میان قطر و چهار کشور عربی، شکاف عمیقی میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس ایجاد شده است؛ شورایی که در سال ۱۳۵۸ به طور غیر رسمی و در سال ۱۳۵۹ به طور رسمی برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد و رژیم صهیونیستی عملاً این شورا را سدی میان خود با تهران میدانست که در بیش از سه سال گذشته فرو ریخته است و صهیونستها به دنبال آن هستند تا دوباره این سد را ترمیم کنند.