تهران – ایرنا – هم زمان با وارد شدن اتهام ها به امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه در باره تلاش برای محدود کردن حقوق بشر و کاهش شفافیت، دیدار اخیر عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر از پاریس، تاکیدی بر تمایل دیرباز آن برای نادیده گرفتن سرکوب سازماندهی شده مخالفان در کشورهای خریدار سلاح بود.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای فرانس ۲۴ انگلیسی زبان؛ سازمان دیده بان حقوق بشر در پی دیدار رسمی السیسی از پاریس در فاصله زمانی کمتر از یک ماه از بازداشت کنشگران برجسته حقوق بشری با اتهام های مرتبط با تروریسم به علت ملاقات با دیپلمات های فرانسوی و اروپایی، خواستار توقف فروش تسلیحات به مصر شد و کنشگران در انتظار سخنان شدیداللحن مکرون در محکومیت این اقدام قاهره بودند.

 علت امیدواری کنشگران این بود که وزارت خارجه فرانسه در پی بازداشت های ماه نوامبر نیروهای امنیتی مصر، در بیانیه ای با ابراز نگرانی عمیق از تحولات این کشور عربی، اعلام کرد: فرانسه به گفت وگوی صریح و دقیق با مصر در باره حقوق بشر شامل موارد به خصوص، ادامه می دهد. اما در پایان این قضیه، کنشگران نه تنها از پذیرایی مکرون از السیسی ناامید، بلکه حتی خشمگین شدند. زیرا مکرون نه تنها از موضع گیری سخت علیه بدرفتاری های نیروهای امنیتی مصر با مخالفان و درخواست از قاهره برای رفتار بهتر در صورت چشم امید داشتن به تداوم دریافت کمک نظامی از پاریس، اصولا فروش تسلیحات به قاهره را با احترام سران آن به حقوق بشر، نامرتبط دانست.

مکرون گفت: من موضوعاتی مانند همکاری های دفاعی و اقتصادی را به رعایت و اجرا نکردن حقوق بشر مشروط نمی کنم. داشتن سیاست گفت و گو، موثرتر از تحریم است که تنها موجب کاهش کارآیی یکی از متحدانمان در نبرد با تروریسم خواهد شد.

بر این اساس ، اما تیموتی کالداس عضو موسسه سیاست خاورمیانه تحریر، در واکنش به این سخنان، دیدگاه مکرون به حقوق بشر را وحشتناک دانست و افزود: بازداشت کنشگران حقوق بشری و سرکوب شهروندان مصر، مبارزه با تروریسم محسوب نمی شود.

تارنمای فرانس ۲۴ افزود که موضع مکرون به ویژه در ارتباط با علت ارایه پیش نویس یک قانون امنیتی که به نظر منتقدان، آزادی های مدنی را در فرانسه محدود می کند، زیر تیغ قرار دارد. او هم زمان و در پی کشته شدن یک آموزگار که کاریکاتورهای اهانت آمیز به پیامبر اسلام را در کلاس نمایش داده بود، بر تعهد کشورش به آزادی بیان، تاکید کرده است.

موضع چند روز پیش مکرون در برابر السیسی به میزان قابل توجهی نرم تر از ژانویه سال گذشته (۲۰۱۹) بود که به همتای مصری اش گفته بود: امنیت و حقوق بشر جداشدن نیستند و سرکوب، امنیت را به جای تقویت، ضعیف می کند.

ریم سارا آلوین پژوهشگر حقوق همگانی در دانشگاه تولوز کاپیتول، این رفتار را دارای معیارهای دوگانه دانست و گفت: در حالی که قرار است ما پایه گذار حقوق بشر باشیم، اما با فروش تسلیحات به شیطان، چشمانمان را بر موضوعی که باید از بالاترین اهمیت برخوردار باشد یعنی دفاع و حفاظت از بشر، بسته ایم.

کالداس افزود: مکرون در باره میزان دفاع فرانسه از ارزش هایش در یک مورد و سپس عدم تمایل کامل به اولویت دادن به این ارزش ها در روابط با حکومت های خودکامه، سرسختی نشان خواهد داد. او  همچنین تمایل خود را به نادیده گرفتن موارد نقض حقوق بشر در بخش های دیگر این منطقه (کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا)، نشان داده و با رد درخواست چند کشور اروپایی مانند آلمان برای تعلیق فروش تسلیحات به عربستان سعودی در پی کشته شدن جمال خاشقچی به عنوان عوام فریبی، گفت: تسلیحات هیچ ارتباطی با قتل این روزنامه نگار ندارد، من ارتباط فروش تسلیحات را با رخدادهای یمن درک می کنم، اما هیج ارتباطی با آقای خاشقچی ندارد. مکرون به فروش تسلیحات به عربستان که به جنگ یمن دامن می زند، ادامه می دهد.

بر اساس گزارش پارلمان فرانسه؛ فروش تسلیحات، تجارت بزرگی در فرانسه است که سومین صادرکننده تسلیحات در جهان پس از ایالات متحده و روسیه به شمار می رود. ۲۰۰ هزار تن در بخش صنایع دفاعی و نظامی فرانسه اشتغال دارند که حدود ۱۳ درصد کل نیروی کار این کشور را تشکیل می دهد. فرانسه یکی از معدود کشورهای جهان است که از توانایی تولید مستقل سامانه های پیشرفته نظامی برخوردار است و فروش تسلیحات مهم ترین بخش در ادامه حیات بخش دفاعی و نظامی به شمار می رود.

به گفته فلورانس پارلی وزیر نیروهای مسلح (دفاع) فرانسه، صادرات تسلیحاتی، گونه تجاری، اعمال حق حاکمیت ما به شمار می رود.

گای اندرسون معاون بخش صنعت و بازارهای موسسه جینز ناشر هفته نامه جینز دیفنس گفت: از آنجا که صنایع تسلیحاتی فرانسه همچنان گسترش و رشد پیدا می کند و میزان فروش های تسلیحاتی سال به سال تفاوت می کند، پژوهگشران آن را در یک دوره زمانی گسترده و طولانی ارزیابی می کنند. فروش تسلیحات فرانسه در سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ در مقایسه با دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ به میزان ۷۲ درصد رشد و حدود هشت درصد بازار جهانی تسلیحات را اشغال کرده و در ۱۰ سال گذشته تقریبا نیمی از تسلیحات تولیدی این کشور به خاورمیانه صادر  شده است.  

بر اساس این گزارش ، پاریس در نادیده گرفتن تحریم های تسلیحاتی بین المللی نیز مشهور است، به گونه ای که شیمون پرز سیاستمدار رژیم صهیونیستی در زندگی نامه اش به نام "جایی برای رویاهای کوچک وجود ندارد"، نوشته است: فرانسه در دهه ۱۹۵۰ به همراه تنها چند کشور دیگر، به صورت پنهانی به اسرائیل اسلحه می فروخته و این رژیم توانایی های هسته ای خود را از فرانسه دریافت کرده است.

پاریس همچنین راه هایی برای ادامه فروش غیرقانونی فروش تسلیحات به دولت هوادار تبعیض نژادی آفریقای جنوبی به رغم محدودیت های چنین صادراتی، یافت و بر اساس گزارش های مطبوعاتی، تسلیحات یافت شده در سال ۲۰۱۹ در لیبی، نشانگر نقض تحریم فروش تسلیحاتی توسط پاریس بوده است.  

کالداس افزود: فرانسه یکی از فروشندگان بی دقت سلاح به شمار می رود، حتی ایالات متحده هم در فروش های تسلیحاتی، اندکی از این محدودیت ها را رعایت می کند.

برچسب‌ها