به گزارش ایرنا؛ پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها در طول سال های عمر خود شاید اصلا به یاد نیاورند که روزی یک ویروس موذی کاری کند؛ کارستان، کاری که حتی مجبور باشیم برای حفظ سلامتی خود و دیگران، صله رحم را ترک کرده و در حسرت دیدار بستگان و بزرگترهای فامیل باشیم.
با ورود ویروس کرونا و قرنطینه خانگی بیشترین قشری که لطمه احساسی را تجربه کردند همین پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها بودند چراکه طبق نظر کارشناسان و متخصصان علوم پزشکی، افراد مسن به دلیل قدرت بدنی کمتر در برابر کووید ۱۹ شکننده تر از سایرین هستند و آسیب های جدی و بیشتری آنها را تهدید میکند.
سالیان گذشته در آخرین روزهای پاییزی، پدران و مادران همه ما در آستانه شب یلدا در تدارک و برنامه ریزی بودند تا با یک پذیرایی دلنشین از فرزندان و نوه های خود و برگزاری یک دورهمی خاطره انگیز، بلندترین شب سال را به طلوع صبح اولین روز زمستان پیوند بزنند.
به عقیده بسیاری از مردم یلدای امسال متفاوت از همیشه است چراکه خیلی از خانواده ها درگیر کرونا هستند و تعدادی نیز به دلیل از دست دادن یکی از اعضای خانواده، داغدار و عزادار هستند.
رفت و آمد، دلجویی از نزدیکان و صله رحم یکی از آداب و رسوم بسیار پسندیده ایرانیان است که حتی با وجود وسایل ارتباط جمعی فراوان در سالهای اخیر و پیشرفت های مختلف گرچه گاهی کمرنگ شده اما هیچگاه به فراموشی سپرده نشده است.
و اما در این روزها که مهمان ناخوانده کرونا قصد رفتن ندارد و هر روز با شکلی خاص خود را نمایان می کند اجازه نخواهد داد همانند سالهای قبل شب یلدا در کنار همه اعضای خانواده و پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها باشیم چراکه کهنسالان توانایی کمتری در برابر این ویروس دارند و از طرفی کودکان که خود ناقلان خاموش این بیماری هستند می توانند خطرات زیادی برای دورهمی بلندترین شب سال ایجاد کنند.
آیین یلدا مجازی برگزار شود
پس از اعمال محدودیت های دو هفته ای و سپس تمدید آن وضعیت بیشتر شهرهای کشور از جمله همدان از قرمز به نارنجی تغییر کرد، اما با نزدیک شدن به آخرین روز پاییز نگرانی مسئولان و متخصصان حوزه بهداشت و درمان بیشتر شد چرا که نگرانند مبادا دورهمی های شب یلدا این وضعیت شکننده را دچار مشکل کرده و شاهد اوج گیری بیماری باشیم.
استاندار همدان در نشست ستاد ملی کرونا با تاکید بر برگزاری آیین شب یلدا به شکل مجازی گفت: یکی از آیین های دیرین مراسم شب یلدا است که در این شب خانواده ها دور هم جمع می شوند اما امسال این آیین با توجه به شیوع کرونا می تواند خطر جدی برای بزرگترها و افراد مسن فامیل باشد.
سیدسعید شاهرخی با بیان اینکه دورهمی همچنان بیشترین سهم را در ابتلا و شیوع ویروس کرونا دارد، افزود: شهروندان همانند روز طبیعت که با توجه به توصیه ستاد کرونا در منزل ماندند، سنت های شب یلدا را به صورت مجازی برگزار کنند.
استاندار همدان ادامه داد: بیش از ۳۰ درصد عامل شیوع کرونا حضور در دورهمی های خانوادگی است بنابراین با توجه به نزدیک شدن شب یلدا باید از تشکیل این دورهمی ها جلوگیری کنیم.
شاهرخی تاکید کرد: نباید به خاطر یک سنت دیرینه و چند ساعت کنار هم بودن به بهانه شب یلدا، سلامت عمومی اعضای خانواده را تهدید کرده و زمینه ساز اوج گیری آمار مبتلایان و متوفیان کرونا شویم.
وی اظهار داشت: به طور حتم در صورت بیتوجهی به توصیههای دلسوزانه و حضور در دورهمیهای خانوادگی، افراد مسن و دارای بیماری زمینه ای با خطر ابتلا به این ویروس مواجه می شوند.
یلدا با طعم سلامتی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان نیز خواستار اعمال و افزایش محدودیتهای تردد در روزهای ۲۹ و ۳۰ آذر سالجاری و همزمان با شب یلدا به منظور پیشگیری شیوع ویروس کرونا شد.
«رشید حیدری مقدم» در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: افزایش سرکشی به بزرگترهای فامیل و برگزاری دورهمی های خانوادگی از جمله نگرانی های اصلی ما برای شب یلدا است که انتظار داریم با افزایش میزان محدودیت ها زمینه این نگرانی نیز رفع و شاهد اوج گیری دوباره بیماری به دلیل حضور گسترده مردم در تجمع و دورهمی های فامیلی نباشیم.
وی درخواست کرد که ساعت آغاز محدودیت تردد شبانه در روزهای پایانی ماه جاری که منتهی به شب یلدا می شود به ۱۸ تغییر داده شود به نحوی که برای روزهای روزهای ۲۹ و ۳۰ آذر، محدودیت تردد از ساعت ۱۸ تا ۴ بامداد باشد.
وی اظهار داشت: یکی از راههای موثر برای اینکه هم سنت های شب یلدا را پاس بداریم و هم به کادر درمان در مسیر مبارزه با ویروس کرونا کمک کنیم، پرهیز از دورهمی های خانوادگی و استفاده از فضای مجازی برای انجام دید و بازدیدهای خانوادگی است که لازمه این کار هم فرهنگسازی و اطلاع رسانی موثر است.
حیدری مقدم با اشاره به راه اندازی پویش «شب یلدا از خانواده محافظت می کنم»، گفت: افرادی که به ظاهر سالم و بدون علامت ابتلا به کرونا هستند، به راحتی سالمندان و افراد دارای بیماری زمینه ای را تحت تاثیر قرار می دهند و این درحالی است که افراد مسن جزو گروه های پرخطر این بیماری هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اظهار داشت: بررسی های علمی انجام شده نشان می دهد که میزان مرگ و میر مبتلایان به کرونا با افزایش سن افزایش می یابد به گونه ای که بیش از ۹۵ درصد متوفیان کرونا در استان همدان بالای ۴۴ سال سن داشتند.
وی بیان کرد: طبق روال و سنت دیرینه در شب یلدا، کوچکترهای فامیل در خانه بزرگترها، پدر و مادر و پدربزرگ و مادر بزرگها جمع میشوند و این اقدام در سالجاری احتمال انتقال بیماری به افراد مسن که حدود ۱۰ ماه با قرنطینه و خارج نشدن از منزل، از ابتلا به بیماری جلوگیری کرده اند را به شدت افزایش می دهد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان تاکید کرد: بهترین هدیه برای حفظ حُرمت و کرامت بزرگترها در شب یلدا «سلامتی» است، بنابراین نباید بزرگان فامیل به عنوان سرمایه مادی و معنوی خانواده را در معرض خطر ابتلا به این ویروس قرار دهیم.
وی گفت: ۹۵ درصد متوفیان کرونا در این استان در گروههای سنی ۴۵ سال به بالا قرار دارند و در شب یلدا و برگزاری دورهمی های خانوادگی، بزرگترهای فامیل(پدر و مادرها، پدر بزرگ و مادربزرگ ها) به عنوان گروه های پرخطر در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
حیدری مقدم تاکید کرد: باید در شب یلدا تردد و ارتباط حضوری خود با افراد مُسن و بزرگترهای فامیل را به حداقل ممکن رساند چرا که حضور در دورهمی های خانوادگی احتمال مرگ و میر ناشی از کرونا به ویژه برای افراد سالمند و دارای بیماری زمینه ای را افزایش می دهد.
همدان به رنگ پاییز
دبیر کمیته اطلاع رسانی کرونا استان همدان نیز تاکید کرد: با توجه به تاثیر قابل توجه مهمانی و دورهمی های خانوادگی در شیوع ویروس کرونا، از شهروندان انتظار می رود شب یلدا را با برگزاری دورهمی خانوادگی به کام خود و دیگران تلخ نکنند.
به گفته اسدالله ربانی مهر، پویشی با عنوان «یلدای امسال در خانه بمانیم» شکل گرفته تا بتوان از این طریق خطرات حضور در دورهمی های خانوادگی را به مردم گوشزد کنیم.
وی خاطرنشان کرد: شرایط نارنجی کرونایی موجود استان همدان، بسیار شکننده و احتمال بازگشت به شرایط قرمز زیاد است، بنابراین نباید با بی توجهی به توصیه های بهداشتی از جمله حضور در مراسم و دورهمی های خانوادگی زمینه ساز بازگشت به شرایط بحرانی شویم.
دبیر کمیته اطلاع رسانی کرونا استان همدان اظهار داشت: پیشنهادهایی مبنی بر اعمال محدودیت تردد در شب یلدا مطرح شده است، هر چند اتخاذ برخی تصمیم ها نیاز به تصویب آن در ستاد ملی مدیریت کرونا دارد.
یلدایی متفاوت به احترام پرستاران
همزمانی شب یلدای امسال با میلاد گوهربار حضرت زینت کبری(س) که به نام روز پرستار نامگذاری شده، شاید بی مناسبت نباشد که مردم قدرشناس به پاس خدمات شایسته و شبانه روزی کادر درمان به عنوان مدافعان سلامت با رعایت دستورالعمل های بهداشتی، فاصله گذاری اجتماعی و زدن ماسک و از همه مهم تر لغو دور همی ها و تجمع خانوادگی شب یلدا، قدردان زحمات این عزیزان باشیم.
مدافعان سلامت روزهای سختی را سپری می کنند و تعدادی از آنها نیز در راه صیانت از بیماران جان خود را از دست داده و آسمانی شدند، اما همچنان با همه توان و به صورت شبانه روزی مشغول خدمت رسانی و مراقبت از بیماران کرونایی هستند.
وفاق اجتماعی مهمترین درس شب یلدا
بدون شک برگزاری محافل و دورهمیهای شب یلدا شیوع ویروس کرونا را با وجود نتیجهبخش بودن اعمال محدودیتها، می تواند شرایط را تغییر داده و به وضعیت قرمز بازگرداند، بنابراین مردم باید نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی حساسیت بیشتری داشته باشند.
وفاق اجتماعی و خانوادگی مهمترین درس آیین شب یلدا است و در این شب احترام و تکریم بزرگتر ها به عنوان حلقه اتصال اعضای خانواده بسیار مورد توجه قرار می گیرد، لذا مردمان دیار هگمتانه با بهره مندی از فرهنگی غنی، یلدای امسال را به صورت مجازی برگزار می کنند تا شبی خاطرانگیز برای الوندنشینان ثبت و ماندگار شود.