به گزارش ایرنا، سرتیپ دوم پاسدار سعید محمد روز یکشنبه در نشست خبری به مناسبت سالگرد تأسیس این قرارگاه اظهارکرد: امروز کشور در وضعیت سختی به سر میبرد و فشارهای تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما برقرار است که این فشار را مردم تحمل میکنند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص) افزود: باید از این فشارهایی که امروز به کشور وارد میشود حداکثر استفاده را داشته باشیم و از آن فرصت ایجاد کنیم و نتیجه این فشارها این باشد که به خودکفایی و استقلال برسیم و روی پای خود بایستیم تا تهدیدهایی که با آن روبرو هستیم را تبدیل به فرصتهای جدید شود.
وی گفت: قرارگاه بعد از تأسیس سعی کرده است که خلاء موجود در کشور را پوشش داده و به نوعی روحیه خودباوری را در کشور به اثبات برساند. قرارگاه از سال ۶۸ تا الان با دولتهای متعدد همکاری بسیار نزدیک و رو به رشدی را تجربه کرده و شاهد بودیم که سال گذشته مقام معظم رهبری از قرارگاه به عنوان بازوی اجرایی قوی دولتها یاد کردند.
محمد اضافه کرد: تلاش ما این است که همین موضع را در کنار دولتها حفظ کنیم و اگر جایی احساس نیاز کنند و خلاء وجود دارد، قرارگاه ورود پیدا کند و حل و فصل کند.
وی ادامه داد: قرارگاه با یک بدنه سنگین بخش خصوصی مشتمل بر حدود ۵ هزار شرکت بخش خصوصی مشغول فعالیت است. تلاش ما این است همانند دوران دفاع مقدس که سپاه پاسداران به عنوان یک زنجیره و نخ تسبیح عمل میکرد و توانمندیهای کشور را در مقابل دشمن سازماندهی میکرد، قرارگاه خاتم هم بتواند در بخش اقتصادی از کلیه ظرفیتهای کشور استفاده کند.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا با تاکید بر لزوم تکمیل زنجیره ارزش در بخشهای مختلف کشور گفت: در این زمینه بنا به دلایلی غفلتهایی رخ داده به طوری که شاهد هستیم که خیلی از جاهای کشور آسیب پذیر است و تحریمها باعث شده در حوزههای مختلف مثل نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع معدنی و معادن و کشاورزی و امثال آن کشور دچار آسیبهایی باشد که نتیجه آن فشار مستقیم روی مردم است.
محمد با بیان اینکه با رصد گلوگاهها نقاط آسیب را شناسایی کردیم، ادامه داد: قرارگاه در زمینه تأمین مالی طرحها ورود کرده و به نوعی سعی داریم نقدینگیهای سرگردان در بازارهای کاذب را به سوی پروژههای مولد و حل گلوگاههای کشور هدایت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا چارچوب اصلی فکری خود را بیانیه گام دوم قراردادیم چرا که بیانیه گام دوم چارچوبهای اقتصاد مقاومتی را مجدداً تشریح کرده و راهکار داده و مأموریتها مشخص شده و آن را به عنوان یک سند برای فعالیتهای قرارگاه خاتم در نظر گرفته و در همان چارچوب ادامه فعالیت میدهیم.
فرمانده قرارگاه خاتم با بیان اینکه قرارگاه پروژههای بر زمین مانده را انجام میدهد، گفت: قرارگاه در این زمینه پروژههای متعددی را تحویل داده و طبق آمار در سال ۹۹ هر هفته یک پروژه را به اتمام رساندیم و تحویل دادیم و همین ماجرا برای ادامه سال ۹۹ هم برقرار است و با دولت برنامهریزی کردهایم که در ۶ ماه آینده ۳۷ پروژه مهم و تأثیرگذار را تکمیل و تا پایان دولت تحویل دهیم.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا گفت: با توجه به اینکه دولت مسائل و مشکلاتی چون نبود نقدینگی و منابع مالی دارد سعی کردیم انعطاف پذیری لازم را داشته باشیم و خیلی جاها در تأمین مالی خودمان کمک دولت کنیم یا اینکه با روشهای متنوع و ظرفیتهای مختلفی که در بودجه ۹۹ پیشبینی شده و امیدواریم در بودجه ۱۴۰۰ بهتر دیده شود بتوانیم از داراییهای غیر مولد در دولت وجود دارد استفاده کنیم.
وی ادامه داد: کشور آنقدر ظرفیت دارد که نباید منتظر بمانیم مشکلی بابت بحث عدم نقدینگی در کشور وجود داشته باشد. حتی اگر نفت کشور به این صورت دچار تحریم باشد و فروش آن کاهش یابد، میتوان از ظرفیتهای داخلی مانند نقدینگی که نزد مردم است و اموال و داراییهای غیر مولد دولت برای فعال نگه داشتن پروژهها استفاده کرد است. منتها باید رویههای جاری و روالهای اداری وزارتخانهها بازنگری شود.
محمد گفت: متأسفانه قوانین، دستورالعملها و بخشنامهها برای جنگ اقتصادی طراحی نشده است. در حالی که در خیلی جاها امکان این هست که از این توانمندیها با روشهای نوینی استفاده شود اما ضوابط و قوانین و مقررات باعث شده کارها گره بخورد.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا با تاکید بر لزوم پرهیز از اقدامات جزیرهای دستگاهها گفت: قرارگاه تاحدی که توانسته این کار را انجام داده است و هیچ کجا منتظر نقدینگی نماندیم. پیشنهادات خوبی هم به دولت دادیم و این روشها را اجرا میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره فاز چهارم پالایشگاه خلیج فارس گفت: استخراج گاز از اعماق زمین در منطقه پارس جنوبی و انتقال آن به پالایشگاههای عسلویه در ۲۴ فاز در حال انجام است. همراه این گاز میعانات گازی استخراج میشود و این میعانات توسط یک خط لوله به طول ۳۸۰ کیلومتر به بندرعباس در منطقه ستاره خلیج فارس منتقل میشود.
محمد با تاکید بر این که پارس جنوبی منطقه مهمی برای تأمین انرژی کشور است گفت: چرا که حدود ۸۵ درصد از گاز شیرین کشور از پارس جنوبی استحصال میشود و به نیروگاههای گازی میرود و تبدیل به برق میشود. و از طرف دیگر میعانات گازی استحصال شده به ستاره خلیج فارس فرستاده میشود و در آنجا به بنزین تبدیل میشود. عملاً پارس جنوبی عمده تولید برق، بنزین و گاز شیرین کشور را سرویس دهی میکند بنابراین اختلال در این روند باعث مشکل میشود.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا افزود: با توجه به تحریمهایی که الان وجود دارد میعانات گازی متأسفانه قابل فروش نیست لذا اگر نتوانیم برای میعانات گازی برنامه ریزی کنیم عملاً استحصال گاز هم مختل میشود و سایر مشکلات دیگر هم به وجود میآید بنابراین اهمیت ستاره خلیج فارس اینجا مشخص میشود.
وی ادامه داد: امروز نزدیک به ۳۶۰ هزار بشکه به صورت اسمی اما به صورت رسمی نزدیک به ۴۰۰ هزار بشکه در روز را تبدیل به فرآوردههای بسیار استراتژیک بنزین و گازوئیل میکند.
محمد گفت: این پروژه از قبل در ۴ فاز طراحی شده بود و قرارگاه مشمول تکمیل فاز ۴ بود بنا به دلایلی متوقف شد و پروژههای دیگری مثل پالایشگاه سیراف در اولویت قرار گرفت. با پیگیریهای انجام شده توانستیم با وزارت نفت به توافق خوبی برسیم و آن هم این که بتوانیم فاز جدید را به عنوان یک شرکت جدید با نام مهرخلیج فارس در کنار ستاره خلیج فارس راه اندازی کنیم که البته از ۲ ماه پیش کلنگ آن به زمین زده شده است. ۱۲۰ هزار بشکه معیانات گازی در آنجا تبدیل به فرآورده خواهد شد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) افزود: با توجه به این که ستاره خلیج فارس دارای «یوتیلیتی» آماده است یعنی آب و برق و گاز و مسائل دیگر آن در خود منطقه ستاره خلیج فارس به صورت مازاد طراحی شده و امروز در دسترس و موجود است بنابراین احداث یک فاز ۱۲۰ بشکهای در ستاره خلیج فارس حدود ۴۷۰ میلیون یورو هزینه دارد در صورتی که همین ۱۲۰ هزار بشکه بخواهد در جای دیگری که یوتیلیتی نیاز داشته باشد مثل سیراف احداث شود لااقل ۱۲۰ هزار بشکه حدود یک میلیون یورو منابع نیاز دارد.
وی ادامه داد: پروژه ستاره خلیج فارس از همه نظر به نفع کشور است ضمن این که براساس طراحیهای انجام شده این پروژه جدید را به صورت پتروپالایشگاه طراحی کردیم و با توجه به مازاد تولید که در کشور وجود دارد و از طرف دیگر بحران کشور امروز واردات بی رویه مواد پایین دستی صنعت نفت و گاز است و این به هیچ وجه به صلاح کشور نیست مخصوصاً در زمان تحریم پس این فاز جدید را براساس تولید مواد اولیه صنایع شویندهها و نساجی و صنعت پت طراحی کردیم.
محمد گفت: این پروژه از روزی که کلنگ آن زده شده پیشرفت مناسبی داشته و برنامه ریزی شده است که به مدت ۲ سال آن را تکمیل کنیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) افزود: احداث پتروپالایشگاهها نقش بسزایی در جلوگیری از خام فروشی دارد که در ۲ نوع طراحی میشود که خوراک بعضی از آنها نفت و بعضی دیگر میعانات گازی است. در هر دو حال از خام فروشی جلوگیری میکند و ارزش افزوده بسیاری را برای کشور فراهم میکند.
وی گفت: تأمین مالی این پروژه توسط خود قرارگاه سازندگی خاتم است. با توجه به این که روشهای جدیدی را با دوستان در وزارت اقتصاد و دارایی اتخاذ کردیم این پروژه در حال پیشرفت است. خوشبختانه در زمانی که بورس دچار افت شدید بود برای بخش آزادراهی از فروش اوراق منفعت استفاده کنیم و مردم هم از آن استقبال خوبی کردند و ظرف ۱۶ دقیقه ۲ هزار میلیارد ریال توانستیم آن را به فروش برسانیم.
محمد یادآور شد: همین کار را برای بخش پتروپالایشگاهی و بخش صنایع معدنی در حال انجام هستیم و بستههای خوبی را آماده کردیم که البته با مشکلات قانونی مواجه شده که با دوستان وزارت اقتصاد و دارایی مطرح شده است و دنبال راه هستیم. امیدواریم تا پایان امسال بخشی از این پروژههای مالکیتی را از مسیر فرابورس و پذیره نویسی تأمین منابع مالی شود.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) تاکید کرد: حال پروژه مهر خلیج فارس خوب است و به خوبی کار جلو میرود و ظرف مدت ۲ سال آینده این پروژه به ثمر خواهد رسید.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره طلب قرارگاه سازندگی خاتم از دولت گفت: طلب ما به دو صورت ریالی و ارزی است. زمانی که ارز بالا و پایین میشود طلب ما نیز دستخوش تغییرات میشود که قبل از بالا و پایین شدن نرخ ارز در مجموع حدود ۴۲ هزار میلیارد تومان طلب ارزی و ریالی است. با دولت برنامه ریزی کردیم که این بدهیها را در بودجهها دیده شود. البته بعضی از این طلبهای ما از سالهای قبل است و برخی جدید است. داریم برنامه ریزی میکنیم که به نوعی فعالیتهایمان را انجام دهیم که مشکلی برای اجرای پروژهها پیش نیاید.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) گفت: قرارگاه با این مطالباتی که دارد اما برای تأمین هزینه پروژهها روشهای جدیدی را اتخاذ کردیم که یکی از آن خود بودجه دولت است که توافقاتی با دولت کرده ایم. استفاده از تسویه خزانه دیگر روش است چرا که قرارگاه یکسری دیون دولتی دارد و در انجام پروژهها به دولت مثل مالیات و بیمه بدهکار میشویم بنابراین طلبها و بدهیها را تهاتر میکنیم. ظرفیتی در بودجه دیده شده است که بخشی از مطالبات را از این طریق وصول میکنیم و بخش دیگر طلب را هم دولت به ما اوراق داده است.
وی ادامه داد: به هر حال بخش عمدهای از نقدیندگی مورد نیاز خاتم از طریق اوراق دولت پرداخت میشود که آنها را تبدیل به نقدینگی میکنیم و بخش دیگر منابع مورد نیاز را از طریق شبکه بانکی تأمین میشود و بخش دیگری را هم از محل بازار سرمایه تأمین میکنیم. که قبلاً هم گفتم از طریق اوراق منفعت آزادراهی فروختیم که باز هم مشابه آن را آماده کردیم و البته بخشی هم از فروش اموال و داراییهای قرارگاه سازندگی است. در سنوات گذشته املاکی را برای اسکان نیروهای خود در استانها و شهرستانهای مختلف به اجبار تأمین کردیم بنابراین در این شرایط سخت شروع به فروش آنها کردیم که منابع آن را داخل پروژهها استفاده کنیم.
محمد در پاسخ به سوال دیگری درباره بودجه قرارگاه در سال ۱۴۰۰ گفت: ورودی تمام منابع مالی قرارگاه از مسیر خزانه دولت است. کل دستگاههای اجرایی قراردادهایی که با ما دارند و ما با آنها عملیات پیمانکاری انجام میدهیم واریزی وجه آنها به حساب ۲۵۰ خزانه است. غیر از دستگاههای اجرایی دولت سایر کارفرماها مانند شهرداریها و بخشهای مختلف هم واریزی وجه آنها هم به حساب ۲۵۰ خزانه میرود بنابراین کل دریافتی قرارگاه از حساب خزانه است.
وی یادآور شد: گردش مالی قرارگاه در خزانه ۱۰ هزار میلیارد تومان است. یعنی سال گذشته ۱۰ هزار میلیارد تومان و امسال هم سقف ما ۱۰ هزار میلیارد تومان است و برای سال آینده هم فعلاً بودجه تصویب نشده و مشخص نیست اما احتمالاً همین حدود باشد.
وی یادآور شد: این ۱۰ هزار میلیارد تومان شامل پروژههای عمرانی و غیر عمرانی و از مسیر شرکتهای دولتی و شهرداریها است.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) با بیان اینکه در سال ۹۹ بودجه عمرانی کشور ۸۳ هزار میلیارد تومان بوده است، گفت: ردیفهای بودجهای کلی است و عددی که در ردیف بودجه نوشته میشود برای کل پروژهها است و قرارگاه در پروژههای متعدد بخشی از کار را انجام میدهد.
محمد اضافه کرد: از ۸۳ هزار میلیارد تومانی که در بودجه ۱۳۹۹ لحاظ شده بود، سهم قرارگاه در بودجه عمرانی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است. همین موضوع برای شرکتهای دولتی و شهرداریها هم وجود دارد. عملاً از ۱۰ هزار میلیاردتومانی که سالانه در خزانه گردش داریم حدود ۳ هزار میلیارد تومان برای بودجههای عمرانی و حدود ۷ هزار میلیارد تومان سایر پروژه شرکتهای دولتی و شهرداریها است. این نسبت نهایتاً ۴.۵ درصد سهم قرارگاه از کل مجموع پروژههایی است که در کشور اتفاق میافتاد.
وی درباره مطالب مطرح شده در شبکههای معاند مبنی بر اینکه طلب قرارگاه سود قرارگاه است، گفت: طلب قرارگاه سود قرارگاه نیست این گردش مالی قرارگاه است. وقتی می گویم سالانه قرارگاه ۱۰ هزار میلیارد تومان در خزانه گردش مالی دارد، یعنی این پول متعلق به پروژههای قرارگاه است و باید بابت هزینههای مختلف پروژه پرداخت شود.
محمد افزود: سازمان برنامه و بودجه طبق فرمولهای خود هشت درصد برای پیمانکاران سود در نظر گرفته است و ما از ۶ تا ۷ سال قبل مطالباتمان را اخذ نکردیم اینها باعث میشود ارزش پول کم شود به اضافه این که بجای پول هم اوراق داده میشود که طبق محاسبات بین یک تا سه درصد است که این هم به پروژههای محرومیت زدایی تخصیص داده شده است.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا یادآور شد: قرارگاه خاتم الانبیا خودگردان و پروژه محور است و منابعی از جایی غیر از قراردادهایی که دارد، نمیگیرد و صرفاً پروژههای دولت را انجام میدهیم بنابراین از محل واریزی نقدیندگی دولت ارتزاق میکنیم.
وی با بیان اینکه قرارگاه خیلی شفاف کار میکند، گفت: وقتی منابع ورودی قرارگاه از خزانه دولت است عملاً مانند بقیه دستگاهها و وزارتخانههایک نفر به عنوان عامل ذی حساب از طرف وزارت اقتصاد و دارایی در آن مستقر است و کل منابع مالی که از خرانه دولت بیرون میآید براساس ضوابط و قوانین دولتی هزینه شود. در قرارگاه خاتم هم یک نفر ذی حساب از طرف وزارت اقتصاد در قرارگاه مستقر است که بر پروژههای قرارگاه نظارت دارد و ما تابع ضوابط و قوانین هزینه کرد دولتی هستیم.
محمد گفت: در واقع قرارگاه علاوه بر سپاه توسط یک عامل بیرونی هم نظارت میشود ولی نظارت اصلی بر آن توسط عوامل بیرونی از سمت دولت، وزارت اقتصاد و دارایی صورت میگیرد. علاوه بر آن قرارگاه از طرف دیوان محاسبات هم تحت کنترل و نظارت هستیم و نماینده دیوان هم در قرارگاه مستقر است.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا اظهار کرد: ما به صورت ماهانه گزارش عملکرد را هم در اختیار وزارت اقتصاد و هم دیوان محاسبات قرار میدهیم و پایان هر سال هر دو مجموعه گزارشی از عملکرد قرارگاه تهیه میشود. علاوه بر این سازمان حساب رسی هم به طریق مشخص و حرفهای با استخدام حسابرس رسمی در قرارگاه بر رویدادهای مالی در قرارگاه نظارت دارد. بنابراین کل عملیات ما رسد میشود و سالانه مالیات و بیمه پروژهها را پرداخت میکنیم.
محمد تاکید کرد: بنابراین امروز قرارگاه خاتم از سالمترین مجموعههای اقتصادی کشور است و در مقابل سیستمهای نظارتی یکی از شفافترین مجموعهها است
وی در پاسخ به این سوال که آیا تا پایان دولت مطالبات قرارگاهتسویه میشود، گفت: با دولت و مجلس رایزنیهایی شده است که در بودجه ۱۴۰۰ مبالغی را در نظر گرفته شود که پروژهها گردش خود را داشته باشد و الان هم انتظار نداریم که دولت با توجه به شرایطی که دارد، کل طلب قرارگاه را تسویه کند. اما پیگیر هستیم تا مبالغی را دریافت کنیم که پروژهها دچار رکود نشود.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا افزود: چند ماه پیش توافقی را با سازمان برنامه و بودجه داشتیم و قرار شد که از ابتدای سال ۹۹ تا انتهای سال ۹۹ حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان به قرارگاه پرداخت کنند البته تا الان شاید بتوان گفت ۴۰ درصد آن پرداخت شده است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا قرارگاه از ظرفیت تأمین مالی به روش صندوق پروژه در بازار سرمایه استفاده نکرده است؟ گفت: ابزار صندوق پروژه یک ابزار نوین و بسیار کاربردی در بسیاری از کشورهای پیشرفته است و ما نیز باید از این ابزار به نحو احسن استفاده کنیم، اما مشکلی که وجود دارد این است که یک صندوق پروژه نیاز به سازوکاری دارد که مردم به آن اعتماد کنند و از طرفی فرابورس هم درخواست ضمانت نامه به میزان خود پروژه را دارد که این برای ما گره ایجاد کرده است.
محمد خاطرنشان کرد: تأمین مالی از بازار بورس و استفاده از صندوق پروژه برای اجرای پروژهها و آبادانی کشور روشی نوین است که میتواند به مردمی سازی اقتصاد و مقابله با تحریمها کمک کند.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا ادامه داد: قرارگاه در این راستا به میزان چهار و نیم میلیارد دلار و همچنین ۱,۱۰۰ میلیارد تومان پروژههای دقیق و سودده طراحی کرده است که برای سرمایه گذاران و مردم نیز جذابیت خواهد داشت، اما ارائه چنین تضامینی به فرابورس عملاً ممکن نیست بنابراین در حال رایزنی هستیم تا این مشکل به شیوه کشورهای پیشرفته مرتفع شود.
وی اضافه کرد: در این کشورها شرکتهای مجری اعتبارسنجی میشوند و بر اساس آن اعتبار صندوق پروژه را تعریف کرده و از مردم برای سرمایه گذاری بهره میگیرند اگر این امکان در کشور ما نیز فراهم شود قرارگاه میتواند به عنوان یک مجموعه معتبر و مورد اعتماد مردم مدیریت پروژهها را در اختیار داشته و به خوبی از سرمایه گذاری مردم بهره برداری کند.
محمد در پاسخ دیگری مبنی بر اینکه تا چه میزان از ظرفیت شرکتهای داخلی برای اجرای پروژهها استفاده میشود، گفت: سال گذشته در نمایشگاه رونق تولید موفق شدیم ۳۵ درصد از اقلام و تجهیزات مورد نیاز خود را در همان نمایشگاه داخلی سازی کنیم.
وی با بیان اینکه افزایش عمق نفوذ داخلی سازی آن هم نه در کلیات بلکه در جزئیات برای ما بسیار حائز اهمیت است، گفت: ۷۰ درصد ستاره خلیج فارس و پارس جنوبی کاملاً و با جزئیات داخلی سازی شده است بنابراین اعتماد به شرکتهای داخلی در اولویت تمام پروژههای ما قرار دارد.