گرگان - ایرنا - مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به سیل‌خیز بودن کشور و تکرار همه ساله این حادثه قهری گفت که علاوه بر نیاز جدی به امکانات و تجهیزات سخت‌افزاری و مقابله‌ای، تهیه و تدوین نقشه پهنه‌بندی سیلاب کشور ضروری است.

هوشنگ جزی شامگاه یکشنبه در میزگرد تخصصی سیل و سیاست که به صورت مجازی به میزبانی دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان برگزار شد اظهار داشت: داده‌ها و اطلاعات اولیه به عنوان پهنه سیلاب در ایران وجود ندارد و کارهای انجام شده در زمینه سخت افزاری برای مهار سیل نیز ناکافی است.

وی بیان کرد: تغییر کاربری اراضی، تغییر نوع پوشش گیاهی، حفاظت نکردن از رودخانه‌ها و مسیل‌ها و همچنین نوع خاک و حفاظت نکردن آن، از عوامل اصلی بروز سیل در ایران است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری افزود: در پدیده‌ای مانند سیل که هر ساله در حال وقوع است، ۲ روش "پیشگیری و کنترل" و "مدیریت بحران" وجود دارد که در اجرای هر کدام از این شیوه ها با کمبودهای جدی مواجه هستیم.

جزی ادامه داد: در روش پیشگیری و کنترل به علت نداشتن اطلاعات مناسب و نبود سبک مشخص برای مهار سیلاب همواره با مشکل مواجه می شویم که نتیجه آن تحمیل خسارت فراوان به کشور است.

وی اظهار داشت: در بخش مدیریت بحران هم نیازمند رفع اشکالات و برطرف کردن کمبودهای این بخش برای رسیدن به سطح استاندارد هستیم.

وی برای جلوگیری از تکرار سیل پیشنهاد کرد که ایجاد پایگاهی فعال در حوزه داده‌های آبخیزداری و پایش مستمر پیامدهای پدیده‌ای چون سیل و استفاده از تجارب دیگر کشورها مور توجه جدی قرار بگیرد.

عضو مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان و استاد ایرانی دانشگاه لایینیتز هانوفر آلمان هم در این وبینار گفت: سیل یک پدیده طبیعی و بخشی از چرخه طبیعت است اما مشکلات توسعه‌ای در مناطق مختلف سبب می‌شود که این امر به یک حادثه با خسارت های فراوان تبدیل شود.

مهدی معتق اظهار داشت: گسترش سیستم هشدار سریع برای جامعه، ترمیم کاربری‌های اراضی و بازنگری در سیستم زهکشی و جمع آوری آب‌های سطحی فوری‌ترین اقدام عملیاتی برای کاهش اثرات سیلاب است.

ارشک حلی‌ساز دبیر این میزگرد به همراه سعدالدین صادقی از اعضای کمیته برگزاری این وبینار هم در سخنانی عملیاتی کردن بیمه سیلاب، افزایش ظرفیت فکری مجریان و توانمند شدن آنها در اجرای سیاست‌ها و تقویت عزم و اراده ملی در پاسخگویی را فوری‌ترین اقدام عملیاتی برای کاهش اثرات سیلاب و استراتژیک برای این منظور دانستند.

گلستان از جمله استان های سیل خیز کشور است که همه ساله شاهد وقوع نمونه های کوچک و بزرگ از این حادثه قهری است.

ابتدای پارسال وقوع سیل گسترده علاوه بر مرگ ۱۱ نفر بیش از ۴۸ هزار میلیارد ریال خسارت به بار آورد و با تخریب گسترده خانه‌های مسکونی، زمین‌های کشاورزی و زیرساخت ها نام خود را به عنوان یکی از بزرگترین حوادث قهری ایران در تاریخ ثبت کرد.

نام گلستان با وجود برخورداری از سیمای سرسبز با حوادث قهری عجین شده و سیل و دیگر حوادث طبیعی همواره ساکنان این استان را تهدید می کند.