گرگان - ایرنا - مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی گلستان گفت که این استان با تولید سالانه هزار و ۸۴۵ تن شیر، نیازمند راه‌اندازی کارخانه شیر شتر و صنایع کوچک مقیاس تبدیلی و فرآوری محصولات مرتبط است.

قدرت الله مقصودلو روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در حال حاضر پاستوریزه و بسته بندی شیر شتر توسط یک واحد تولیدی کوچک مقیاس در مراوه تپه انجام می شود اما حجم فراوان شیرهای تولیدی و وجود هزاران نفر شتر در استان، به صنعتی بزرگ‌تر احتیاج دارد.

وی بیان داشت: این در حالیست که استانهای همسایه گلستان هم در پرورش شتر سهم دارند و احداث کارخانه در گلستان می تواند تولیدات آنها را جذب و فراوری کند.

وی با اشاره به نگهداری ۶ هزار و ۲۰۰ نفر شتر در استان گفت که سالانه ۱۹۳ تن گوشت شتر در گلستان تولید و روانه بازار می شود .

به گفته وی گلستان در رتبه سوم پرورش شتر کشور می تواند سهم بیشتری از فراوری و ارزش افزوده این محصول داشته باشد.

 مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی گلستان به دیگر ظرفیت های جانبی پرورش شتر اشاره کرد و گفت: پشم شتر در صنایع دستی از جمله تولید گلیم، جاجیم، کلاه، لباس و کیف کاربرد زیادی دارد اما فعالیت کارگاه های ریسندگی و بافندگی پشم شتر در استان مورد توجه جدی قرار نگرفته و این ظرفیت کسب درآمد و ایجاد مشاغل ناشی از آن مغفول مانده است.

پرورش شتر جزو مشاغل سنتی مردم گلستان است که در آن گله‌داران شترها را در گروه های ۵۰ تا ۱۰۰ نفره به همراه ساربان برای چرا در مراتع حاشیه بیابان های نزدیک روستاها می فرستند.

نوارهای شمالی استان از جمله شهرستان های گمیشان، بندرترکمن، گنبد، آق قلا، مراوه تپه و کلاله به دلیل دارا بودن اقلیم مناسب بیشترین آمار پرورش دهندگان شتر گلستان را در اختیار دارند.

همچنین بیشترین شترهای پرورشی گلستان از نژاد شیری ترکمن و یک کوهانه بوده و از قابلیت شیردهی فراوان برخوردارند.

دوره شیردهی این حیوان بیش از یک سال است که به طور میانگین هر نفر شتر در این مدت یک تن شیر تولید می‌کند.

گوشت، شیر، دوغ و پشم آن قابل استفاده و فرآوری است ضمن اینکه شیر این حیوان در بین مردم استان گلستان طرفداران زیادی دارد.

چربی و لاکتوز شیر شتر نسبت به شیر گاو کمتر و انسولین آن بیشتر است و همین ویژگی موجب شده تا گزینه مناسبی برای افراد دیابتی، رژیمی و حساس به لاکتوز باشد ضمن اینکه شیر این حیوان برای درمان آب آوردگی مفاصل، یرقان، بیماری های طحال، سل، ترمیم زخم ها، تنگی نفس یا آسم، کم خونی، بواسیر، سرطان، ایدز و آلزایمر بسیار مفید است.

گوشت شتر نیز به دلیل طبع گرم در درمان بسیاری از بیماری ها مفید است و به دلیل خواص بسیار به ویژه در درمان کبد چرب، بیماری دیابت و مشکلات گوارشی به طلای سفید بیابان شهرت دارد.

هم اکنون بیش از  هزار و ۵۰۰  شتردار در گلستان در حال پرورش شتر هستند و این کار به صورت سنتی در میان آنان رواج دارد.

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی گلستان به نگاه توسعه ای استان برای پرورش شتر در افق ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: طبق این سند توسعه‌ای، گام های جدیدی برای شترداری استان در زمینه تحقیق و توسعه با رویکرد اکولوژیکی (بررسی اثرات محیط بر جانداران) برداشته خواهد شد.

مقصودلو ادامه داد: بر اساس این سند، علاوه بر رویکرد اکولوژیکی، اصلاح و احیا مراتع با کاشت گیاهان شورپسند مناسب برای تعلیف شتر نیز در گلستان توسعه می یابد.

وی با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده برای پرورش شتر در گلستان اظهار داشت: محدودیتی برای دریافت تسهیلات این بخش وجود نداشته و حمایت های لازم از بهره برداران به صورت حداکثری انجام خواهد شد.

استان مرزی گلستان واقع در شمال ایران از جنگل، کوه، دریا، مزارع سبز و طلایی، مراتع و اراضی بیابانی و دشت برخوردار است.