برگزار کردن مجازی شب یلدای امسال یکی از راهکارها و توصیه های مسوولان وزارت بهداشت برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ عنوان شده است.
بر این اساس از دورهمی امسال شب یلدا به عنوان یلدای متفاوت و "دور از هم اما با هم" یاد می شود.
به گفته معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بر اساس بررسی های انجام شده دورهمی های خانوادگی سهم بیش از ۵۰ درصدی در انتقال و گسترش ویروس کرونا دارد.
دکتر ایرج حریرچی گفت: اگر مردم نسبت به خطر انتقال این ویروس در شب یلدا بی توجه باشند، تمام زحمات کادر درمان و مدافعان حوزه سلامت در کاهش تعداد مبتلایان طی یک ماه اخیر به هدر خواهد رفت.
تعداد مبتلایان، بستری شدگان و فوتی های ناشی از کرونا در استان خراسان رضوی با اعمال محدودیت های یک ماه اخیر کاهش چشمگیر داشته است.
مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد معتقدند با مشارکت و همراهی مردم شاهد عبور از موج سوم شیوع کرونا در استان خراسان رضوی هستیم و حفظ و بهبود وضعیت موجود نیازمند تداوم محدودیت های کرونایی و همکاری مردم بویژه در شب یلداست.
از سوی دیگر طبق یک رسم دیرینه در شب یلدا به طور معمول فرزندان به دیدن پدر و مادر و بزرگ خانواده رفته و این شب تاریخی را با هم سپری می کنند، این در حالی است که خطر انتقال کرونا از افراد ناقل به سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینه ای بسیار زیاد است.
در حال حاضر مشهد و تمام شهرستانهای خراسان رضوی از وضعیت قرمز شیوع کرونا خارج شده و در وضعیت نارنجی و قرمز قرار دارند.
عبور از زمستان سیاه نیازمند همراهی مردم است
جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در قرارگاه دانشگاهی مبارزه با کرونا از کاهش ۴۰ درصدی تعداد بیماران کرونایی بستری شده در مراکز درمانی زیرپوشش این دانشگاه در استان خراسان رضوی طی هفتههای اخیر خبر داد.
دکتر شاپور بدیعی افزود: با مشارکت و همراهی مردم و تمامی مسوولان استانی و شهری، در حال حاضر تعداد بیماران بستری و سرپایی مبتلا به کرونا در مناطق زیرپوشش این دانشگاه کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه ایجاد محدودیتها در دو هفته اخیر نقش موثری در کاهش تعداد موارد بستری و ابتلا به کرونا داشته است، ادامه داد: امید است با همراهی و مشارکت مردم بتوانیم فصل زمستان امسال را که در دنیا به عنوان "زمستان سیاه" نامگذاری شده است با آرامش و سلامتی بگذرانیم.
جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در قرارگاه دانشگاهی مبارزه با کرونا گفت: تعداد بیماران بستری شده در خراسان رضوی طی موج سوم شیوع کرونا نسبت به دورههای گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته بود ولی با وجود افزایش تعداد بیماران، به دلیل استفاده از ظرفیت تمامی بیمارستانها و همچنین همکاری درمانگاههای بخش خصوصی شاهد ازدحام و شلوغی مراکز درمانی خاص نبودیم و خدمات رسانی به شکل مطلوب به بیماران انجام شد.
در شب یلدا از وضعیت بحرانی کرونا غافل نشویم
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: در شب یلدا نباید از وضعیت بحرانی کرونا غافل شد و دورهمیها را تبدیل به محیطی برای گسترش بیماری نمود.
دکتر محمدجعفر صادقی افزود: بیماری کووید ۱۹ همچنان در جامعه وجود دارد، لذا توجه به اضلاع مثلث سلامت شامل حفظ فاصله اجتماعی، رعایت دستورالعملهای بهداشتی و استفاده از ماسک همچنان مورد تاکید است.
وی ادامه داد: محدودیتهای اعمال شده از ابتدای آذر ماه و رعایت پروتکل های بهداشتی کاهش قابل توجه تعداد بیماران مبتلا به کووید ۱۹، بستری شدگان و فوت شدگان ناشی از این بیماری را در خراسان رضوی به همراه داشته است، اما نباید تصور کنیم همهچیز تمام شده است و به وضعیت عادی بازگشتهایم.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: همکاری شایسته مردم با خادمان حوزه سلامت ثمرات مثبتی داشته و هرگاه احساس شود وضعیت عادی شده بلافاصله موج جدید از راه میرسد لذا نباید کاهش آماری را به عنوان پایان بحران و بازگشت به شرایط عادی تصور کنیم.
وی افزود: مردم در همه موارد نقش قابل توجهی ایفا میکنند و بارها ثابت شده کوچکترین اقدام مؤثر مردم در همکاریها بزرگترین دستاوردها را به همراه داشته است.
دکتر صادقی ادامه داد: شب یلدا نزدیک است و امسال در شب یلدا نباید همچون سالهای قبل آئینهای سنتی برپا شود، زیرا کرونا بارها و بارها نشان داده که با هیچکس شوخی ندارد و توصیه اکید ما عدم تجمع در شب یلداست و از مردم میخواهیم این شب را در کنار خانواده خود سپری کنند.
وی با بیان اینکه طبق آخرین آمارهای به ثبت رسیده ۴۶ درصد فوتیهای ناشی از کرونا افراد بیش از ۶۰ ساله بودند گفت: برخی مبتلایان و فوتیهای این ویروس افرادی بودند که هرچند در خانه ماندند و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کردند اما قربانی بیتوجهی فرزندان و نوههای خود شدند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: کرونا سن و سال نمیشناسد و با هیچکس شوخی ندارد، گرچه بیشترین خطر برای اطفال و کهنسالان است، اما به این معنا نیست که سایر گروههای سنی را با خطر مواجه نمیکند.
یلدای امسال را مجازی برگزار کنیم
قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با حذف آئینهای مرسوم شب یلدا در مسیر سلامت خود و دیگران سهیم باشیم و این شب را در کنار خانواده خود سپری کنیم.
دکتر سید محمد کاظم فرهمند افزود: گرچه عموم مردم به خصوص کسبه و بازاریان در سه هفته اخیر سختیهای بسیار متحمل شدند، اما با دستاوردهای مثبتی در زمینه کاهش آمار ابتلا، بستری و مرگ و میر همراه بودیم و جا دارد از تمامی کسانی که در این مدت همکاری لازم و شایسته با مدافعان سلامت داشتند تقدیر و تشکر نماییم.
وی ادامه داد: هرگاه وضعیت عادی تلقی شود و تجمع و دورهمیها تکرار شود وضعیت بحرانی تکرار میشود و نگرانی این روزهای ما بابت دورهمیهای شب یلداست.
قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بهترین کار در شب یلدای امسال ارتباط از طریق فضای مجازی با دوستان، اقوام و خویشاوندان است گفت: دورهمیهای شب یلدا را با ریشهکنی ویروس کرونا در سال آینده خواهیم داشت و امسال با توجه به شرایط خاص و بحرانی کرونا میتوانیم با حذف آئینهای مرسوم شب یلدا در مسیر سلامت خود و دیگران سهیم باشیم و این شب را در کنار خانواده خود سپری کنیم.
وی افزود: آمار روزانه مبتلاها و فوتیهای کرونایی که توسط سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام میشود فقط یک عدد نیست و این افراد عزیزان خانوادهها هستند که گرفتار و قربانی این ویروس منحوس شدهاند، آمارهای روزانه مبتلا و فوتی موجب ناراحتی همه ما میشود.
دکتر فرهمند با تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی ادامه داد: نگذاریم توصیهها و هشدارها زمانی برای ما باورپذیر باشد که خدای نکرده خودمان یا عزیزانمان درگیر این بیماری شویم.
وی گفت: در حال حاضر در هیچ نقطهای از استان و کشور وضعیت سفید نداریم و امیدواریم با تداوم همکاریهای شایسته مردم با خادمان خود در حوزه سلامت، ضمن ریشهکنی کامل ویروس کرونا، به وضعیت سفید و مطلوب دست یابیم.
۸۰ درصد جمعیت استان ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارند و به بقیه جمعیت این استان در دانشکده و دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربتحیدریه، تربتجام و نیشابور خدمات رسانی میشود.
بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون یک میلیون و ۱۱۵ هزار و ۷۷۰ نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۲۵۱ نفر بر اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان این بیماری در کشور به ۵۲ هزار و ۴۴۷ نفر رسیده است.
همچنین تاکنون ۸۲۳ هزار و ۲۳۱ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.