تهران- ایرنا- معاونت پژوهشی دانشگاه تهران گفت: همراهی با اقدامات ملی و بین‌المللی در زمینه مهار و ارتقای شرایط مقابله با ویروس کووید ۱۹ از سال گذشته در صدر اقدامات و اولویت‌های این دانشگاه قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، محمد رحیمیان روز دوشنبه در آیین تجلیل از پژوهشگران نمونه که در دانشگاه تهران برگزار شد، در زمینه فعالیت های پژوهشی این دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه در تلاش است تا با فعال‌سازی ظرفیت‌های علمی و توسعه اقدامات جامعه‌محور، زمینه مشارکت نظام دانایی‌محور در حل معضلات و مشکلات موجود را فراهم کند. بر این اساس، این دانشگاه در تمام کارگروه‌های ویژه کرونا حضور دارد و در درمان، پیشگیری و تولید واکسن این بیماری نقش موثری داشته است. 

وی ادامه داد: برای رسیدن به این هدف، تفاهم‌نامه همکاری بین دانشگاه تهران، دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی منعقد و کارگروه‌های "تشخیص و مقابله با ویروس کووید-۱۹ با رویکردهای بیوفیزیکی"، "ارائه روش‌های درمان و تولید واکسن برای ویروس کووید-۱۹"، "حسگرها و کیت‌های تشخیص ویروس کووید-۱۹" و "سیستم‌های هوشمند و آنالیز داده" تشکیل و سمینار مجازی بین‌المللی در مرداد ماه سال جاری در ارتباط با تجربیات ایران و اروپا در مقابله با کووید ۱۹ و در قالب همکاری سه جانبه دانشگاه‌ها برگزار شد.

رحیمیان ادامه داد: همچنین تشکیل نمایشگاه مجازی به منظور ارائه دستاوردهای مرتبط با تحقیقات صورت گرفته در زمینه کووید ۱۹ و انجام پیگیری‌هایی به منظور ارتقای آزمایشگاه سطح ۲ به ۳ و نیز پیگیری ساخت آزمایشگاه سطح ۳ با همکاری دو دانشگاه علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی در زمره اقدامات دانشگاه در این زمینه است. 

معاون پژوهشی دانشگاه تهران تصریح کرد: در ادامه از فعالیت‌های کارگروه‌های تشکیل شده، به بسیج زیرساخت و تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه در زمینه آزمون داروها، تشکیل بانک زیستی مرجع ویروس در کنار دیگر بانک‌های زیستی دانشگاه به منظور جداسازی، شناسایی و ذخیره‌سازی انواع ویروس در حال گردش در جمعیت کشور، بررسی و ارزیابی درمان‌های نوین در مواجهه با بیماری و همچنین به تجهیز و راه‌اندازی آزمایشگاه ژن و سلول درمانی به منظور درمان بیماران به کمک سلول‌های بنیادی استفاده شد.

وی ادامه داد: همچنین می توان به انجام پروژه های مرتبط با ویروس کرونا شامل شناسایی ملکول های سطحی باردار و غیرفعال سازی آنها، شناسایی بیوفیزیکی عوامل موثر بر غیرفعال شدن آنزیم های اصلی ویروس و ممانعت از اتصال آن به سلول های ریوی بر اساس دینامیک ملکولی، طراحی، تدوین و ثبت ماسک شفاف الکترومغناطیسی برای دفع و اضمحلال ویروس، شناسایی الکتریکی ویروس کرونا در سطح نانوالکترودها در سیستم میکروفلوئیدی، طراحی و ساخت حسگرهای زیستی الکتروشیمیایی برای تشخیص ویروس کرونا، طراحی و تولید کیت آزمون سریع تشخیص، ساخت دستگاه کمک تنفس با همکاری شرکت دانش بنیان مستقر در پردیس دانشکده های فنی، رصد بیماران و تشخیص زودهنگام بیماری و ارایه برنامه جامع داده کاوی هوشمند برای تاب آوری در شرایط بحرانی بیماری جهت مقابله با ویروس، می‌توان اشاره کرد.

 انتشار ۴ هزار و ۷۲۷ مقاله بین‌المللی

رحیمیان تصریح کرد: از دستاوردهای دانشگاه می‌توان به انتشار چهار هزار و ۷۲۷ عنوان مقاله بین المللی با نمایه wos اشاره کرد که نسبت به سال قبل ۱۲ درصد رشد داشته است. در همین دوره زمانی مقالات Q۱ به میزان ۱۶ درصد، Q۲ به میزان ۱۱ درصد، Q۳ به میزان ۶ درصد و مقالات Q۴ نیز چهار درصد رشد کرده که نشان دهنده رشد بیشتر مقالات با کیفیت است.

وی اظهار داشت: بر اساس بانک اطلاعات پژوهش و فناوری دانشگاه، تعداد مقالات فارسی با نمایه ISC در سال ۹۸ برابر با ۱۲۲۰ و تعداد مقالات چاپ شده در همایش‌های بین‌المللی و ملی به ترتیب ۱۱۶۷ و ۱۲۶۳ مقاله است. همچنین تعداد آثار تالیفی منتشره و ترجمه شده نیز به ترتیب ۴۰۶ و ۱۸۶ عنوان است. در حال حاضر از میان ۱۰۵ نشریه منتشره در دانشگاه تهران، تعداد ۹ نشریه دارای نمایه scopus  و ۵ نشریه دارای ایندکس wos که از این میان چهار نشریه در سطح emerging  و یک نشریه دارای ضریب کیفیت q۳  و الباقی دارای نمایه ISC است.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران گفت: با توجه به راه اندازی مجدد سامانه پذیرش پژوهشگران پسادکتری، در سال گذشته حدود ۸۰ پژوهشگر داخلی مورد پذیرش استاد میزبان قرار گرفتند که با توجه به مشخص شدن منابع تأمین مالی برای ۳۰ نفر از آنها حکم صادر شده است. همچنین در سال گذشته ۱۴ پژوهشگر پسادکتری ایرانیان غیرمقیم نیز پذیرش شده اند و در حال حاضر ۲۷ پژوهشگر ایرانی غیرمقیم در حال گذراندن دوره پسادکتری در دانشگاه هستند. همچنین در سال گذشته، ۲۱۷ مورد، ادعای اختراع برای ارزیابی دریافت شده که ۵۹ مورد از آنها پس از داوری تایید شده است.

به گزارش ایرنا، بنا بر اعلام ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری، هفته پژوهش ۱۳۹۹ با شعار «پژوهش و فناوری در خدمت جهش تولید» از تاریخ ۲۲ تا ۲۸ آذر ماه برگزار می شود.