این عده در گفت وگوبا ایرنا افزودند: سامانه بازارگاه نهادههای دامی برای کاهش هزینههای تولیدکنندگان محصولهای دامی و کوتاه کردن دست واسطه طراحی و راهاندازی شده است اما با توجه به اینکه سالهای ابتدایی راهاندازی این سامانه است مشکلاتی نیز برای فعالان بخش کشاورزی ایجاد کرده و موجب گله و شکایتهایی نیز شده است.
از سوی دیگرهمین موضوع موجب شد که اوایل هفته گذشته مرغداران هرمزگان به علت مشکلهایی که در زمینه تامین نهادههای ( غذای مرغ مانند ذرت و سویا) خود داشتند برای مدت کوتاهی، مرغ به بازار عرضه نکردند.
مرغداران با مراجعه به فرمانداری بندرعباس، سازمان جهادکشاورزی و استانداری هرمزگان خواستار رفع این مشکل شدند که در نتیجه این مراجعه ها ستاد تنظیم بازار هرمزگان تشکیل و بنا شد مساله جهادکشاورزی هرمزگان در مذاکره با وزارتخانه متبوع خود مساله را به سرعت حل کند.
همچنین مرغداران معتقدند مسوولان با توجه به راهاندازی سامانه بازارگاه پیش بینی احتمال بروز اشکال را میکردند تا سریعتر مشکلها حل شود، یکی از مسوولان جهادکشاورزی هرمزگان هم ضمن تایید مشکلهای آنان میگویند این مشکل سراسری بوده و به وزارتخانه گزارش شده که با به روزرسانی سامانه این مشکل برطرف خواهد شد.
موضوع دیگری که توسط مرغداران مطرح شده مساله تاخیر در بارگیری غذای مرغها و تقاضای وجه بیشتر از نرخ مصوب حمل توسط رانندگان و یا شرکتهای باربری در بندر امام خمینی (ره) اُستان خوزستان بوده که این نیز در افزایش نرخ برای مصرف کننده نهایی تاثیر گذار است.
دراین زمینه معاون تولیدات دامی جهادکشاورزی هرمزگان دراین خصوص با تایید این مشکل نیز میگوید مساله به نهادهای متولی حمل و نقلی گزارش شده تا نسبت به رفع مساله اقدام کنند.
مرغداران: ناگزیر به تامین غذای مرغ در بازار آزاد هستیم
یکی از مرغداران هرمزگان به خبرنگار ایرنا گفت: تامین غذای مرغ از طریق سامانه بازارگاه با تاخیر انجام میشود و دیرتر از زمانی که باید به دست مرغدار میرسد و ناگزیر به تامین آن از بازار آزاد هستیم.
سینا دلاوری افزود: درحالی که نرخ دولتی غذای مرغ بین ۳۳ تا ۳۵ هزار ریال است باید برای تهیه آن از بازار آزاد کیلویی ۱۶۰ هزار ریال هزینه کنیم و وقتی که مواد اولیه به جای نرخ مصوب دولتی با نرخ بازار آزاد تهیه شود بطور حتم قیمت محصول نهایی نیز افزایش مییابد.
غذای مرغ به موقع و به میزان کافی تحویل مرغدار شود
مرغدار دیگری هم به خبرنگار ایرنا گفت: اکنون جوجهها به ۳۴ روزگی رسیدهاند اما از ۳۰ تن غذای مرغ مورد نیاز تنها ۱۰ تن به رسیده که هم بایستی زودتر میرسید و هم این میزان ناکافی است.
حمید حاجبی عنوان افزود: به عبارتی دیگر در چند روز جوجهها را باید به بازار عرضه کنیم و زمانی که این اتفاق بیفتد غذایی به مرغداری اختصاص نمی یابد و سهمیه این گله هم توسط سامانه بازارگاه به صورت خودکار حذف میشود.
این مرغدار اشاره کرد: مساله بعدی سوخت گازوییل مورد نیاز برای مرغداری است که برای برخی کمتر از میزان مورد نیاز و برای عدهای نیز بیشتر از نیاز اختصاص مییابد و کمبود آن را بایستی از بازار آزاد تهیه کرد.
کمبود واکسن برای مرغ
حاجبی اضافه کرد: این روزها با کمبود واکسن مورد نیاز نیز روبهرو شدهایم که از مسوولان تقاضا داریم آن را حل کنند، دامپزشک و دامپزشکی هرمزگان به عنوان متولیان بخش سلامت دام بایستی واکسن و داروی مورد نیاز را داشته باشند که خود آنها نیز با مشکلهایی در تامین این اقلام روبهرو هستند.
وی میگوید: بدین ترتیب علاوهبر غذای مرغ بایستی برای تهیه واکسن و دارو نیز از بازار آزاد اقدام کنیم درحالیکه قیمت دارو نیز افزایش یافته و از ۲۵۰ میلیون ریال به ۶۴۰ میلیون ریال رسیده است.
کرایههای حمل طبق بارنامه نیست
این مرغدار بیان داشت: از طرف دیگر کرایه حمل هم از خوزستان به هرمزگان نیز تبدیل به معضلی برای مرغداران شده زیرا شرکتهای باربری و رانندگانشان تقاضای مبلغ بیشتری از نرخ مصوب میکنند.
حاجبی خاطر نشان کرد: اگر با دادن این مبلغ اضافه موافقت نکنیم هیچکدام از رانندگان و شرکتهای حمل و نقل جادهای در بندر امام خمینی (ره) بار را به مقصد بندرعباس بارگیری نمیکنند.
وی افزود: با این اوصاف مرغدار به جای ۵۰ تا ۶۰ میلیون ریال نرخ مصوب بایستی بین ۹۰ تا ۱۱۰ میلیون ریال بابت حمل غذای مرغ بپردازد، این مساله حتی در برخی مسیرهای دیگر مانند تهران هم بروز کرده است، به عنوان مثال با وجود آنکه نرخ کرایه مصوب حمل جوجه از پایتخت تا بندرعباس ۶۰ میلیون ریال است باربریها و رانندگان آنها ۱۱۰ میلیون ریال مطالبه میکنند.
غذای مرغهای عرضه شده توسط واسطهها قابل اعتماد نیستند
حاجبی افزود: با این شرایط فروش مرغ به قیمت هر کیلو ۱۴۰ هزار ریال برای تولید کننده زیان درپی دارد و زمانی که این مساله را به سازمان جهادکشاورزی هرمزگان منعکس میکنیم در پاسخ میگویند نمیتوانیم کاری انجام دهیم و حتی از مکتوب کردن آن نیز خودداری میکنند.
این مرغدار بیان داشت: این مانعی برای پیگیری مشکل در تهران بوده زیرا برای اینکار به سند مکتوب نیاز است، از طرف دیگر نیز میگویند قیمت دستوری است و موظفید با این قیمت بفروشید.
وی اظهار داشت: از ۱۰۰ تن به ۲۰ تن جوجه ریزی رسیدهام و اگر شرایط به همین نحو تداوم یابد ناچار به تعطیل کردن واحد مرغداری میشوم که این نیز منجر به بیکاری کارگران میشود.
غذای مرغها به موقع تحویل مرغداریها شود
مرغدار دیگری در گفت و گو خبرنگار ایرنا ضمن تایید مشکل به موقع نرسیدن غذای مرغ (ذرت و سویا) مورد نیاز به مرغداریها، گفت: رفع این مساله قسمت اعظم مشکل مرغداران را حل میکند.
محمدرضا فتاحی اشاره کرد: در این شرایط برخی واسطهها با اطلاع از شرایط نامساعد مرغداران با تولید کنندگان تماس گرفته و پیشنهاد فروش غذای مرغ با قیمت اقتصادی و پایین را میدهند اما این غذای مرغ افزودنی دارد.
وی تصریح کرد: هرچند افزودنیهایی که توسط واسطهها مطرح میشود مجاز است اما به عنوان تولید کننده مرغ که با سلامت افراد جامعه سر و کار داریم نمی توانیم به سلامت و بهداشت آنها اعتماد کنیم.
این مرغدار بیان داشت: این افزودنیها ممکن است موجب بیماری در گله و یا مردم مصرف کننده شود و به همین خاطر هیچ مرغدار منصفی سلامت مصرف کنندگان را با خرید از این افراد به خطر نمی اندازد.
به گفته این مرغدار، منظور از افزودنی های مجاز پودر گوشت، پودر استخوان، پودر خون حیوانات و گلوتن ذرت بوده و دادن آنها به جوجه بازی کردن با جان مردم و خانواده خودمان است زیرا خانوادههای ما نیز همان چیزی را مصرف میکنند که سایر افراد جامعه استفاده میکنند.
مرغدار به سود ۱۰ درصدی هم راضی است
فتاحی خاطر نشان کرد: ابتدای سال جاری که قیمت مرغ به شدت کاهش یافت مرغداران اعتراض نکردند و امید داشتند زیان وارد شده با بهبود شرایط اقتصادی و به مرور زمان جبران شود.
این مرغدار میگوید: مرغداران به سود ۱۰ درصدی راضی هستند و از مسوولان تقاضا داریم با افزایش نرخ مرغ از ۱۴۰ به ۱۶۰ هزار ریال از میزان زیان تولید کنندگان مرغ بکاهند.
وی عنوان میکند: صنعت مرغداری دارای هزینههای پنهانی است که کسی از آنها اطلاع ندارد و برای مردم هم بیان نشده است.
بازارگاه سامانه خوبی است اما...
نظر به اهمیت مدیریت و برنامه ریزی فرایندهای تولید، تامین، حمل و نقل، ذخیره سازی و توزیع محصولات کشاورزی، سامانه بازارگاه غذای مرغ های کشاورزی با همکاری و هماهنگی نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی طراحی و پیاده سازی شد.
این سامانه برای جلوگیری از توزیع نامناسب غذای مرغ های کشاورزی و تثبیت قیمت گذاری و همچنین جلوگیری از واسطه گری طراحی شده است.
به گفته فتاحی، بازارگاه سامانه خوبی است اما ساز و کار آن اشتباه بوده و باید مانند وزارت نفت باشد که سوخت را علی الحساب (امانی) به مرغداریها میدهد.
وی بیان داشت: سامانهای شدن فرایند بسیار خوب بوده و دست دلالان را کوتاه کرده اما برای آنکه جایگاه خود را بدست آورد به زمان نیاز دارد و باید امید داشت دولت بعدی مسیر دیگری در پیش نگیرد.
فتاحی اشاره میکند: برخی تصور میکنند تولید کننده مرفه بیدردی است که در خانه نشسته و پول میشمارد و از سختیها و مشکلهای مرغداران بیاطلاع هستند.
وی عنوان کرد: برای ترخیص بار خود در بندرامام به شرکت خصوصی زنگ زده و انواع سخنان ناشایست را شنیده و تحمل کردم تا آن را آزاد و ارسال کرد.
قیمت جوجه در بازار بیشتر از نرخ مصوب است
این تولید کننده مرغ با بیان اینکه جوجه موجودی لطیف و دوست داشتنی است که انسان از دیدنش لذت میبرد، افزود: بواسطه مشکلها و دردسرهای تولید، تبدیل به دغدغهای شده که آنرا در خواب به صورت غولی میبینم که باید غذایش را تامین کنم.
وی ابراز داشت: نرخ مصوب جوجه ۲۷ هزار ریال اعلام شده درحالی که اکنون حتی با ۳۰ هزار ریال هم نمیتوان آن را تهیه کرد، هم اکنون قیمت آن در بازار۴۰ تا ۵۰ هزار ریال است و اگر دست دلالان از این صنعت کوتاه شود بسیاری از مشکلهای تولیدکنندگان حل میشود.
مسوولان به مرغداران اطمینان خاطر بدهند
مدیرعامل اتحادیه مرغداران هرمزگان گفت: این روزها مساله غذای مرغ برای مرغداران تبدیل به دغدغه شده که موضوع با حضور مسوولان استانی مورد بررسی قرار گرفت، اما در ظاهر آنان توجهی که انتظار میرود نشان نمیدهند و حرف خود را میزنند.
سید مرتضی موسوی درگفت وگوبا ایرنا اظهارداشت: انتظار مرغداران این است که فرآیند زمانبر کنونی تحویل غذای مرغ در سامانه بازارگاه سریعتر از این باشد که اکنون هست.
وی افزود: در گذشته تصمیم گیری در خصوص (نهادههای دامی) غذای مرغهای مورد نیاز در درون این اُستان انجام میشد که از زمان تخصیص تا تحویل زمان کمتری سپری میشد اما اکنون که این کار به صورت متمرکز و بر روی سامانه انجام میشود اما زمان بیشتری هدر میرود.
وی تاکید میکند: مسوولان باید کاری کنند که تولیدکنندگان با اطمنیان خاطر و بدون ترس، لرز و تردیدی فعالیت کنند تا بتوانند آنگونه که شایسته است به جامعه خدمت بدهند.
مدیرجهاد کشاورزی بندرعباس حرف دیگری می زند
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بندرعباس هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درخصوص مشکل غذای مرغهای مرغداران، ابتدا اظهار بیاطلاعی کرد و سپس گفت: مرغداران مشکل خاصی نداشتند.
منصور شفیعی ادامه داد: مرغداران در سامانه بازارگاه ثبت نام و نسبت به خرید غذای مرغ خود اقدام کردهاند، غذای مرغ (ذرت و سویا) برخی از مرغداران حمل شده و نهادههای برخی دیگر از آنان نیز درحال حمل است.
وی اضافه میکند: مرغداری مراجعه کرد و در ابتدا گفت مشکل دارد و بعد از دقایقی هم بیان داشت مشکلش حل شده است.
تایید مشکل مرغداران توسط معاون سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان
اما معاون تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان هم به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سایر استانها هم در زمینه تامین غذای مرغ مورد نیاز واحدهای مرغداری خود از سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی مشکل دارند.
عباس زارعی بیان داشت: این مشکل با بروزرسانی سامانه بازارگاه به نسبت هفتههای گذشته کمتر شده است و امید و انتظار میرود به طور کامل حل شود و غذای مرغ کمتر از ۱۰ روز به دست مرغدارها برسد.
وی بیان داشت: همچنین درحال پیگیری برای اختصاص نهاده دامی هرمزگان از کشتیهایی هستیم که در بندر شهید رجایی پهلوگرفته و بار خود را در این استان تحویل میدهند.
معاون تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان اشاره کرد: به عنوان مثال در یک مورد یک هزار و ۵۰۰ تن نهاده دامی از این کشتیها برای اُستان اختصاص یافت و انبارهای خوبی نیز برای نگهداری نهادههای دامی در اینجا وجود دارد.
زارعی در خصوص حمل غذای مرغ نیز اذعان کرد: معضل بعدی مرغداریهای تاخیر در بارگیری غذای مرغ مورد نیازشان از بندر امام خمینی (ره) خوزستان توسط شرکتهای حمل و نقلی بخش خصوصی است که در این رابطه میتوان به تقاضای مبلغی بیش از نرخ مصوب حمل اشاره کرد.
وی اضافه کرد: این مساله به متولیان بخش حمل و نقل منعکس شده تا آن را حل کنند و جهادکشاورزی هرمزگان تمام تلاش خود را برای کاهش زمان رسیدن نهاده به مرغداران بکار گرفته تا مشکل برطرف شود.
معاون تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان در خصوص سوال ایرنا پیرامون مساله کمبود و نبود واکسن و داروی مورد نیاز مرغداریهای هرمزگان، پاسخ داد: به طور کلی پیشگیری از بیماری و درمان بیماریهای دامی برعهده دامپزشکی است.
مرغداران به همه تعهدهای خود عمل کردهاند
به گفته وی، مرغداران هرمزگان که تا امروز به همه تعهدها و وظایف خود در زمینه تامین غذای مردم پایبند بوده و آنها را اجرا کردهاند و تلاش داریم مشکلهای آنان را حل کنیم.
به گفته معاون تولیدات دامی جهادکشاورزی هرمزگان در هشتماهه امسال افزون بر ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار جوجه ریزی در حدود ۳۰۰ مرغداری هرمزگان انجام و ۲۵ هزار تن گوشت مرغ تولید و در بازار برای مصرف عرضه شده است.
وی خاطر نشان کرد: مرغداریهای هرمزگان ظرفیت بیش از هفت و نیم میلیون جوجه ریزی در هر دوره را دارند.
امید میرود وعده معاون تولیدات دامی جهادکشاورزی هرمزگان با توجه به جایگاه مرغ در سفره مردم محقق شده و مشکل غذای مرغهای و کرایه حمل و نقل آن تا مرغداری با نظارتهایی که از سوی متولیان امر انجام میشود، حل شود.