تهران-ایرنا- سفارت آمریکا در خارطوم با صدور پیامی اعلام کرد : آمریکا بعد از ۲۷ سال و از امروز (دوشنبه) به طور رسمی نام سودان را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه در پیام سفارت آمریکا آمده است که دوره 45 روزه اطلاع به کنگره سپری شده و وزیر امور خارجه آمریکا با انتشار اطلاعیه ای، خروج سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم را اعلام می کند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اکتبر (مهر) گذشته اعلام کرد که قصد خارج کردن نام سودان از این فهرست را دارد. دولت جدید تحت حمایت غیرنظامیان در سودان خواستار خروج از این فهرست شده بود زیرا آن را مانعی برای سرمایه گذاری خارجی در این کشور می دانست.

به گزارش ایرنا ناظران این اقدام دولت ترامپ را در چارچوب تکاپوی وی برای وادار کردن سودان به پذیرش خیانت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و پیوستن این کشور به صف دیگر خائنان به آرمان و ملت فلسطین مانند مصر، اردن ، بحرین و امارات ارزیابی کرده اند.

سودان به عنوان بخشی از توافق خود با آمریکا با پرداخت ۳۳۵ میلیون دلار به عنوان غرامت به بازماندگان و خانواده های قربانیان حملات سال ۱۹۹۸میلادی به سفارتخانه های آمریکا در کنیا و تانزانیا موافقت کرده است. دولت انتقالی در سودان که سال گذشته بعد از برکناری عمر البشیر رئیس جمهوری سابق سودان روی کار آمد همچنین با به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از اهداف اصلی ترامپ موافقت کرده است. این در حالیست که خارطوم تلاش کرده چنین روابطی را کم اهمیت نشان دهد.

ترامپ ۲۶ اکتبر به کنگره اطلاع داد که طبق قانون در آمریکا، سودان بعد از ۴۵ روز از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج می شود مگر این که کنگره مخالفت کند که به نظر می رسد کنگره مخالفتی نداشته است.

اعتراض‌های مردمی سودان از ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ (۲۸ آذر ۹۷) به علت افزایش قیمت نان و سوخت آغاز شد، اما این اعتراض‌ها بسرعت رنگ و بوی سیاسی به خود گرفت و معترضان خواستار سرنگونی دولت البشیر شدند که سه دهه بر این کشور حکومت کرده بود.

البشیر در آوریل گذشته (اواخر فروردین ماه ۱۳۹۸) پس از تظاهراتی که چند ماه طول کشید و چندین کشته نیز در پی داشت و در اعتراض به بیکاری و فساد برگزار می‌شد، از قدرت کنار زده شد.

خبرگزاری اسپوتنیک درباره خروج نام سودان از فهرست سیاه آمریکا نوشت: پیشرفت در روابط آمریکا و سودان درآگوست ۲۰۱۹ حاصل شد که عبدالله حمدوک نخست وزیر جدید سودان از آغاز مذاکرات با واشنگتن برای خارج کردن نام سودان از این فهرست خبر دارد. این پیشرفت در روابط دو کشور با ایجاد شورای حاکمیت در سودان با هدف انحلال شورای نظامی موقتی که بعد از سرنگونی عمر البشیر در آوریل گذشته روی کار آمد، حاصل شد.

مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۹۸) بانک مرکزی سودان اعلام کرد که آمریکا این کشور را در جریان لغو همه تحریم های اقتصادی به جز معدود تحریم هایی در رابطه با دارفور قرار داده است. اواخر ماه اکتبر (مهر)، سودان و رژیم صهیونیستی توافقی را برای ایجاد روابط دیپلماتیک بین دو طرف امضا کردند.