یاسوج- ایرنا- مسئولان آموزش و پرورش عشایر کهگیلویه و بویراحمد به همراه گروهی از خیران هفته گذشته، مسیر برفگیر، صعب العبور و سنگلاخی جلاله و چاهن در بخش زیلایی شهرستان مارگون را پیمودند تا صحنه هایی تکرار نشدی از سخاوت و نوعدوستی را به نمایش بگذارند.

خبرنگار ایرنا در این سفر مسئولان آموزش و پرورش عشایر کهگیلویه و بویراحمد و خیران را برای توزیع بسته های مواد غذایی، بهداشتی و آموزشی میان دانش اموزان عشایر  بخش زیلایی از توابع شهرستان مارگون همراهی کرد و گزارشی از این سفر تهیه کرد.

قرار بود در مرحله نخست بسته های آموزشی و بهداشتی متعلق به دانش آموزان روستای جلاله توزیع شود و مقصد اول کاروان اعزامی از یاسوج مسیری سخت گذر و برفگیر به نام شبلیز، و کوه شورم و روستای جلاله بود.

جلاله یکی از دهستان های محروم شهرستان تازه تاسیس شده مارگون در استان کهگیلویه و بویراحمد است که با تلاش دولت، امکان تحصیل و آموزش برای تمامی دانش آموزان عشایری آن فراهم شده است اگرچه بیماری کووید ۱۹ در امر تحصیل دانش آموزان اختلال ایجاد کرده است.

براساس آمار مسئولان آموزش و پرورش عشایر استان، جمعیت دانش آموزی دهستان جلاله افزون بر ۱۵۰ نفر در مقاطع مختلف تحصیلی است.

دهستان محروم جلاله زیلایی با جمعیتی حدود یک هزار نفر در حدود ۲۰۰ کیلومتری غرب یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.  

به گفته ساکنان این منطقه، جمعیت روستاهای جلاله در ۱۰سال گذشته از حدود سه هزار نفر به دلیل کمبود زیرساخت های لازم به ویژه جاده دسترسی مناسب به کمتر از یک هزار نفر کاهش یافته است.

سال ها محرومیت تنها واژه ای بود که از نام زیلایی در استان کهگیلویه و بویراحمد به گوش می رسید اما با اهتمام دولت تدبیر و امید زیرساخت های زیادی در این منطقه احداث شد اگر هنوز هم نیاز به توجه بیشتری دارد.

کاروان پس از پیمودن حدود ۲۰۰ کیلومتر جاده در دره های عمیق، پیچ های تند و خطرناک به روستای جلاله در مرز استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری رسید.

جاده آنقدر پیچ در پیچ و خسته کننده بود که حتی داد خودروی شاسی بلند  هم درآمد و ترمز برید و با کمک اهالی منطقه از میان تخته سنگ ها بیرون کشیده شد و برای گروه اتفاقی پیش نیامد.

 دانش اموزان دبستان و راهنمایی در این روستا به روش حضوری درس می خوانند اما دانش اموزان دبیرستانی به دلیل به حد نصاب نرسیدن تعداد آن ها باید برای ادامه تحصیل به یاسوج بروند و در خوابگاه شبانه روزی ادامه تحصیل دهند.

 به دلیل پیشگیری از شیوع کرونا بنا به تصمیم ستاد کرونای استان خوابگاه های دانش اموزان عشایری تعطیل شده اند و به درخواست هادی زارع پور رییس اداره آموزش و پرورش استان جیره غذایی چند ماه دانش اموزان دبیرستانی جلاله در خانه به آن ها تحویل داده شد.

شیوع کرونا تا تعطیلی خوابگاه های شبانه روزی دانش اموزان عشایر 

رییس خوابگاه پسرانه شبانه روزی عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: شیوع کرونا ضربه سنگینی به بحث آموزش دانش اموزان دبیرستانی مناطق عشایری و به ویژه جلاله وارد کرده است.

سید محمود سادات افزود: دانش اموزان منطقه زیلایی بالاخص جلاله باهوش و مستعد اند اما در این شرایط کرونایی مجبورند در خانه هایشان بمانند و کم کم از درس و تحصیل فاصله می گیرند.

وی ابراز داشت: پیش از کرونا این دانش اموزان حدود چهار ماه یک بار به خانواده هایشان سر می زدند اما هم اینک تنها در خانه مشغول ادامه تحصیلند و بدون حضور معلم تحصیل برای آنان دشوار است. ‌

دانش اموزان روستای جلاله پیش از رسیدن کاروان آموزش عشایر در حیاط خانه یکی از معلمان منطقه گرد هم آمده بودند. حال و هوای شان وصف نشدنی بود و به گرمی از کاروان استقبال کردند.

رییس اداره آموزش و پرورش عشایر به همراه خیران هدایای گوناگونی برای دانش آموزان آورده بودند و قبل از دادن هدیه ها از آن ها قول گرفت که درس و مدرسه را ادامه دهند و بدانند علم و آموختن یکی از بهترین نعمت هاست.

پس از تحویل بسته های آموزشی، بهداشتی و غذایی خیران به دانش اموزان جلاله، کاروان راهی روستای چاهن شد که حدود ۵ ساعت با جلاله فاصله داشت.

ساعت یازده شب را نشان می داد که کاروان وارد روستای چاهن زیلایی شد، روستایی که جاده مناسبی نداشت و سرمای استخوان سوزش بدون شعله های گاز، زندگی را برای ساکنان روستا سخت کرده است. اعضای کاروان شب را در خانه با صفای عشایر روستا سپری کردند و صبح زود برای ادامه ماموریت راهی مدرسه دبیرستان این روستا شدند.

در مسیر ورود به دبیرستان ۲ دختر سرگرم هدایت گوسفندان به پایین دست روستا بودند. وقتی درباره تحصیل از انان پرسیدیم ناباورانه از ترک تحصیل خود گفتند.

اسماعیل رضایی نیک رئیس آموزش و پرورش عشایر استان از ترک تحصیل دختران عشایر خجل زده شد و با ناراحتی دلیل را جویا شد و از آن ها خواست از فردا به سر کلاس های خود برگردند. او بلافاصله با مدیر مدرسه منطقه تماس گرفت و گفت هر چه سریع تر به والدین این دانش اموزان مراجعه کند و آن ها را به کلاس درس بازگرداند.

وقتی گروه وارد حیاط مدرسه شد کلاس های درس در حیاط مدرسه دایر بود و در فضای باز به صورت حضوری کار آموزش دانش آموزان برقرار بود.

 کلاس های درس مدارس عشایری به صورت حضوری است 

رییس اداره آموزش و پرورش عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: تنها ۱۳ درصد دانش اموزان عشایری استان از برنامه اینترنتی شاد در این استان استفاده می کنند زیرا که زیرساخت ها فراهم نیست.  

وی تاکید کرد: بیشتر کلاس های دانش اموزان عشایری به صورت حضوری و یا ارایه دست نوشته معلمان به دانش اموزان برگزار می شود.

رضایی عنوان کرد: در حوزه روش تدریس در این شرایط کرونایی مشکل وجود دارد زیرا که زیرساخت هایی همچون اینترنت فراهم نیست.

رییس اداره آموزش و ‌پرورش کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: در روستاهای زیلایی خبری از کلاس های آنلاین نیست و دانش اموزان با رعایت پروتکل های بهداشتی به صورت حضوری مشغول تحصیل اند.

رضایی تصریح کرد: مدارس شلوغ و پر جمعیت عشایری در منطقه زیلایی از جمله موشمی سفلی و برد پهن به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا شیفت بندی شده اند.

بخاری های نفتی (اترا) در گوشه ای از کلاس درس دیده می شد. دولت با رویکرد استاندارد سازی وسایل گرمایشی در مدارس استان پیش می رود و تاکنون در استان گام های مطلوبی برداشته شده است.

۷۰ درصد مدارس عشایری وسایل گرمایشی استاندارد دارند

رئیس آموزش و پرورش عشایر سیار کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۷۰ درصد مدارس مناطق عشایری این استان تاکنون به سیستم گرمایشی استاندارد مجهز شده است.

اسماعیل رضایی نیک افزود: ۲۲۶ باب مدرسه در ۱۵۰ منطقه عشایری این استان وجود دارد که تاکنون ۷۰ درصد آن معادل ۱۴۶ باب استانداردسازی شده است.

وی بیان کرد: این تعداد مدارس عشایری در قالب ۳۶۰ کلاس درس در کهگیلویه و بویراحمد به بخاری‌های ایمن و استاندارد مجهز شده اند.

رضایی نیک تعداد مدارس چادری مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد را ۸۰ مدرسه عنوان کرد و گفت: برای این مدارس که دسترسی به گاز طبیعی ندارند، سوخت فسیلی مورد نیاز (نفت سفید) تأمین و در مخازن ایمن ذخیره سازی شده است. به ازای هر یک از مدارس روزانه به میزان ۲۰۰ الی ۴۰۰ لیتر بر حسب تعداد دانش آموزان اختصاص یافته است.

رئیس آموزش و پرورش عشایر سیار کهگیلویه و بویراحمد گفت: برنامه ریزی‌های لازم در زمینه تأمین و ذخیره‌سازی سوخت در این استان انجام شده و تا پایان زمستان امسال مدارس عشایری این استان در زمینه تأمین سوخت هیچ گونه مشکلی نخواهند داشت.

رضایی نیک گفت: ۴۷ مدرسه کانکسی هم از سوی خیرین برای مناطق عشایری این استان تاکنون خریداری و نصب شده است.

وی بیان کرد: هم اکنون بیش از ۴۸۰ معلم کار تدریس بیش از سه هزار و ۶۲۸ دانش آموز عشایری را بر عهده دارند. این دانش آموزان به‌صورت ثابت، نیمه ثابت و سیار زیر پوشش آموزش‌های تحصیلی در مقطع ابتدایی این اداره کل قرار می‌گیرند.

مناطق عشایری گچساران، زیلایی، پشت کوه جلیل و بخشی از عشایر استان‌های بوشهر، فارس، چهارمحال و بختیاری و اصفهان زیر پوشش مدارس عشایری استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارند.

چهار درصد از جمعیت ۱۶۸هزار نفری دانش آموزان کهگیلویه و بویراحمد یعنی سه هزار و ۶۰۰ دانش‌آموز را دانش آموزان عشایری تشکیل می‌دهند.

در پایان سفر دانش اموزان بسته های آموزشی و غذایی خود را تحویل گرفتند و به کلاس های درس برگشتند و اینجا کار زیبای خیران در لبخند معصومانه بچه های عشایری معنا می شد.

دستان سخاوتمند خیران سال هاست آموزش و پرورش را در مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد یاری می کند و زمینه ساز آرامش برای ادامه تحصیل دانش اموزان این مناطق شده اند.

باز هم خیران دست مهربان خود را به سوی کودکان معصوم مناطق عشایری استان بویژه در زیلایی دراز می کنند و نمی گذارند دانش اموزانی همانند علی با دمپایی به مدرسه بروند و در سرمای جانسوز دامنه های شوروم سربفلک کشیده به خود بپیچند.