یلدا از جشن های ایرانیان همواره از جایگاه خاصی برخوردار است، یلدا مراسمی که در نخستین شب زمستان و بلندترین شب سال برگزار می شود و سابقه ای چند هزار ساله در فرهنگ ما دارد، این شب یادآور شب نشینی ها و دورهمی های ایرانیان است، شبی که خانواده ها در کنار پدربزرگ ها، مادر بزرگ ها و پدران و مادران جمع می شوند، شاهنامه می خوانند، فال حافظ می گیرند و خاطره می گویند.
به گفته پزشکان؛ در دوران کرونا باید بیشتر مواظب سالمندان باشیم، افزایش سن و کم شدن عملکرد سیستم ایمنی بدن درصد ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا را در این گروه سنی بیشتر می کند لذا مراقبت از آنان به ویژه در مناسبت هایی از جمله شب یلدا بسیار اهمیت دارد.
شب یلدای امسال با همه یلداهایی که تاکنون پشت سرگذاشتیم، متفاوت است، یلدای امسال دیگر فرصتی برای دورهمی نیست، گذراندن شب یلدا در کنار هم در شرایط کرونا به ویژه برای سالمندان خطرناک است لذا خانواده ها باید به این مهم توجه جدی داشته باشند.
برای پیشگیری از انتشار ویروس کرونا بسیار مهم است که در این شب مهمانی نرویم، مهمان دعوت نکنیم و از طریق فضای مجازی در کنار دوست و آشنا و بزرگترهای فامیل یلدا را دور از هم بگذرانیم.
گفته می شود که کرونا در برخی از افراد فاقد علامت بوده یا علائم بسیار خفیف دارد چنانکه هر چه افراد جوان تر، سالم و بدون بیماری زمینه ای باشند می توانند بدون علامت یا همراه با علائم خفیف باشند، همین افراد می توانند با درصد بسیار بالایی ناقل ویروس کرونا بوده و ویروس را به افراد آسیب پذیر منتقل و موجب بیماری شدید و حتی مرگ آنها شوند.
با توجه به اینکه ویروس کرونا به شدت مسری است و از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود و افراد با ایمنی ضعیف تر به خصوص سالمندان در معرض خطر بیشتر در ابتلا به ویروس کرونا هستند ضروریست تا از دورهمی ها و تجمعات پرهیز شود.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سفر اخیر خود به استان اردبیل گفته بود؛ نگران شدید شیوع و گسترش موج دیگر کرونا بعد از دورهمی شب یلدا به خصوص در مناطق سردسیر و شمالی کشور هستیم.
دکتر ایرج حریرچی از مردم همه مناطق کشور خواست تا دورهمی و تجمع خانوادگی را به حداقل رسانده و شب یلدای امسال را به صورت مجازی برگزار کنند.
وی وضعیت کنترل شیوع کرونا در کشور را شکننده خواند و اظهار داشت: اگر دستورالعمل های ستاد ملی و استانی کرونا رعایت نشود و همکاری مردم کم شود، ممکن است بار دیگر کرونا در سطح کشور اوج بگیرد.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر ضرورت حفظ دستاوردهای بزرگ اخیر در کنترل کرونا در سطح کشور بیان کرد: اگر مراقبت نکنیم، این دستاوردها خدشهدار شده و کرونا دوباره سیر صعودی پیدا میکند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز بیان داشت: نگرانی ما در مجموع در وزارت بهداشت از برگزاری دورهمیها در شب یلدا است، در هفته و چند روز گذشته با اعمال محدویت های مصوب و همکاری خوب مردم و نهاد های متولی کاهش جدی هم در بحث بستری بیماران و هم مرگ را شاهد بودیم.
دکتر سیما سادات لاری اظهار داشت: همکاران ما در جدالی سخت با کووید ۱۹ و مشغول خدمت رسانی به بیماران هستند، انتظار مدافعان سلامت این است که هموطنان با تداوم همکاری با کادر درمان از برگزاری هرگونه دورهمی و میهمانی در شب یلدا خودداری کنند. برای پیشگیری از انتشار ویروس کرونا و مقابله با این بیماری توصیه می شود که مراسم شب یلدا در بستر فضای مجازی برگزار شود.
میهمانی های خانوادگی در بستر فضای مجازی
استاندار گیلان تاکید کرد: همانگونه که طی بیش از ۹ ماه اخیر بسیاری از مناسبتهای آئینی و مذهبی متاثر از وجود کرونا به گونهای دیگر برگزار شد، انتظار است میهمانیهای خانوادگی به ویژه در شبهایی مثل یلدا در بستر فضای مجازی برپا شود.
ارسلان زارع با بیان اینکه عادی انگاری جامعه از کرونا منجر به افزایش بیماران میشود، اظهار داشت: تجربه هفتهها و ماههای اخیر نشان داده هر زمان مردم توصیهها را رعایت کرده و عادی انگاری نسبت به بیماری و خطری که آنان را تهدید میکند، کاهش یافته، شاهد بروز وضعیت مناسبی بودهایم.
با توجه به توصیه ها برای پیشگیری از انتشار ویروس کرونا شامل جلوگیری از برگزاری مراسم ، تجمعات، دورهمی ها و رعایت فاصله فیزیکی برگزار نشدن مراسم ویژه شب یلدا توسط خانواده ها برای مقابله با این بیماری اهمیت زیادی دارد.
یلدا امسال از کنار هم بودن پرهیز کنیم
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان نیز از مردم خواست تا شب یلدا امسال به دلیل پیشگیری از انتشار ویروس کرونا از دورهمی و در کنار هم بودن پرهیز کنند.
مسعود نوروزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: امسال افراد خانواده باید به طور جدی از کنار هم بودن به دلیل خطرات احتمالی ناشی از انتقال کرونا خودداری کنند.
وی با این توصیه که خانواده ها در شب یلدا از طریق فضای مجازی و تلفن از احوال یکدیگر باخبر شوند، اظهار داشت: یلدای امسال شبی نیست که بخواهیم دور هم جمع شویم.
نوروزی اضافه کرد: به رغم اینکه ما ایرانیان از جمله گیلانیان خانواده دوست بوده و احترام بسیار زیادی برای سالمندان قائل هستیم، اما یلدای امسال از دورهمی ها بویژه حضور در منازل و کنار بزرگترها پرهیز می کنیم.
بیش از ۸۰ درصد بستری های جدید کرونا در گیلان شرکت کنندگان دورهمی هستند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گیلان گفت: بر اساس آخرین آمارها، افزون بر ۸۰ درصد بیماران مبتلا یا مشکوک به کرونا در بیمارستان های استان در دورهمی ها شرکت کردند.
دکتر آبتین حیدرزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس سوالاتی که از بیماران مشکوک یا مبتلا به کرونا انجام می گیرد، افزون بر ۸۰ درصد از افرادی که طی روزهای اخیر در بیمارستان های گیلان بستری شده اند در دو هفته قبل از بستری حداقل در یک دورهمی حضور داشته اند.
وی با تاکید بر لزوم پرهیز از حضور در دورهمی ها، مجالس و مراسم برای پیشگیری از انتشار ویروس کرونا اظهار داشت: مردم باید نسبت به برگزار نکردن دورهمی ها و تجمعات توجه جدی داشته باشند زیرا ویروس کرونا زودتر از آنان به مهمانی و دورهمی ها می رود.
از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون محدودیت های مختلفی برای کنترل این بیماری اجرا شد، هم اکنون هم محدودیت های کرونایی در شهرهای با وضعیت قرمز، نارنجی و زرد در حال اجرا است، در این مدت کادر درمان و بهداشت در خدمات رسانی به بیماران کرونایی زحمات زیادی متحمل شدند، بیاییم با پرهیز از دورهمی های شب یلدا قدردان زحمات آنان باشیم.
گیلان دومین استان درگیر بیماری کرونا بود و هم اکنون نیز در وضعیت قرمز بیماری قرار دارد، چهار شهر آستارا، تالش، رودسر و بندرانزلی در گیلان قرمز و بقیه نارنجی هستند.
بر اساس آخرین آمار افزون بر ۵۶۰ بیمار مبتلا یا مشکوک به کرونا در بیمارستان های استان گیلان بستری هستند. بر اساس آخرین آمار دریافتی از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گیلان، ۲۸ نفر از پزشکان، پرستاران و سایر نیروهای مرکز بهداشتی و درمانی استان به عنوان مدافعان سلامت جانشان را از دست دادند و ۱۷۸ پرستار، ۹۵ پزشک و ۱۳۸ نفر از سایر نیروها در مراکز بهداشتی و درمانی به دلیل بیماری کرونا در بیمارستان های گیلان بستری شدند ضمن اینکه افرادی از کادردرمان به این بیماری مبتلا شده اما جز آمار بستری ها نیستند.
ویروس کرونا عامل بیماری کووید ۱۹ از اواخر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین مشاهده و در مدت کوتاهی در همه جهان منتشر شد به طوری که سازمان بهداشت جهانی در اسفند ۹۸ (فوریه ۲۰۲۰) بروز پاندمی (همه گیری جهانی) این بیماری را تأیید کرد.
بیماری کووید ۱۹ بر اساس آمار رسمی کشورها تاکنون بیش از ۷۳ میلیون نفر را در دنیا مبتلا کرده و بیش از یک میلیون و ۶۵۰ هزار نفر نیز بر اثر این بیماری جان خود را از دادهاند، ایران از نظر تعداد فوت کرونا و بدون در نظر گرفتن نسبت جمعیت هشتمین کشور دنیاست. تعداد فوت کرونا در آمریکا، برزیل، هند، مکزیک، ایتالیا، انگلیس و فرانسه بیش از ایران بوده است.
ویروس کرونا با دست آلوده یا عطسه و سرفه و حتی قطرات تنفسی از طریق دهان، بینی و چشم به افراد منتقل میشود. تنگی نفس، خستگی و بدن درد، اختلال در بویایی و چشایی و مشکلات گوارشی از جمله علائم بیماری کووید ۱۹ است. بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به ویروس دچار بیماری خفیف میشوند.