جمهوری آذربایجان در جریان جنگ ۴۴ روزه آغاز شده در ششم مهرماه گذشته توانست سرزمین های خود در قره باغ که نزدیک به ۳۰ سال تحت اشغال نیروهای ارمنستان قرار گرفته بود، آزاد کند.
این جنگ خونین که دو هزار و ۷۸۳ جوان آذری جان در آن خود را در جریان آن از دست دادند، با امضای بیانیه سه جانبه روسای جمهوری آذربایجان ، روسیه و نخست وزیر ارمنستان در ۱۰ آبان ماه گذشته به پایان رسید .
نکته مهم که از بدو این جنگ بیشتر نمایان بود طرح شعارهای اسلامی و به خصوص نشان دهنده احترام و علاقه خاص جوانان آذری حاضر در این جنگ به امام حسین (ع ) و حضرت ابوالفضل عباس ( ع) و مکتب شهادت کربلا بود که تصاویر ویدیویی متعدد پخش شده از سوی شبکه های اجتماعی جمهوری آذربایجان گواهی بر این واقعیت می باشد.
در جریان این جنگ همچنین در شبکه های اجتماعی جمهوری آذربایجان تصاویر زیادی از نظامیان جمهوری آذربایجان که در اوقات فراغت جمع شده و با نوحه خوانی و سینه زنی عشق خود به امام حسین ( ع) و یاران وفادار آن حضرت را به نمایش گذاشته شد.
کاربران شبکه های اجتماعی نیز در واکنش به این تصاویر، در دعاهای خود برای نظامیان جمهوری آذربایجان آرزوی خود برای پیروی آنها از مکتب امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل عباس (ع) به زبان آوردند .
نیروهای ارمنی که سرزمینهای جمهوری آذربایجان در قره باغ را نزدیک به ۳۰ سال تحت اشغال قرار داده بودند، در این مدت همه واحدهای مسکونی ، اقتصادی و زیرساخت های این منطقه را تخریب و برخی شهرستانها از جمله آقدام ، زنگیلان ، جبرایل ، قبادلی و بخش اشغال شده شهرستان فضولی را بطور کامل نابود و به گورستانها، میراث فرهنگی و اماکن دینی اسلامی این شهرستانها تخریب شدند.
پس از آزادسازی این سرزمینها تصاویر تکان دهنده از مساجد و دیگر اماکن دینی تخریب شده و یا نیمه تخریب که ارامنه ساکن این مناطق در آنها گاو و خوک نگه داشتند ، در شبکه های اجتماعی پخش شده است .
این نکته هم بسیار جالب است که نظامیان جمهوری آذربایجان پس از آزادسازی هر شهرستان و روستای در قره باغ اولین اقدامی که در پی نصب پرچم ملی این کشور ، در مساجد و دیگر امکان دینی تخریب شده این مناطق اذان را به صدا در آوردند .
در شبکه های اجتماعی جمهوری آذربایجان همچنین تصاویر زیادی در باره اقدام نظامیان این کشور برای پاکسازی مساجد و دیگر اماکن دینی، پخش شده است.
"الهام علی اف " رییس جمهوری آذربایجان نیز پس از پایان جنگ به همراه همسرش در سفر به شهر آزاد شده "آقدام" در ابتدای این سفر مسجد نیمه تخریب شده این شهر را زیارت کرد .
شهر آقدام در این ۳۰ سال گذشته از سوی نیروهای ارمنستان بطور کامل تخریب شده و در حال حاضر در این شهر نمی توان حتی یک واحد مسکونی را نیز پیدا کرد و ارامنه مسجد این شهر را به محل نگهداری گاو تبدیل کرده بودند .
"ناطق رحیم اف " کارشناس مسایل دینی جمهوری آذربایجان بر این باور است که یکی از نتایج جنگ قره باغ به نمایش درآمدن نقش مهم و جایگاه مثبت و مفید ارزشهای دینی اسلامی در جامعه را بار دیگر بود و در این جنگ مفهوم شهادت شاید در سطح بی سابقه ای در تاریخ ملی درک شده است.
وی در گزارشی در صفحه فیس بوک خود در باره نتایج جنگ ۴۴ روزه در قره باغ نوشت: نظامیان جمهوری آذربایجان صرف نظر از این که سبک زندگی مذهبی داشته باشند یا نه، احترام عمیقی در این جنگ به ارزشها و نمادهای دینی به نمایش گذاشتند .
رحیم اف با اشاره به این که نظامیان آذربایجانی با طرح شعارهای دینی اسلامی در میدان نبرد حاضر شدند و بخش قابل توجه از نظامیان که شجاعت خاص در این درگیری ها به نمایش گذاشتند از قشر متدین جامعه جمهوری آذربایجان می باشند .
این کارشناس مسایل دینی همچنین با اشاره به این که در جریان این جنگ نام امام حسین (ع ) در میان نظامیان آذری حفظ شده بود، نوشت : مسجد به نمادی برای شهرهای آزاد شده شوشا و آقدام تبدیل شده است .
جالب است که نظامیان متدین جمهوری آذربایجان حتی در سخت ترین شرایط جنگ عبادت را فراموش نکرده و تعدادی از آنها نیز در هنگام اقامه نماز به شهادت رسیدند.
نظامیان جمهوری آذربایجان برای نمایش احترام خاص به ائمه اطهار و به خصوص امام حسین ( ع ) در اغلب مناطق آزاد شده در قره باغ همچنین پرچم سیاه اباعبدالله الحسین (ع) را بر افراشتند که نمونه بارز آن را می توان در مقابل مسجد شهر استراتژیک شوشا مشاهده کرد.