تهران- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور از تلاش محققان برای کاهش سه تا پنج ساله دوره معرفی ارقام جدید محصولات زراعی دیم به‌ویژه غلات و حبوبات با استفاده از روش‌ها و فناوری‌های جدید خبر داد.

به گزارش روز چهارشنبه وزارت جهاد کشاورزی، «صابر گلکاری» افزود: این موسسه با راه اندازی واحد به‌نژادی سریع (Speed Breeding) برای نخستین بار در کشور در سال ۹۸، به دنبال آن است که در قالب این پروژه، مدت زمان لازم برای معرفی ارقام جدید محصولات دیم به‌ویژه گندم، جو و عدس را کاهش دهد.

وی با بیان این‌که دوره معرفی ارقام جدید دیم اکنون بین ۱۴ تا ۱۶ سال به طول می‌انجامد، اظهار داشت: هدف ما این است که برای ارقام زمستانه سه تا چهار سال، ارقام بهاره سه تا پنج سال و در مجموع برای محصولات مختلف دیم سه تا پنجسال دوره معرفی رقم را کوتاه‌تر کنیم.

گلکاری افزود: فناوری کوتاه‌سازی دوره معرفی ارقام در سال‌های اخیر در کشورهای مختلف استفاده شده و در کشور ترکیه نیز با فاصله ۲ ماه زودتر از ما نخستین واحد به‌نژادی راه‌اندازی شده است.

وی گفت: واحد به‌نژادی سریع که در این موسسه تحقیقاتی راه اندازی شده به سامانه هوشمندی که قادر است نور، دما، دی اکسید کربن و رطوبت را در محیط اندازه‌گیری و کنترل کند، مجهز بوده و در این سامانه امکان اعمال رژیم‌های نوری و دمای خاص مطابق با نیاز رشدی گیاه وجود دارد.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور افزود: چراغ‌های ال.ای.دی به‌کار رفته در این واحد با ترکیبی معین از نورهای قرمز و آبی، امکان رشد مطلوب گیاهان را فراهم می‌کنند و همه قسمت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری این واحد توسط کارشناسان و شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی تکمیل شده است.

گلکاری ادامه‌داد: اکنون کوتاه‌سازی دوره رشد و به اصطلاح چرخه بذر تا بذر نزدیک به ۶۰ روز در مورد گندم و عدس عملی شده و بررسی‌ها برای تعیین شرایط مناسب نوری و دمایی کوتاه‌سازی چرخه رشد سایر گیاهان نیز در حال انجام است.

شناسایی عوامل بیماری‌زای حبوبات

این مقام مسوول، پایش و غربال‌گری بیماری‌های حبوبات دیم را از دیگر پروژه‌های تکمیل شده در این موسسه نام برد و اذعان‌داشت: با راه‌اندازی واحد پایش و ارزیابی بیماری‌های حبوبات دیم در سال گذشته، این واحد در مدت کوتاهی نسبت به نمونه‌برداری از عوامل بیماری‌زا از ۵۰ نقطه کشور اقدام کرد.

وی خاطرنشان‌کرد: تاکنون جمع‌آوری، خالص‌سازی و شناسایی بیش از ۲۵ عامل بیماری‌زای قارچی از انواع محصولات لگوم تکمیل شده و ۱۸ فقره از جدایه‌های قارچی بیماری‌زای شناسایی شده را برای اخذ کد دسترسی به موسسه گیاه‌پزشکی کشور (بانک ژن قارچ‌های زنده) ارسال شده است.

به گفته گلکاری، این واحد علاوه بر پایش بیماری‌های حبوبات دیم در سطح کشور، غربالگری ارقام و لاین‌های پیشرفته نسبت به بیماری‌های مهم را نیز با دقت بسیار بالا عهده‌دار است و از این رو می‌توان مطمئن بود هر رقم جدیدی که معرفی می‌شود از مقاومت مناسبی نسبت به عوامل بیماری‌زا برخوردار است.

وی گفت: در همین راستا امسال غربالگری ۲۰۰ لاین نخود و ۱۷۰ لاین عدس نسبت به نژادهای مختلف عوامل بیماری‌زا از جمله بیماری پژمردگی «فوزاریومی» نخود و عدس و نیز بیماری کپک خاکستری نخود در این واحد انجام شده است.

به گزارش ایرنا، تاکنون ۷۵ رقم جدید از محصولات مختلف توسط این معرفی شده که ۴۸ رقم آن مربوط به غلات، ۱۶ رقم حبوبات و بقیه در حوزه علوفه و دانه‌های روغنی است.